Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 09 Ιούν 2020
O "νοσηρός εγκέφαλος του Μητσοτάκη", αναβιώνει τους χουντικούς μηχανισμούς λογοκρισίας των ΜΜΕ
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη, 9 Ιουνίου 2020 | 9:21 μ.μ.

 
 
Του Σ.Λ.

Δεν απέχει από την πραγματικότητα ότι η ελληνική κοινωνία, σταδιακά αλλά σταθερά και δεχόμενο δόσεις μιθριδατισμού οδηγείται στο να αποδεχθεί ένα καθεστώς εφάμιλλο μ' αυτό που είχε επιβάλλει η ΕΡΕ στην δεκαετία του '60, προσαρμοσμένο στις χρονικές συγκυρίες εννοείται.

Και ένα καθεστώς σκληρής δεξιάς στο πρώτο που προχωράει είναι στο να άρει την ελευθερία των ΜΜΕ.
Φυσικά δεν μπορεί να αναβιώσει μεταξικής έμπνευσης νόμους όπως τον 1092/1938, ούτε να επαναφέρει το υφυπουργείο Τύπου και Πληροφοριών, της χούντας. Η σημερινή αστική δικτατορία, μπορεί να είναι κυνική και ασύδοτη, αλλά έχει εκσυγχρονιστεί ως προς τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για να ελέγξει την λεγόμενη μαζική πληροφόρηση.

Το να χαρίζει σήμερα  η κυβέρνηση, πακτωλό κρατικού χρήματος στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και να προσφέρει παχυλές αργομισθίες σε "λειτουργούς της ενημέρωσης", μπορείς να το εντάξεις σε μια διαχρονική συμπεριφορά των κομμάτων εξουσίας.

Αν κάτι, που τουλάχιστον σε εμένα προκαλεί κατάπληξη, είναι η προκλητικότητα των εξουσιαστών και η παντελή έλλειψη αντίδρασης από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου, για γεγονότα, που στο σύντομο χρονικό διάστημα που παρακολουθώ -από επαγγελματικό βίτσιο θα έλεγα- στο εκδοτικοδημοσιογραφικό χώρο δεν έχω ξανασυναντήσει.

Επίσημος κρατικός μηχανισμός λογοκρισίας όπως αυτός που έδρευε στην οδό Ζαλοκώστα την εποχή της χούντας των συνταγματαρχών, φυσικά και δεν υπάρχει.
Η τοποθέτηση, όμως του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, που δημοσιεύεται σήμερα, μου φαίνεται τόσο απίστευτη που με οδηγεί να συμπεράνω ότι άτυπα αυτή η κυβέρνηση έχει συστήσει υπηρεσία ελέγχου αυτολογοκρισίας, και όποιος εκδότης ή δημοσιογράφος δεν ανταποκρίνεται στα "στάνταρ" της, έχει τις επιπτώσεις του.

Απαντώντας, λοιπόν. το κυβερνητικό στέλεχος στην κοινοβουλευτική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ γιατί η εφημερίδα  Documento δεν συμπεριλήφθηκε στα ΜΜΕ που έλαβαν χρήματα από το κονδύλι που υπήρχε στην την καμπάνια για την ενημέρωση των πολιτών για τα περιοριστικά μέτρα λόγω Covid-19, είπε επί λέξη:

«Η καμπάνια αυτή ξεδιπλώθηκε στο σύνολο των κατηγοριών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με σκοπό η διάχυση και διείσδυση των μηνυμάτων της εκστρατείας να είναι η κατά το δυνατόν ευρύτερη και αποτελεσματικότερη, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέσα αυτά λειτουργούν πληρώντας κριτήρια αντικειμενικότητας και αμεροληψίας και τηρώντας τις αρχές της ηθικής και δεοντολογίας, συνεκτιμώμενης της αξιοπιστίας των μέσων αναφορικά με τη μη αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων (fake news) και τη μη πρόκληση σύγχυσης στο κοινό .... Η εκπόνηση του σχεδίου της επικοινωνιακής εκστρατείας ανατέθηκε σε ανάδοχο που διέθετε, τις ειδικές γνώσεις, την εμπειρία και το εξειδικευμένο προσωπικό να το υλοποιήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα εργαλεία και την απαιτούμενη τεχνογνωσία ως προς την απήχηση των μέσων ενημέρωσης στο ευρύ κοινό όπως αυτή εκφράζεται με όρους τηλεθέασης ή ακροαματικότητας ή επισκεψιμότητας, αλλά και την απήχηση σε συγκεκριμένες κατηγορίες κοινού».

Μια επιφανειακή αναζήτηση που κάναμε στο διαδίκτυο δεν βρήκαμε αναλυτικά στοιχεία σε ποια ΜΜΕ και πόσα χρήματα έλαβε το καθένα από τα 20 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν στην διαφημιστική εκστρατεία «Μένουμε Σπίτι».
Εδώ όμως έχουμε μια πρωτοφανή ομολογία που δεν δέχεται αμφισβήτηση. Ερχεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να μας πει ότι ανέθεσε η κυβέρνηση σε μια διαφημιστική εταιρεία -εδώ γελάμε μ' αυτό το πρόσχημα- για να διαπιστώσει ποια "μέσα λειτουργούν πληρώντας κριτήρια αντικειμενικότητας και αμεροληψίας", ώστε να τα ανταμείψει με χρήματα του φορολογούμενου λαού!

Αν αυτό δεν είναι μια ολοφάνερη μορφή πίεσης, με την απειλή οικονομικού στραγγαλισμού, για να επιβληθεί αυτολογοκρισία σε όσα ΜΜΕ δεν είναι αρεστά στην κυβέρνηση τι είναι;


Μήπως τελικά έχει δίκιο ο ανεκδιήγητος Τράγκας - Φράγκας, ότι ο "νοσηρός εγκέφαλος του Μητσοτάκη" -έτσι θεωρεί το πνευματικό επίπεδο του πρωθυπουργού- εκβιάζει ιδιοκτήτες "ενημερωτικών" μαγαζιών για να μπορεί η κυβερνητική προπαγάνδα να είναι ισάξια μ' αυτή που υπάρχει σε φασιστικά καθεστώτα; 


πηγη:http://tsak-giorgis.blogspot.com
 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου