Την παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου και τη δημοσιοποίηση των ποσών που έλαβαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που καταγράφονται στη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο Στέλιος Πέτσας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας πως η μόνη σκοπιμότητα της κυβέρνησης είναι η χειραγώγηση και ο εκβιασμός των μέσων για τη δημιουργία μηχανισμού κυβερνητικής προπαγάνδας.

Υπενθυμίζεται ότι στη λίστα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, blog συμφερόντων του παρουσιαστή και εκπροσώπου της trashTV, Μένιου Φουρθιώτη, (protieidisinews.blogspot.com) που δημιουργήθηκε τον Μάιο, είναι κενό από περιεχόμενο και ξεκίνησε να τροφοδοτείται μεταχρονολογημένα το μεσημέρι της Τετάρτης μετά τη δημοσίευση της λίστας. Μάλιστα διαφήμιση πήρε και το apokaliptikalive.gr, το οποίο απλώς δεν υπάρχει και γίνεται redirect στο apodikseislive.gr, ένα σάιτ που προμοτάρει την εκπομπή του «αποκαλυπτικά live» του Φουρθιώτη. Διαφήμιση δόθηκε και σε σάιτ που δεν λειτουργεί και διαθέτει προς πώληση το domain (menta.gr). Στη λίστα βρίσκεται και το σάιτ του Κυριάκου Βελόπουλου (voicenews.gr) που εμπορεύεται διάφορα αμφιλεγόμενα προϊόντα ή άλλα, όπως το diavouleusi.gr, το οποίο δεν έχει ψηφιακό ίχνος από το Δεκέμβρη. Επίσης υπάρχουν και σάιτ της ομογένειας, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τη χρησιμότητα της προβολής της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι» στους ομογενείς στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως, μετά τη δημοσίευση της λίστας τα τρία ΜΜΕ (Documento, documentonews.gr και koutipandoras.gr) του Κώστα Βαξεβάνη, τα οποία αποκλείστηκαν από την καμπάνια, έχουν προσφύγει νομικά κατά παντός υπευθύνου. Ο εκδότης εξαπέλυσε επίθεση στον Στέλιο Πέτσα καταγγέλλοντας ότι υλοποιεί κεντρική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου για οικονομικό αποκλεισμό των τριών μέσων, θεωρώντας ανεπιθύμητο τον εκδότη και τη δημιοσιογραφική του ομάδα. Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε μια απάντηση που προκάλεσε επιπλέον αντιδράσεις, υποστήριξε πως τα κριτήρια επιλογής ήταν η τήρηση από τα ΜΜΕ των αρχών «της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας, της ηθικής και δεοντολογίας, συνεκτιμώμενης της αξιοπιστίας των μέσων αναφορικά με τη μη αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων (fake news) και τη μη πρόκληση σύγχυσης στο κοινό». Παράλληλα υπεραμύνθηκε των επιλογών ως μη κομματικών, αναφέροντας ότι στο πρόγραμμα συμμετείχαν τα κομματικά μέσα του ΣΥΡΙΖΑ και ΜΜΕ που ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. 

Στην σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι ορισμένες απίθανες περιπτώσεις ιστοσελίδων, που είναι ανενεργές ή ανύπαρκτες, εμφανίζονται να εισέπραξαν χρήματα για να συμμετέχουν στην καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» και καλεί την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις με ποια λογική και με ποια κριτήρια πήραν δημόσιο χρήμα αυτές οι ιστοσελίδες. Κάνοντας λόγο για «πρωτοφανές φιάσκο», η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει δύο πράγματα να κάνει: Πρώτον να δώσει στη δημοσιότητα τα ακριβή ποσά που έλαβαν τα μέσα και δεύτερον να  υποβάλει την παραίτησή του για το πρωτοφανές πάρτι ημετέρων. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:

«Η αποκάλυψη της λίστας των Μέσων που χρηματοδοτήθηκαν με πρόσχημα την πανδημία από την κυβέρνηση, επιβεβαιώνει πως η μόνη σκοπιμότητά της ήταν ο εκβιασμός και η χειραγώγηση των Μέσων για τη δημιουργία ενός μηχανισμού κυβερνητικής προπαγάνδας σε βάρος της διαφάνειας και της ελευθεροτυπίας. ​​​​​​Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει με ποια λογική και με ποια κριτήρια πήραν δημόσιο χρήμα δεκάδες ανύπαρκτα – στην κυριολεξία – Μέσα, όπως το blog του κ. Φουρθιώτη, που δημιουργήθηκε το Μάιο του 2020, όταν δηλαδή δίνονταν τα χρήματα, το περιβόητο menta.gr, το οποίο δεν υφίσταται και σχετικός ιστότοπος είναι προς πώληση και δεκάδες άλλες απίθανες ιστοσελίδες με μηδενική επισκεψιμότητα.

Μετά από αυτό το πρωτοφανές φιάσκο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει δύο πράγματα να κάνει:

  • Να καταθέσει χωρίς καμία καθυστέρηση το ακριβές ποσό που έλαβε κάθε Μέσο, το οποίο μέχρι σήμερα αποκρύπτει επιμελώς, για να μάθουν και οι πολίτες και τα Μέσα με ποια κριτήρια τελικά δαπανήθηκε δημόσιο χρήμα και σε ποιον.
  • Να υποβάλει αμέσως μετά, την παραίτησή του για αυτό το πρωτοφανές πάρτι ημετέρων με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, σε βάρος τελικά των πολιτών, του Τύπου και εν τέλει της Δημοκρατίας».

πηγη:https://tvxs.gr