Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 15 Οκτ 2020
24ωρη απεργία: Στους δρόμους για την προστασία της δημόσιας Υγείας
Κλίκ για μεγέθυνση

7:55 | 15.10.2020

 

 

 

 

Με αιτήματα για σωστή υγειονομική περίθαλψη και προστασία των πολιτών εν μέσω πανδημίας, προσλήψεις και αξιοπρεπείς όρους εργασίας, μισθούς και συντάξεις, η απεργία που έχει προκηρύξει για σήμερα Πέμπτη 15 Οκτωβρίου η ΑΔΕΔΥ - Χειρόφρενο σε λεωφορεία, τρόλεϊ, ΚΤΕΛ. λειτουργούν μετρό, ηλεκτρικός και τραμ - Στις 10 π.μ. το συλλαλητήριο στην Κλαυθμώνος

 


Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν ΟΛΜΕ και ΠΟΕΔΗΝ, ενώ ακινητοποιημένα θα παραμείνουν για τρεις ώρες, μετρό, τραμ, ηλεκτρικός και για όλη τη μέρα τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και τα ΚΤΕΛ.

Το συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ θα ξεκινήσει από την Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10:00 π.μ. ενώ στα Προπύλαια θα συγκεντρωθούν την ίδια ώρα σωματεία εργαζομένων του Δημοσίου τα οποία πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ. 

Τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ:

 • Θωράκιση της Δημόσιας Υγείας. Γενναία αύξηση των δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

 • Αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ.

 • Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.

 • Δωρεάν τεστ σε όλους, όπου οι ανάγκες το απαιτούν. Δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας.

 • Προστασία των ευπαθών ομάδων.

 • Χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού, χωρίς αφαίρεση από την κανονική άδεια.

 • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση για την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών και λειτουργικών κενών.

 • 15 μαθητές ανά τμήμα.

 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα.

 • Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

 • Καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων.

 • Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας.

 • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.

 • Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων συναδέλφων.

 • Επέκταση του θεσμού των Βαρέων – Ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας.

 • Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που το λαμβάνει σήμερα.

 • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

 • Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.

 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των ανώτατων συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%.

 • Προσλήψεις στο Δημόσιο, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά με προτεραιότητα στην Υγεία(Παιδεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ).

 • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

 • Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων.

 • Καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Καθιέρωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

 • Κατάργηση του νόμου που περιορίζει τις διαδηλώσεις. Κατάργηση της διάταξης για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία.

 • Κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

 • Παράταση της θητείας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων στο Δημόσιο.

«Θα ακυρώσουμε στην πράξη τις τροπολογίες του Υπουργείου Εργασίας. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, Παιδεία, ασφάλιση, κοινωνική προστασία και περιβάλλον. Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν», σημειώνει ακόμη η ΑΔΕΔΥ στην ανακοίνωσή της για την προκήρυξη της απεργίας.

 

 

Συμμετοχή ΟΛΜΕ και ΠΟΕΔΗΝ

Στην εικοσιτετράωρη απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την προσεχή Πέμπτη 10 Οκτωβρίου θα συμμετέχει και η ΟΛΜΕ.

Την ημέρα εκείνη συμπληρώνεται ένας μήνας από το χτύπημα του «πρώτου κουδουνιού» της σχολικής χρονιάς, όπως αναφέρει η ΟΛΜΕ και η κυβέρνηση «όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο ώστε τα σχολεία να είναι ανοιχτά με όλους τους αναγκαίους όρους προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά με θράσος, μετακυλύει στις πλάτες των εκπαιδευτικών την επίλυση κάθε προβλήματος της σχολικής καθημερινότητας».

Μεταξύ των αιτημάτων της ΟΛΜΕ, η μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα με μέγιστο τους 15, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, δωρεάν από το κράτος, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, αύξηση του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία και μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών.

Με απόφαση του Γενικού της Συμβουλίου και η ΠΟΕΔΗΝ, προανήγγειλε 24ωρη Πανελλαδική Απεργία και Συγκέντρωση στην Αθήνα την ίδια μέρα.

Χειρόφρενο σε λεωφορεία, τρόλεϊ, ΚΤΕΛ, στις 11 η μοτοπορεία της ΟΣΜΕ

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας για τους εργαζομένους στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ της ΟΣΥ, αλλά και στα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών (ΟΣΜΕ) για την Πέμπτη, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην ανάθεση έργου της κρατικής ΟΣΥ στα ιδιωτικά ΚΤΕΛ, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας συγκοινωνίας.

Η ΟΣΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως και μοτοπορεία προς το υπουργείο Μεταφορών στις 11 το πρωί της Πέμπτης:

 

 

Ανεστάλη η στάση εργασίας στα μέσα σταθερής τροχιάς

Στο μεταξύ, ανεστάλη η στάση εργασίας, από τις 2 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης, στις γραμμές 2 και 3 του μετρό, καθώς και στο τραμ και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, με αποφάσεις που έλαβαν τα αντίστοιχα σωματεία των εργαζομένων τους.

Οι εργαζόμενοι των ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν σε τρίωρη στάση εργασίας διεκδικώντας την «προμήθεια ανταλλακτικών, υλικών και αναλώσιμων για τη συνέχιση της απρόσκοπτης εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού με πυκνότερα δρομολόγια», όπως σημείωναν σε ανακοίνωσή τους. Ταυτόχρονα ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών προσλήψεων που έχουν εξαγγελθεί και την άμεση κάλυψη των κενών που παρατηρούνται στις εταιρείες με μόνιμο προσωπικό.

Σε περίπτωση μάλιστα που υπάρχει υποψία κρούσματος κορωνοϊού, επιμένουν στη διεξαγωγή ειδικού τεστ ανίχνευσης COVID-19 για όλο το προσωπικό. Τα σωματεία εργαζομένων επισημαίνουν την αντίθεσή τους στο «κομμάτιασμα και στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας συγκοινωνίας».

 

 

Απεργία και στην αεροναυτιλία

Στο μεταξύ στην αυριανή 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχει και ο κλάδος της αεροναυτιλίας, με την ΕΕΕΚΕ (Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος), την ΟΣΥΠΑ (Ομοσπονδία Συλλόγων ΥΠΑ) και την  ΕΝΗΜΑΕΚ (Ενωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφαλείας Εναέριας Κυκλοφορίας) να προχωρούν και σε περαιτέρω κινητοποιήσεις στις 18 και 19 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, οι Ελεγκτές (ΕΕΕΚΕ) εξήγγειλαν 5ωρες στάσεις εργασίας για την Κυριακή 18/10 από 13.30 έως 18.30 και τη Δευτέρα 19/10 από 07.30 έως 12.30. Αντίστοιχα η ΟΣΥΠΑ προχωρεί την Κυριακή σε 3ωρη στάση εργασίας από ώρα 15:30 έως 18:30, και την Δευτέρα επίσης σε 3ωρη στάση εργασίας από ώρα 12:30 έως  15:30 τοπική, ενώ οι ηλεκτρονικοί (ΕΝΗΜΑΕΚ) εξήγγειλαν 48ωρη απεργία.

Οι εργαζόμενοι στην αεροναυτιλία αντιδρούν στη μη καταβολή δεδουλευμένων αμοιβών, τα οποία οπως τονίζουν προέρχονται και αποδίδονται από το Eurocontrol χωρίς να επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος παρόλο που εγκαίρως είχαν κατατεθεί στο υπουργείο προτάσεις για στήριξη της αεροναυτιλίας μέσω των αποθεματικών της και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ).

Στους δρόμους ξανά και οι μαθητές

Την ίδια ώρα, οι μαθητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και καλούν σε καταλήψεις πολλών σχολείων ειδικά για την Πέμπτη, που διοργανώνεται και συλλαλητήριο στην Αθήνα.

"Ήδη προχωράμε σε δράσεις όπως πορείες, καθιστικές διαμαρτυρίες, γκράφιτι, πανό, street events, συναυλίες, στέλνουμε γράμματα, επιστολές", τόνισαν οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν για τις μαθητικές κινητοποιήσεις. Στο μεταξύ, η κ.Κεραμέως τους καλεί τώρα, κατοπιν εορτής δηλαδή, να συνομιλήσουν: "Τώρα, και για πρώτη φορά το Υπουργείο Παιδείας αποδέχεται να συναντηθεί με τη Συντονιστική, αφού βέβαια πρώτα μας έπνιξαν στα χημικά. Φυσικά και να μας περιμένουν! Τα αιτήματά μας θα κατατεθούν αγωνιστικά και στο Υπουργείο Παιδείας", σχολίασαν εκείνοι.

Στη συνέντευξη οι μαθητές περιέγραψαν πως έζησαν τα γεγονότα με την επίθεση της αστυνομίας εναντίον τους έξω από το υπουργείο Παιδείας και ανέφεραν 4 λόγους για τους οποίους θεωρούν πως τα αιτήματά τους έχουν δικαιωθεί στην πράξη.

πηγη:https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου