Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ΗΠΑ-Novartis είναι κόλαφος για την θυγατρική της εταιρείας στην Ελλάδα και τους κάθε λογής «συνεργαζόμενους». Πρώτον, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για παρόμοιες πράξεις εκτός των ΗΠΑ.
 
 Δεύτερον, το συνολικό πρόστιμο που επέβαλαν το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Επιτροπή του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης ανέρχεται σε 345 εκατ $ και αφορά τις αθέμιτες πρακτικές της εταιρείας στην Ελλάδα και σε δύο ακόμη χώρες με μεγαλύτερο πληθυσμό και φαρμακευτική αγορά: τη νότιο Κορέα (26 εκατ κάτοικοι) και το Βιετνάμ (96 εκατ). Παρόλα αυτά, η μερίδα του λέοντος (310 από τα  345 εκατ) αφορά τις δραστηριότητες της θυγατρικής Novartis στην Ελλάδα.
 
Τρίτον υιοθετούνται πλήρως οι καταθέσεις των «κουκουλοφόρων» προστατευόμενων μαρτύρων. Τέταρτον, στο κείμενο που συνοδεύει την απόφαση για το πρόστιμο γίνεται λεπτομερής ανάλυση ολόκληρου του συστήματος διαφθοράς που είχε στήσει στην Ελλάδα η ελβετική εταιρεία. Παρένθεση: θα άξιζε να δει κανείς τα μούτρα του κυρίου Στουρνάρα, κεντρικού τραπεζίτη της χώρας παρακαλώ, που είχε προσφάτως υποστηρίξει ότι πρόκειται για «πρόχειρη και επιπόλαιη σκευωρία», προσθέτοντας ότι «δεν βλέπω (ούτε ιατρικό) σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα».
 
Πέμπτον η εταιρεία μπαίνει υπό αμερικανική επιτροπεία, σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας. Για τα επόμενα τρία χρόνια, που αποτελούν την «περίοδο της μεταμέλειας» (έτσι ακριβώς) είναι υποχρεωμένη να υποβάλλει τακτικά εκθέσεις για την πρόοδο της κάθαρσης. Αν κατά τη διάρκεια των εσωτερικών ερευνών, που πρέπει να συνεχισθούν,  βρεθούν νέα στοιχεία, θα πρέπει αμελητί να ειδοποιηθούν οι αμερικανικές αρχές.
 
Τι βρήκε να υπογραμμίσει από όλα αυτά, η Novartis Hellas, αφού είχε πριν ψελλίσει κάποιες γενικούρες ; «Υπογραμμίζεται ότι η σημερινή συμφωνία δεν περιλαμβάνει ισχυρισμούς σχετικά με φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα». Aυτό είναι μάλλον ανακοίνωση πολιτικού κόμματος, παρά μιας εταιρείας που πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και έχει γίνει διεθνώς ρεζίλι.
 
Πράγματι, το « κόμμα Novartis» γνώριζε ότι αναμενόταν η ανακοίνωση της απόφασης. (τώρα πως το γνώριζε, αν και ήταν top secret, ρωτήστε το -πραγματικό- παρακράτος) . Εδώ πρέπει να οφείλεται και ο εκνευρισμός του «πολίτη Αδωνι», που απείλησε την ανακρίτρια της υπόθεσης με φυλάκιση.  Το σύστημα ήταν προετοιμασμένο γιατί μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση, τα διάφορα προπαγανδιστικά μέσα,  έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι δεν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα. Η  δε «Καθημερινή» το τερμάτισε, τελειώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ: « Από τις παραδοχές της εταιρείας Novartis Hellas προκύπτει ότι δεν υπήρξαν εξ αρχής στοιχεία για δωροδοκίες Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων ». Αφού το είπαν τα αθώα παιδιά της Novartis Hellas. έτσι θάναι.
 
Στην πραγματικότητα βέβαια κανείς δεν περίμενε από την αμερικανική διοίκηση να κάνει τον εισαγγελέα, απαγγέλλοντας κατηγορίες για πολιτικούς στην Ελλάδα. Τη συνδρομή που είχαν να δώσουν την έδωσαν, μέσα από το γνωστό έγγραφο του FBI για τα 7 πολιτικά πρόσωπα , στα οποία  η αμερικανική υπηρεσία είχε «πέσει επάνω» στη διάρκεια της έρευνας του, καθώς και με το στικάκι για τις τραπεζικές συναλλαγές ενός εκ των 7, που δεν δέχθηκε να παραλάβει ο εισαγγελέας κ. Αγγελής-τώρα βασικός μάρτυρας κατηγορίας στη σκευωρία του «Ρασπούτιν»- Παπαγγελόπουλου!
 
Στο κείμενο όμως τονίζεται σαφώς ότι οι υπεύθυνοι για το σκάνδαλο «συνειδητά και εσκεμμένα συνενώθηκαν, συνωμότησαν, συνασπίστηκαν, και συμφώνησαν μαζί και μεταξύ τους .. διέπραξαν διεφθαρμένες πράξεις .. με σκοπό να: (i) επηρεάσουν πράξεις και αποφάσεις αλλοδαπού αξιωματούχου  υπό την επίσημη ιδιότητά του  · (ii) να παρακινήσουν τον ως άνω αλλοδαπό αξιωματούχο να πράξει ή παραλείψει να πράξει  ενέργειες κατά παράβαση του νόμιμου καθήκοντος αυτού του αξιωματούχου · (iii) να εξασφαλίσουν οποιοδήποτε παράνομο πλεονέκτημα  και (iv) να παρακινήσουν τον ως άνω  ξένο αξιωματούχο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του/της εντός  μιας ξένης κυβέρνησης, ως εκ τούτου να τροποποιήσουν και να επηρεάσουν ενέργειες και αποφάσεις  της ως άνω κυβερνήσεως  και οργανισμών και οργάνων της, προκειμένου να βοηθήσουν τη Novartis Hellas ». Η ως άνω κυβέρνηση, που θα βοηθούσε την Νovartis Hellas, δεν είναι η ελληνική; ‘Η μήπως είναι του Βιετνάμ;
 
To συμπέρασμα είναι ότι οι ΗΠΑ πήραν 345 εκατ δολλάρια ζεστό χρήμα για την οικονομία τους. Οι «δικοί μας» είναι χαρούμενοι που δεν αναφέρονται πολιτικά πρόσωπα σε έναν εξωδικαστικό διακανονισμό, αδιαφορώντας πλήρως ότι αυτός αφορά ένα γιγαντιαίο σκάνδαλο για το οποίο έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες, ανεξάρτητα από το αν τελικώς η Δικαιοσύνη αποφανθεί ότι ο Γεωργιάδης ή ο Λοβέρδος χρηματίστηκαν ή όχι.
 
Ένα σκάνδαλο το οποίο διέφθειρε χιλιάδες ανθρώπους, χαπάκωσε Έλληνες πολίτες που ίσως δεν είχαν ανάγκη να πάρουν  φάρμακα, αλλά τα πήραν γιατί έπρεπε οι εμπλεκόμενοι γιατροί να βγάλουν το«πλάνο» συνταγογράφησης και ζημίωσε με δις την οικονομία της  χώρας. Και αν η δωροδοκία αξιωματούχων για να βοηθηθεί η Novartis Hellas δεν αφορούσε την κυβέρνηση της Κορέας, υπάρχει και σοβαρό πολιτικό πρόβλημα. Η συμφωνία φτύνει δηλαδή την  Νovartis Hellas και τους «συνεργαζόμενους», που παριστάνουν ότι ψιχαλίζει.

πηγη:https://tvxs.gr