Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 25 Ιούλ 2022
Τσίπρας: Είναι πολλά τα λεφτά για να μας δίνουν λογαριασμό
Κλίκ για μεγέθυνσηΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
25.07.2022, 19:50

 

 
ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση υπερψήφισαν την πρόταση Τσίπρα για διαφάνεια των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης • Αχτσιόγλου: Για ποιους λόγους η Ν.Δ. απέρριψε την πρόταση

Με καυστικό τρόπο σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, την απόρριψη της πρότασής του για σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής διαβούλευσης και λογοδοσίας για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Αφήνοντας αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημείωσε πως «είναι πολλά τα λεφτά για να μας δίνουν και λογαριασμό…», προσθέτοντας πως αυτός είναι ο λόγος που ο πρωθυπουργός δεν προχωρά στην κήρυξη πρόωρων εκλογών ««παρότι ξέρει ότι την άνοιξη κινδυνεύει με συντριβή».

 

 
Σημειώνεται ότι την πρόταση του Αλ. Τσίπρα υπερψήφισαν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ελληνική Λύση, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Εκτός από την αρνητική στάση της Νέας Δημοκρατίας, την πρόταση καταψήφισε και το ΜέΡΑ25.

«Αφού ο κ. Τασούλας καθυστέρησε τέσσερις μήνες να φέρει στη Βουλή την πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, για τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής διαβούλευσης και λογοδοσίας για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021-2027, τελικά η Ν.Δ. αποφάσισε να την απορρίψει», ανέφερε νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τα κόμματα του προοδευτικού χώρου να στηρίξουν την πρόταση

Από την πλευρά τους, πηγές του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επισήμαιναν ότι ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης και η Κ.Ο. του κόμματος είαν ζητήσει από την αρχή του έτους, σύσταση οργάνου σχεδιασμού και ελέγχου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Γιατί η Ν.Δ. απέρριψε την πρόταση»

Η βουλευτής και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία απέρριψε την πρόταση του Αλ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, ο ένας λόγος «είναι η γνωστή δυσανεξία που έχει η κυβέρνηση στη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Ο άλλος -λιγότερο γνωστός- είναι οι μέχρι τώρα επιδόσεις της στην απορροφητικότητα αυτών των κρίσιμων για την ελληνική οικονομία κονδυλίων».

Όπως εξηγεί η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «παρά τους πανηγυρικούς τόνους της κυβέρνησης η πραγματικότητα είναι αποκαλυπτική:

  • Το 2021 η απορρόφηση ήταν μόλις 306 εκατ. ευρώ, ενώ αρχικά η κυβέρνηση προέβλεπε 2,6 δισ. και στη συνέχεια τα μείωσε σε 1,6 δισ., μένοντας τελικά δραματικά μακριά ακόμη και από τον μειωμένο σχεδιασμό της.
  • Το 2022 η απορρόφηση μέχρι τον Ιούνιο -χωρίς τα χρήματα να έχουν φτάσει ακόμα στην πραγματική οικονομία- είναι 899 εκατ., δηλαδή το 28% από τα 3,2 δισ. που προβλέπει η κυβέρνηση.
  • Συνολικά η απορρόφηση για το 2021 και το πρώτο εξάμηνο του 2022 δεν είναι ούτε η μισή από αυτή που προέβλεπε αρχικά η κυβέρνηση μόνο για το 2021.»

Ο τρίτος λόγος –σύμφωνα πάντα με την κ. Αχτσιόγλου– «είναι η ποιότητα των έργων που επιδιώκει να χρηματοδοτηθούν. Μέχρι τώρα αφορούν εισαγόμενα προϊόντα και παλαιότερα έργα, ενώ όσα θα ακολουθήσουν, στη γραμμή της έκθεσης Πισσαρίδη, θα αποκλείουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς όφελος λίγων μεγάλων επιχειρήσεων».

«Οι επιλογές της ΝΔ, σε συνθήκες ακραίας ακρίβειας και πληθωρισμού, γίνονται ακόμα πιο οδυνηρές για την πραγματική οικονομία. Δεν υπονομεύουν μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης από τον κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια, αποτυχία και αποκλεισμούς. Το γεγονός αυτό δεν κρύβεται, όπως και η αναντίστρεπτη φθορά της κυβέρνησής του. Το κρίσιμο είναι να μην προκαλέσει αναντίστρεπτη φθορά και στην κοινωνία», καταλήγει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.​πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου