Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 13 Νοέ 2022
Κομματικός μηχανισμός και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις
Κλίκ για μεγέθυνση















13.11.2022, 14:18

 

 
 
Επτά «γαλάζια» στελέχη, τα περισσότερα με εμπειρία σε δήμους, ετοιμάζονται να διοριστούν επικεφαλής των ισάριθμων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας και να ελέγχουν πολιτικά την Αυτοδιοίκηση ● Αγνωστη η διάρκεια της θητείας τους, παχυλός ο μισθός τους.

«Γαλάζια» στελέχη, κατά προτίμηση πρώην δήμαρχοι, βρίσκονται στην κυβερνητική λίστα με τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις θέσεις των διορισμένων γραμματέων των επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Εν όψει πολλαπλών (εθνικών και αυτοδιοικητικών) εκλογικών αναμετρήσεων το 2023, το υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζει μέχρι το τέλος του 2022 να έχει διορίσει τους νέους επικεφαλής των κατά τόπους Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, διαμορφώνοντας έτσι έναν κομματικό μηχανισμό εποπτείας και –βεβαίως- πολιτικού ελέγχου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή των Περιφερειών και των δήμων.

Το περασμένο καλοκαίρι με τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών, Μ. Βορίδη, σε πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» (βλ. «Εφ.Συν.» 1/7/2022: «Δοτοί Γραμματείς και “γαλάζιοι” Φαρισαίοι»), επανήλθε το καθεστώς των κυβερνητικά διορισμένων γραμματέων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Μέχρι σήμερα, επικεφαλής των συγκεκριμένων κρατικών οντοτήτων είναι οι Συντονιστές, οι θέσεις των οποίων στελεχώνονται από πρόσωπα της υπαλληλικής/υπηρεσιακής ιεραρχίας. Οι εν λόγω υπηρεσιακές θέσεις ευθύνης διατηρούνται, ωστόσο με περιορισμένα και αμιγώς διοικητικά καθήκοντα. Με την επίμαχη τροπολογία (άρθρα 63-64 του νόμου 4954/2022) οι κυβερνητικά διορισμένοι γραμματείς θα προΐστανται όλων των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ θα συγκεντρώνουν ένα σύνολο καθηκόντων «για την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής για θέματα που αφορούν την αποκεντρωμένη διοίκηση», άρα και όλη την πολιτική εξουσία επί περιφερειαρχών και δημάρχων.

Βασική αρμοδιότητα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων είναι η εποπτεία και ο έλεγχος της νομιμότητας των αποφάσεων των ΟΤΑ, ενώ στο παρελθόν (2014 και πίσω), οπότε ίσχυε επίσης ο «θεσμός» του κυβερνητικά διορισμένου γραμματέα, ήταν συχνές οι παρεμβάσεις ακόμη και για τη μεταφορά προς ταφή απορριμμάτων από μία Περιφέρεια προς άλλη. Ενα τέτοιο κομματικά επιλεγμένο πρόσωπο «έχει τεράστια πολιτική ισχύ. Συγκεντρώνει κρατικές εξουσίες και μπορεί να μπλοκάρει σχέδια δημάρχων ή περιφερειαρχών, λέγοντας: “στοπ, εγώ είμαι το κράτος”», περιγράφει συνοπτικά στην «Εφ.Συν.» έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος, ενώ άλλες πηγές συμπληρώνουν και τα περιθώρια που έχει ένας διορισμένος από την κυβέρνηση γραμματέας να «είναι ένας εν δυνάμει εκλογικός μηχανισμός».

Σημειώνεται ότι, επιχειρηματολογώντας υπέρ της προαναφερθείσας τροπολογίας, ο κ. Βορίδης είχε κάνει λόγο για αλλαγές που προωθούνται κατ’ αναλογία με το μοντέλο του «επιτελικού κράτους» στα υπουργεία, ενώ έχει παρουσιάσει ως «στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης» την ενίσχυση του ρόλου των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Τα ονόματα

Ποιοι θα διοριστούν γραμματείς; Για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας έχει «κλειδώσει» το όνομα του πρώην δημάρχου Λαρισαίων, Κώστα Τζανακούλη, υπό το δεδομένο ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ δήμαρχοι έσπευσαν να του ευχηθούν «καλή αρχή» - ο ίδιος υπήρξε επικεφαλής της προσκείμενης στη Ν.Δ. αυτοδιοικητικής παράταξης στην ΚΕΔΕ μέχρι το 2014.

Για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες προορίζεται ο πρώην δήμαρχος Χαλανδρίου Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος – υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ. το 2014 και αδερφός του δολοφονημένου το 2017 δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, πληροφορίες θέλουν να συζητείται το όνομα του πρώην δημάρχου Δέλτα, Μίμη Φωτόπουλου, ο οποίος πρόσφατα απομακρύνθηκε από τη θέση του γενικού γραμματέα Δήμου Θεσσαλονίκης με απόφαση Κων. Ζέρβα, αλλά βρίσκεται σήμερα σε θέση συμβούλου του νυν συντονιστή της εν λόγω Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ομως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στερείται κάποιων απαραίτητων τυπικών προσόντων, επομένως θεωρείται πιο πιθανή η ανάληψη του αξιώματος από την Ελένη Φύκα, νυν γενική γραμματέα στον Δήμο Καλαμαριάς, η οποία υπήρξε «δεξί χέρι» του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα και θεωρείται «πολύ δυνατό χαρτί» στον χώρο της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη.

Για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα συζητείται το όνομα του Σεραφείμ Λιάπη, πρώην υποδιοικητή του ΙΚΑ (2009), υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ. στην Ευρυτανία και ξαδέρφου του πρώην υπουργού Πολιτισμού Μιχ. Λιάπη.

Ποια η θητεία των διορισμένων γραμματέων; Αγνωστο. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό νόμο, «διορίζονται και παύονται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών». Πιο ξεκάθαρη εικόνα πάντως υπάρχει για τις αποδοχές τους. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνόδευε την τροπολογία, το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των επτά γραμματέων υπολογίζεται σε 395.000 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε μηνιαίες αποδοχές 4.700 ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων.

Το παρασκήνιο πίσω από τις θητείες αντιπεριφερειαρχών

Μήνα με τον μήνα παρατείνει τις θητείες των χωρικών αντιπεριφερειαρχών του, αλλά και ορισμένων θεματικών αντιπεριφερειαρχών, ο Γ. Πατούλης, κάτι που μαρτυρά ζυμώσεις τόσο εντός της παράταξής του όσο και σε επίπεδο ψηφοδελτίων της Ν.Δ. για τις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Στελέχη της Περιφέρειας Αττικής έχουν αποφασίσει ή εξετάζουν το ενδεχόμενο να κατεβούν υποψήφιοι βουλευτές ή δήμαρχοι. Για παράδειγμα, το όνομα του αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλου έχει γραφτεί ότι «παίζει» για το ψηφοδέλτιο της Α΄ Αθηνών, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Χ. Ρώμας έχει ανακοινώσει υποψηφιότητα για τον Δήμο Χαλανδρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο περιφερειάρχης Αττικής «ζυγίζει» τις επιλογές των στελεχών του και κρατά στάση αναμονής μέχρι να εκδηλωθούν επισήμως όλες οι υποψηφιότητες.

Κι αυτό υπό το δεδομένο ότι στις τάξεις της παράταξής του έχουν υπάρξει διαμαρτυρίες απέναντι σε φαινόμενα «διπλοθεσίας», δηλαδή κάποιος να είναι αντιπεριφερειάρχης και να προβάλλει την υποψηφιότητά του μέσω του συγκεκριμένου αξιώματος. Η αδυναμία του κ. Πατούλη να «ανακατέψει την τράπουλα» κατά πώς επιθυμεί έγκειται στο ότι θέλει να αποφύγει ενδεχόμενες δυσαρέσκειες, καθώς η παράταξή του δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο περιφερειακό συμβούλιο και στηρίζεται σε λεπτές ισορροπίες.

Πλεονέκτημα έναντι άλλων, πάντως, έχει ο κ. Ρώμας ο οποίος θα παραμείνει αντιπεριφερειάρχης μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023, βάσει περσινής απόφασης.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου