Είτε ως «σκληρό ροκ», είτε ως επιστροφή στο ’89, η πολιτική σκηνή μπαίνει σε μια από τις τοξικές περιόδους των τελευταίων ετών: Ο κύβος ερρίφθη με την «κασέτα» Μιωνή - την παράνομη ηχογράφηση της, προ τετραετίας, συνομιλίας με τον Νίκο Παππά -, η κυβέρνηση επέλεξε την μετατόπιση της πολιτικής ατζέντας και της πολιτικής σύγκρουσης στην αρένα της σκανδαλολογίας, και ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά με σφοδρή, μετωπική αντεπίθεση, στοχεύει προσωπικά στον πρωθυπουργό και καταγγέλλει «παρακρατικό δίκτυο Μητσοτάκη».

Μετά από δύο εκρηκτικά 24ωρα, η κυβερνητική γραμμή προσανατολίζεται, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, στην στοχοποίηση Παππά και την έμμεση ενοχοποίηση Τσίπρα - μια γραμμή, που εκπέμπει έντονη οσμή σχεδιασμού εκλογών σε κλίμα σκανδαλολογίας και με τον ΣΥΡΙΖΑ σε καθεστώς πολιτικής ομηρίας.

 

Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, ήδη, στο Μαξίμου εξετάζονται δύο σενάρια: Είτε η διεύρυνση του κατηγορητηρίου στην προανακριτική κατά Παπαγγελόπουλου με την προσθήκη πλέον και άλλων προσώπων - με πρώτον τον Νίκο Παππά -, είτε η σύσταση νέας εξεταστικής επιτροπής με κατηγορίες ψευδούς κατάθεσης και πιθανής σύστασης παραδικαστικού κυκλώματος. Για την τελευταία εκδοχή αποτελεί προϋπόθεση να θεωρήσουν οι εισαγγελικές αρχές νόμιμο το υλικό της υποκλοπής και να στείλουν, αμελλητί, τον φάκελο στην Βουλή όταν φθάσουν στο όνομα του Νίκου Παππά.

Τούτων δοθέντων, και με δεδομένο ότι από την συνομιλία Παππά - Μιωνή δεν προκύπτει η παραμικρή ένδειξη αξιόποινης πράξης από την πλευρά του πρώην υπουργού, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι βρίσκονται ενώπιον όχι μόνον στημένου σχεδίου, αλλά και «ενός παρακρατικού δικτύου» που λειτουργούσε και λειτουργεί με εντολές Μητσοτάκη. 

Η εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία αποδίδεται σε προσπάθεια αντιπερισπασμού της κυβέρνησης ενώπιον της ολοκληρωτικής κατάρρευσης της οικονομίας και των μεγάλων, πολιτικών και νομικών, ζητημάτων που έχει ανοίξει η απόκρυψη της λίστας με την κατανομή των 20 εκατομμυρίων ευρώ στα ΜΜΕ (η οποία, τελικώς, αναμένεται να δοθεί σήμερα ή αύριο στην δημοσιότητα). Την επιχείρηση αυτού του αντιπερισπασμού, μαζί με το ερώτημα για πιθανές πρόωρες εκλογές, είχε αναδείξει από προχθές ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας από το Μεσολόγγι: «Δεν ξέρω αν θα έχουμε εκλογές ή όχι. Αυτό που ξέρω είναι ότι βλέποντας τα αποτελέσματα τους στην οικονομία, βλέποντας τη διάλυση που έχουν επιφέρει και τον σκληρό χειμώνα που έρχεται, είναι πολύ πιθανόν να επιχειρήσουν να αποδράσουν. Να αλλάξουν την ατζέντα από τη συζήτηση κατασκευάζοντας σκάνδαλα, για να κρύψουν τα δικά τους, για να φέρουν την ατζέντα εκεί που θέλουν».

Με βάση αυτή την ανάγνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ αντεπιτίθεται με βαριά πολιτικά πυρά και με την ευθεία καταγγελία ότι «ένας δεύτερος Μητσοτάκης στήνει το δεύτερο ‘89». Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου , 30 χρόνια μετά, τις τότε «κασέτες Μαυρίκη» έχουν αντικαταστήσει οι «κασέτες Μιωνή» και πίσω από την όλη επιχείρηση βρίσκεται ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Παρακρατικό δίκτυο λειτουργούσε ήδη από τη περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για λογαριασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνιζαν χθες κύκλοι της Κουμουνδούρου, καταγγέλλοντας πως το συγκεκριμένο δίκτυο έκανε «παράνομες ηχογραφήσεις υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και με παράνομες παρακολουθήσεις από ιδιωτικούς μηχανισμούς εκπαιδευμένων επαγγελματιών».

Η τελευταία αναφορά, στους «ιδιωτικούς μηχανισμούς εκπαιδευμένων επαγγελματιών» αποτελεί σαφή υπαινιγμό για τον νυν διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων, ο οποίος πριν αναλάβει το σημερινό του πόστο διατηρούσε ιδιωτική εταιρία υπηρεσιών ασφαλείας. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αυτός ο μηχανισμός τροφοδοτούσε επί χρόνια με υλικό παράνομων καταγραφών και παρακολουθήσεων το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο και το κρατούσε για να το αξιοποιήσει στο κατάλληλο πολιτικό timing. Το πρώτο «χτύπημα» αυτής της επιχείρησης ήρθε με την δημοσιοποίηση πέρσι, και εν μέσω προεκλογικής περιόδου, του φωτογραφικού υλικού από τις διήμερες οικογενειακές διακοπές του Αλέξη Τσίπρα τον Αύγουστο του 2018, ενώ το οργανωμένο σχέδιο αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το παράνομο υλικό ήταν σε γνώση στελεχών της ΝΔ εδώ και πολύ καιρό. Αποκαλυπτικές επ’ αυτού είναι οι ερωτήσεις που είχε υποβάλει ο Θάνος Πλεύρης στον Νίκο Παππά στην κατάθεσή του στην προανακριτική στις αρχές Μαρτίου - ερωτήσεις που περιλάμβαναν, λέξη προς λέξη, σημεία της συνομιλίας που είχε υποκλέψει ο Σάμπι Μιωνή.

tvxs.gr