Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 20 Μάι 2021
Σκορπούν υποσχέσεις αλλά και αντιφατικά μηνύματα
Κλίκ για μεγέθυνσηEUROKINISSI


 

 
 
Ο τουρισμός ανοίγει με ασφάλεια, τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ωστόσο πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει και πως ακόμα «ξεφεύγει και δημιουργεί συρροές κρουσμάτων» σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.
Στον δρόμο της δημιουργίας εντυπώσεων, των αντιφάσεων, της σύγχυσης και των παλινωδιών βαδίζει σταθερά η κυβέρνηση, όσον αφορά στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας.

Ως γνωστόν, το Μαξίμου έσπευσε να δρομολογήσει το άνοιγμα του τουρισμού για να περισώσει ό,τι μπορεί από την οικονομία που βυθίζεται σε ύφεση: μια ύφεση που είναι απόρροια των κυβερνητικών αστοχιών και των περιοριστικών μέτρων τύπου ακορντεόν που εφαρμόστηκαν στο προηγούμενο διάστημα. Έτσι, υποβάθμισε τα δύσκολα επιδημιολογικά δεδομένα και προχώρησε στο μαζικό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Πλέον, η κυβέρνηση επιδίδεται στο αφήγημα ότι η χώρα είναι έτοιμη να ανοίξει με ασφάλεια για να υποδεχθεί τους επισκέπτες, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρξει περαιτέρω έξαρση της νόσου Covid-19. Ωστόσο, οι κυβερνώντες επιλέγουν να λησμονούν το τι είχε συμβεί το προηγούμενο καλοκαίρι, όπως και ότι ουσιαστικά δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από πέρσι όσον αφορά τα μέτρα προστασίας, καθώς ακόμα και τα περίφημα self tests –που χρησιμοποιεί ως πανάκεια το Υπουργείο Υγείας– δεν έχουν πείσει για την αξιοπιστία τους. Την ίδια στιγμή, υπάρχει ένας ασθμαίνων ρυθμός στους εμβολιασμούς, ασάφειες με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ένας οικονομικά τσακισμένος κλάδος.

Το παραπάνω αφήγημα επανέλαβε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Τετάρτης για την πορεία της πανδημίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» ανοίγει τη χώρα στον κόσμο με ασφάλεια. Είναι σαφές ότι η πορεία του τουρισμού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, τόνισε επίσης ο Β. Κικίλιας, ο οποίος προσέθεσε πως «θέλουμε να προστατεύσουμε τόσο τους κατοίκους των νησιών μας, όσο και τους τουρίστες».

Στη συνέχεια ο υπουργός έκανε λόγο για ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στη νησιωτική χώρα με περισσότερες προσλήψεις, με πολλαπλάσιες δυνατότητες testing, αλλά και πολύ περισσότερες δυνατότητες διακομιδών και αεροδιακομιδών, εάν και εφόσον χρειαστεί. «Έχει γίνει ένας ακτινωτός σχεδιασμός και έχουν ενισχυθεί τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας όλων των νησιωτικών περιοχών τα οποία βρίσκονται σε διασύνδεση με κεντρικά νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας», τόνισε, προσπαθώντας να πείσει πως όλα είναι έτοιμα και πως δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Ο κόσμος του τουρισμού είναι έτοιμος να υποδεχτεί με ασφάλεια τους επισκέπτες που θα έλθουν στην Ελλάδα, υπογράμμισε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος ήταν παρών στην ενημέρωση της Τετάρτης.

Τα στοιχεία μιλούν...

Ωστόσο, λίγη ώρα νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στοιχεία που κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνουν πως η πανδημία βαίνει προς εκτόνωση στη χώρα: τα πάνω από 2.000 ημερήσια κρούσματα, οι άνω των 50 θανάτων καθημερινά και η τάση σταθεροποίησης των διασωληνώσεων σε περισσότερες από 600 (μάλιστα καταγράφηκε και μικρή αύξηση την Τετάρτη), δεν δημιουργούν ιδιαίτερη αισιοδοξία για το προσεχές μέλλον. 

Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε πως «η πανδημία δεν έχει τελειώσει και θα τελειώσει μόνο όταν μηδενιστούν τα κρούσματα, καθώς ακόμα ξεφεύγει και δημιουργεί συρροές κρουσμάτων» σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Αναφερόμενος στα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία είπε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος, μέχρι χθες, ήταν 2.040 επιβεβαιωμένα κρούσματα τη μέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, τα ενεργά κρούσματα σήμερα στη χώρα είναι 21.136. Περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους έχουν οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, αύξηση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα παρουσίασαν οι Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης και Ηπείρου. Για άλλη μια φορά, ο υπουργός κούνησε το δάχτυλο στους πολίτες, σημειώνοντας με νόημα πως «όλοι πρέπει να δείξουμε ωριμότητα».

Σε κάθε περίπτωση, η πανδημία είναι εδώ και παραμένει απειλητική, όπως προσφάτως θυμήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη χαλάρωση που πρώτη η κυβέρνηση υιοθέτησε και πριν έρθει ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Άκης Σκέρτσος να... μαλώσει όσους ειδικούς προειδοποιούν για χειροτέρευση των επιδημιολογικών δεδομένων. 19.05.2021, 23:06
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου