Ο αποπεμφθείς διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, αλλά και ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης κατέθεσαν σήμερα Πέμπτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Και οι δύο - όπως και η εισαγγελεας της ΕΥΠ που ενέκρινε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη - επικαλέστηκαν το «απόρρητο» για να μην αποκαλύψουν τους λόγους της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αλλά και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Τους ισχυρισμούς περί απορρήτου φέρονται να διέψευσαν οι πρώην οι επικεφαλής της ΕΥΠ, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση έκανε λόγο για απέλπιδα προσπάθεια συγκάλυψης. 

Οι κ.κ. Κοντολέων και Δημητριάδης σε όλες τις ερωτήσεις αρνήθηκαν λόγω απορρήτου να ξεκαθαρίσουν τους λόγους παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη. Ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ δεν θέλησε να απαντήσει ούτε στην ερώτηση αν καταστράφηκαν οι φάκελοι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και του οικονομικού συντάκτη. Επίσης δεν απάντησαν και στις ερωτήσεις σχετικά με το ποια και πόσα ακόμα πολιτικά πρόσωπα παρακολουθούνταν. 

Ο Παναγιώτης Κοντολέων φέρεται ακόμη να κάλυψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποστηρίζοντας πως αν και είχε υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ «ουδέποτε ούτε αυτός, ούτε το γραφείο του ενημερώνονταν για καμία απολύτως άρση». «Ενημερώνονταν μόνο μόνο από τα υπηρεσιακά  σημειώματα για τα αποτελέσματα αν αυτό κρινόταν αναγκαίο» φέρεται να είπε. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης, όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα του απορρήτου, φέρεται να υποστήριξε - αντίθετα με τους ισχυρισμούς Κοντολέων και Δημητριάδη - πως ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δεν μπορεί να προβληθεί το απόρρητο ως δικαιολογία. Το ίδιο φέρεται να τόνισε και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, αλλά και ο διοικητής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου Θεόδωρος Δραβίλλας.

Επιπλέον ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, φέρεται να δήλωσε πως έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις νόμιμες επισυνδέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η εν λόγω δήλωση προκαλεί νέα ερωτήματα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την Παρασκευή, υποστήριζε – και μάλιστα σε υψηλούς τόνους – πως «κανείς πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ και δεν έχει αυτό το δικαίωμα». Και εάν το κ. Δεμίρης έχει ενημερώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις νόμιμες επισυνδέσεις γιατί ο κ. Κοντολέων ισχυρίζεται πως δεν έπραξε το ίδιο επί θητείας του;

Το απόρρητο επικαλέστηκε ωστόσο και η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου για να μην παρουσιάσει τους λόγους παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη και του Θ. Κουκάκη. Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είπε πως το αίτημα για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη έφερε τις υπογραφές 6 υπηρεσιακών στελεχών της  Υπηρεσίας. Η κυρία Βλάχου είπε ακόμα ο έλεγχος πριν από κάθε παρακολούθηση είναι ουσιαστικός - καθώς και ότι έχει ζητήσει να προσκομίζονται όλα τα στοιχεία που επιβάλλουν μία επισύνδεση προσθέτοντας ότι αν αυτά δεν είναι αρκετά, τότε απορρίπτεται το αίτημα της ΕΥΠ.
 22:46 | 01 Σεπ. 2022
πηγη: https://tvxs.gr