“Η Ν.Δ έκανε την Ιταλία “μέτοχο” της ελληνικής ΑΟΖ και την ΕΕ συνδιαχειριστή της”, αναφέρει με δήλωσή του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, επισημαίνοντας πως με αυτή την κίνηση “ανοίγουν οι ορέξεις της Τουρκίας”, ενώ ασκεί κριτική και στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κοτζιάς ασκεί κριτική κατά της Συμφωνίας υποστηρίζοντας πως υπονομεύει την γενικότερη θέση της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών εγκαλεί την κυβέρνηση ότι δεν τροποποίησε τις -προ του δικαίου της θάλασσας- συντεταγμένες του 1977 δίνοντας έτσι μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά.

Ταυτόχρονα ο κ. Κοτζιάς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αναγνωρίζει δικαιώματα σε τρίτους σε ελληνική Αιγιαλίτιδα ζώνη κάνοντας «μέτοχο» της ελληνικής ΑΟΖ την Ιταλία και συνδιαχειριστή της την ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Κοτζιάς ασκεί σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για υποχώρηση έναντι των επικοινωνιακών αναγκών της κυβέρνησης της ΝΔ ενώ παράλληλα αφήνει αιχμές και κατά του διαδόχου του στο υπουργείο Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, καθώς ο τελευταίος χαιρέτισε τη συμφωνία ως μια θετική εξέλιξη, παρά την επιφύλαξη που και αυτός εξέφρασε για την επήρεια σε ελληνικά νησιά.

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Κοτζιά έχει ως εξής:

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε το παλιό σχέδιο για Ελληνοϊταλική ΑΟΖ,, και το υπέγραψε όπως το απαιτούσαν οι Ιταλοί!!! Δεν τροποποιήθηκαν οι συντεταγμένες του 1977, που είχε την αδυναμία να δίνεται μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά, όπως τα Διαπόντια νησιά (70%) και τις Στροφάδες (32%, μόνο). Η συμφωνία του 1977 είχε τη δικαιολογία ότι υπογράφτηκε προ Δικαίου Θαλάσσης του 1982. Κυβέρνηση ΝΔ άφησε τα εν λόγω νησιά με περιορισμένη επήρεια, επιλογή που θα την βρει η χώρα μπροστά της.

Η ΝΔ για πρώτη φορά στη διεθνή ιστορία του Δικαίου της Θαλάσσης, αναγνώρισε σε τρίτους δικαιώματα σε ελληνική Αιγιαλίτιδα, δηλαδή σε ελληνική θαλάσσια περιοχή και παρέπεμψε σε ΕΕ την διαδικασία επέκτασης της δικής μας Αιγιαλίτιδας που είναι αποκλειστικό προνόμιο κάθε κράτους μέλους.
Η ΝΔ έδωσε κυριαρχία χωρίς να πάρει τίποτα.
Η ΑΟΖ όταν είναι ορθή εξυπηρετεί εξίσου και τις δύο πλευρές και δεν υπήρχε ουδείς λόγος, πλην της επικοινωνίας, να εκχωρηθεί ελληνικός θαλάσσιος χώρος για να συμφωνηθεί ΑΟΖ. Δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε προίκα τα δικαιώματά μας.
Η συμφωνία αυτή υπονομεύει γενικότερη θέση Ελλάδας στην περιοχή.

ΥΓ Δυστυχώς, για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ υποτάχτηκε συμφωνώντας σε επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ που έκανε αυτό που εμείς ως κυβέρνηση για τους παραπάνω λόγους δεν κάναμε. Πρόκειται για σαφή υποχώρηση στην επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ».

Nikos Kotzias @NikosKotzias
Η ΝΔ έκανε την Ιταλία "μέτοχο" της ελληνικής ΑΟΖ και την ΕΕ συνδιαχειριστή της. Γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία Δίκαιου Θαλάσσης. Και όλα αυτά που θα τα πληρώσουμε ακριβά, προκειμένου να κάνει το επικοινωνιακό της κομμάτι. Και βρίσκονται κάποιοι από αριστερά να συν-πανηγυρίζουν
331 people are talking about this
Εικόναπηγη:https://www.anatropinews.gr