Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 09 Ιούλ 2021
Γιατί «μάζεψαν» το ασφαλιστικό: Οι απαράδεκτες υποθέσεις και ο νέος φόρος που ζήτησε η Κομισιόν
Κλίκ για μεγέθυνση

Facebook Twitter


12:22
| 09.07.2021

 

 

 

 

«Απόπειρα πολιτικής εξαπάτησης ασφαλισμένων και φορολογουμένων των επόμενων 50 ετών!» διακρίνει ο Διονύσης Τεμπονέρας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που εξήγγειλε η κυβέρνηση, το έθεσε σε δημόσια διαβούλευση και κατόπιν «το μάζεψε» άτσαλα και άρον άρον - Επιμένει ο Κ. Χατζηδάκης ότι δεν τίθεται θέμα αναβολής ή πρόσθετου φόρου, αλλά... Αύγουστο και βλέπουμε - Έφη Αχτσιόγλου: «Βαθιά επικίνδυνη για οικονομία και κοινωνία η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής»

Η κυβέρνηση απέσυρε χθες, άρον άρον, το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικόπαρ' ότι το είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση με πανηγυρικές ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργών, όπως αποκαλύφθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή, αφού το νομοσχέδιο παραπέμφθηκε στις καλένδες. Τις εντυπώσεις από την αρχική αποκάλυψη της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, επιχείρησε μάλιστα να «διασκεδάσει» το υπουργείο, αλλά παραμένει γεγονός πως το αντι-ασφαλιστικό πόνημα παραπέμπφθηκε για «Αύγουστο και βλέπουμε». 

Οι πραγματικές αιτίες

Ωστόσο, το παρασκήνιο πίσω από την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης είναι πολύ πιο πλούσιο, αλλά και επικίνδυνο. Εχει να κάνει με την αντίδραση της Κομισιόν που είδε τις ανεδαφικές προβλέψεις του νομοσχεδίου, το τεράστιο κόστος της μετάβασης στο νέο σύστημα και έσπευσε να ζητήσει νέο, οριζόντιο φόρο!

Όπως αναλύει ο Διονύσης Τεμπονέρας, με απλά λόγια συνέβη το εξής:

1.Η κυβέρνηση εισήγαγε το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, του  Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, χωρίς αυτό να συνοδεύεται από μακροοικονομικές και αναλογιστικές μελέτες.

2.Η Κομισιόν ενέκρινε επί της αρχής το Σχέδιο.

3.Η κυβέρνηση παρουσίασε το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, συνοδευόμενο από 3 μελέτες (βιωσιμότητας του χρέους, αναλογιστικές και μακροοικονομικές).

4.Οι δανειστές μόλις είδαν ότι, οι μελέτες δέχονται ως παραδοχή, προεξοφλητικό επιτόκιο 3,5% (δηλαδή περίπου 3,5-4% ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης, συνεχόμενα για τα επόμενα 35 έτη!) «γούρλωσαν» τα μάτια και καταχέριασαν την κυβέρνηση, αφού το νέο ασφαλιστικό, επηρεάζει και τη βιωσιμότητα του χρέους (με κίνδυνο για νέο μνημόνιο).

5.Ζήτησαν αμέσως, επιπλέον φορολογία, διαφορετικά είπαν στην κυβέρνηση ότι, πρέπει να κοπούν οι σημερινές συντάξεις, για να καλυφθεί η δημοσιονομική δαπάνη, από το κόστος μετάβασης, που φτάνει και τα 78 δισ. ευρώ.

6.Ζήτησαν μάλιστα οριζόντια φορολογία (κοινωνικό πόρο) από όλους τους πολίτες για να εξασφαλιστούν οι σημερινές συντάξεις στο μέλλον, όταν η κυβέρνηση μας έλεγε ότι, αυτές είναι  απολύτως εξασφαλισμένες!

7.Η κυβέρνηση εκτεθειμένη, κάνει το πρωτοφανές: Μαζεύει άρον άρον το νομοσχέδιο για να το ξαναφέρει λέει, μετά τον Αύγουστο.

Κάπως έτσι, θα έπρεπε να ορίζεται η απόπειρα πολιτικής εξαπάτησης των ασφαλισμένων και των φορολογουμένων, των επόμενων 50 ετών!

Η ανάρτηση του Διονύση Τεμπονέρα:

 ΕφΣυν: Οι δανειστές ζητούν νέο φόρο για το ασφαλιστικό

Όπως σημειώνει και η Εφημερίδα των Συντακτών στο σημερινό της πρωτοσέλιδο θέμα, η αλήθεια πίσω από τη μετάθεση της συζήτησης του νομοσχεδίου Χατζηδάκη - Τσακλόγλου, έχει να κάνει με το το τεράστιο κόστος μετάβασης στις ιδιωτικές επικουρικές συντάξεις που προκάλεσε την παρέμβαση της Ε.Ε. Οι δανειστές μάλιστα ζήτησαν, σημειώνει η εφημερίδα, τη θέσπιση ειδικού πόρου για να καλυφθούν οι κυβερνητικές εγγυήσεις περί μη μείωσης των συντάξεων. Το θέμα, προσθέτει, θα τεθεί επί τάπητος στην προσεχη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για την 11η αξιολόγηση.

 

 

 

Επιμένει ο Χατζηδάκης, «δεν υπάρχει αναβολή, ούτε πρόσθετος φόρος» - Και επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπ. Εργασίας από τη μεριά του επιμένει και σήμερα, Παρασκευή, να διαψεύδει το οφθαλμοφανές γεγονός της αναβολής του νομοσχεδίου (αποδίδοντας τη μετάθεση στις... διακοπές της Βουλής, μαζί με τον ισχυρισμό «εγώ ποτέ δεν είπα ότι θα κατατεθεί τον Ιούλιο...»), ενώ διαψεύδει και ότι «οι δανειστές ζητάνε πρόσθετο φόρο».

Αναλυτικότερα, μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι» στο  ΣΚΑΪ, ο υπ. Εργασίας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «κωμικοτραγική αντιπολίτευση», λέγοντας: «Ούτε οι δανειστές ζητάνε πρόσθετο φόρο, ούτε θα υπάρξει αναβολή του νομοσχεδίου. Απορώ πραγματικά πως εμπλεκόμαστε ως πολιτικό σύστημα σε μια τέτοια συζήτηση η οποία είναι κωμικοτραγική και εκτός τόπου και χρόνου».

Ο Κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε: «Δεν καταλαβαίνω από πού βγήκε το συμπέρασμα ότι πάμε σε αναβολή και βγήκε και ολόκληρο κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης και έκανε δήλωση. Ποιος είχε πει ότι θα έχει ψηφιστεί μέχρι τον Ιούλιο; Εγώ είχα πει στη συνέντευξη Τύπου ότι η διαβούλευση θα κρατήσει 15 ημέρες. Τελειώνει την άλλη εβδομάδα, θα γίνει η τεχνική επεξεργασία και θα κατατεθεί στην Βουλή αμέσως μετά, μέσα στον Ιούλιο. Η Βουλή στη συνέχεια θα κλείσει -αντιλαμβάνομαι ότι σε σχέση με τις αρχικές σκέψεις η Βουλή κλείνει μια εβδομάδα νωρίτερα- θα ανοίξει στις 23 Αυγούστου και θα προχωρήσουμε στην Ολομέλεια με αυτό το νομοσχέδιο».

Σε ερώτηση για τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι θεσμοί ζήτησαν την επιβολή πρόσθετου φόρου για το ασφαλιστικό ο κ. Χατζηδάκης είπε : «Έκανε συνάντηση μαζί τους ο κ. Τσακλόγλου, δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο. Δεν υφίσταται τίποτε απολύτως από αυτά που λέει το δημοσίευμα. Ούτε δηλώσεις δικές μου υπήρχαν ότι θα συζητηθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια μέσα στον Ιούλιο, ούτε αναβολή υπάρχει, ούτε οι θεσμοί ζητούν πρόσθετο φόρο».

Έφη Αχτσιόγλου: «Βαθιά επικίνδυνη για οικονομία και κοινωνία η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής»


«Εδώ και καιρό κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου για το τεράστιο κόστος του σχεδίου ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης της ΝΔ. Η αναλογιστική μελέτη που κατατέθηκε επιβεβαίωσε τα χειρότερα σενάρια, καθώς προβλέπει σωρευτικό κόστος για την οικονομία, τη χώρα και τους Έλληνες φορολογούμενους που ξεπερνά τα 70 δισ.», σημειώνει η Έφη Αχτσιόγλου σε παρέμβασή της σήμερα Παρασκευή, και επισημαίνει:

«Η κυβερνητική υποχώρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου επιβεβαίωσε εκ νέου το τεράστιο κόστος του, οικονομικό και κοινωνικό για τους σημερινούς και μελλοντικούς εργαζόμενους και συνταξιούχους. Είναι σαφές ότι η ιδεοληπτική εμμονή της ΝΔ στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης δεν θέτει μόνο σε διακινδύνευση τις καταβαλλόμενες και μελλοντικές επικουρικές συντάξεις, τις ήδη καταβληθείσες εισφορές των εργαζομένων, τις εισφορές των μελλοντικών εργαζόμενων που εκτίθενται στους κινδύνους των κεφαλαιαγορών, αλλά προκαλεί γενικευμένο πρόβλημα στα δημόσια οικονομικά το οποίο θα πληρώσει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Και όλα αυτά για την κερδοφορία ελάχιστων μεγάλων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών».

«Η οριστική και αμετάκλητη ματαίωση αυτού του κοινωνικά τιμωρητικού και οικονομικά επικίνδυνου σχεδίου είναι η μόνη επιλογή», καταλήγει η Έφη Αχτσιόγλου.

Αυγή: «Όταν ο οδοστρωτήρας σταμάτησε»

Όπως σημειώνει και η Αυγή στο κύριο άρθρο της, φαίνεται να υπάρχει συνταγματικό και νομικό πρόβλημα με την υποχρεωτικότητα του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Για τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται υποχρεωτικά η νομοθεσία προβλέπει να επενδύονται σε κρατικά ομόλογα.

Όπως προσθέτει: 

«Το να βάζεις το μαχαίρι στον λαιμό των ασφαλισμένων να υπογράψουν αν «δέχονται το ρίσκο» να χαθούν οι εισφορές τους στους κυκεώνες των χρηματαγορών είναι κάτι που μπορεί να προσβληθεί νομικά.

Δεύτερον, το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα είναι τεράστιο. Χρειάζονται περισσότερα από 50 δισ. για να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις με το σημερινό σύστημα αν λείψουν οι εισφορές των νέων εργαζόμενων. Ακόμα περισσότερο που η κυβέρνηση αναλαμβάνει να καλύψει και τις ζημιές του νέου συστήματος - γεγονός που τις καθιστά σχεδόν βέβαιες. Είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι το «επικουρικό Πινοσέτ» προκάλεσε ευρωπαϊκές αντιδράσεις για μελλοντική εκτίναξη του χρέους.

Τέλος, αν η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο, είναι λογικό να μην θέλει να πάει στο νέο ασφαλιστικό το καλοκαίρι, μέσα σε οξύτατες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, αλλά να το αφήσει για μετά».

Σωκράτης Βαρδάκης: «Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου»

Με αφορμή την υπαναχώρηση της κυβέρνησης αναφορικά με το νομοσχέδιο για την κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, τόνισε:

«Πριν 1,5 χρόνο με την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου του κ. Βρούτση, μας έλεγαν ότι το ασφαλιστικό θα είναι βιώσιμο έως το 2070 και ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις. Ο κ. Χατζηδάκης, παρουσίασε πριν μερικές μέρες το δικό του ασφαλιστικό νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση και μέχρι χθες διατυμπάνιζε ότι ήταν καινοτόμο κι επωφελές και το έθεσε για δημόσια διαβούλευση περιχαρής.
Μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ποιος Κυβερνητικός Υπουργός έλεγε αλήθεια και ποιος ψέματα, ο κ. Χατζηδάκης προχωρά σε άτακτη υποχώρηση, υπό το βάρος των κοινωνικών αντιδράσεων. Είναι μια μικρή, αλλά σημαντική νίκη απέναντι στις παρωχημένες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης, που συνεχίζει να εξαθλιώνει εργαζόμενους και συνταξιούχους με τις ρουσφετολογικές "μεταρρυθμίσεις" της. Ο αγώνας όλων μας πρέπει να συνεχιστεί, μέχρι την οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου. Οι προγραμματικές μας θέσεις, δείχνουν τον δρόμο για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος μας».
πηγη: https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου