Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 26 Ιούν 2021
Κομβικό τριήμερο για τον ΣΥΡΙΖΑ
Κλίκ για μεγέθυνση
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ


26.06.2021, 15:18

 

 
Στις 2 με 4 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στο Κατράκειο θέατρο της Νίκαιας η συνδιάσκεψη του κόμματος • Είναι η πρώτη μαζική εκδήλωση μετά την πανδημία, όπου θα συμμετάσχουν 2.000 σύνεδροι διά ζώσης και ψηφιακά • Στο επίκεντρο το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., βασικές πτυχές του οποίου έχουν ήδη παρουσιαστεί σε διαδικτυακές εκδηλώσεις.
Το τριήμερο 2-4 Ιουλίου είναι κομβικής σημασίας για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Για τρεις μέρες (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή) στο Κατράκειο θέατρο της Νίκαιας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα διεξαγάγει για πρώτη φορά μετά την πανδημία μια μαζική εκδήλωση, την προγραμματική του συνδιάσκεψη, που ουσιαστικά θα αποτελέσει μια πρόβα για το συνέδριο του κόμματος, όταν αυτό γίνει. Περισσότερα από 2.000 άτομα θα συμμετάσχουν είτε διά ζώσης, είτε ψηφιακά, στελέχη τα οποία προέρχονται από την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ), την Κοινοβουλευτική Ομάδα, την ευρωομάδα, το Πολιτικό Συμβούλιο και τις νεοεκλεγμένες νομαρχιακές επιτροπές.

Η έναρξη είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της Παρασκευής στις 7, με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Η επόμενη μέρα είναι χωρισμένη σε δύο ενότητες. Το πρωί, από τις 10 έως τις 2 το μεσημέρι θα υπάρξουν διαδικτυακά «στρογγυλά τραπέζια» με διάφορες θεματικές όπως Οικονομία, Εργασία, Περιβάλλον, Κοινωνικό Κράτος, Πολιτισμός κ.ά. και το απόγευμα, από τις 6 έως τις 10 το βράδυ θα διεξαχθεί η ολομέλεια της συνδιάσκεψης στην οποία θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος (αν το επιθυμούν) αλλά και 60 συμμετέχοντες από τους υπόλοιπους που θα προκύψουν έπειτα από κλήρωση. Η ολομέλεια θα συνεχιστεί και την επόμενη μέρα, Κυριακή, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, ενώ αναμένεται να ξαναπάρει τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στο τελείωμα της συνδιάσκεψης και θα ακολουθήσει και το πλήρες κείμενο των αποφάσεων που θα παρθούν.

Κυρίαρχο ρόλο στη συνδιάσκεψη θα έχει το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., βασικές πτυχές του οποίου έχουν ήδη παρουσιαστεί σε σχετικές εκδηλώσεις από τον ίδιο τον πρόεδρο αλλά και από κορυφαία στελέχη. Το άλλο ζητούμενο της εκδήλωσης είναι αν θα αναδειχθούν και με ποιον τρόπο οι διαφορετικές πολιτικές απόψεις και αντιλήψεις που επικρατούν στην Κουμουνδούρου όσον αφορά την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, που εκείνες τις μέρες θα συμπληρώνει μια διετία στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ερώτημα δηλαδή αποτελεί αν θα τεθεί, από ποιους και πώς ένας απολογισμός αυτής της πορείας, σε συνάρτηση πάντα με τα σημερινά δεδομένα (την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, τις δημοσκοπήσεις, την ποιότητα και το ύφος του αντιπολιτευτικού λόγου, την προσπάθεια διεύρυνσης κ.λπ.).

Τα «σύννεφα»

Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει ανέφελα σε αυτή τη διαδικασία. Τα όσα συνέβησαν στο Πολιτικό Συμβούλιο της εβδομάδας που πέρασε απλώς επιβεβαίωσαν την πραγματικότητα που όλοι γνωρίζουν και βιώνουν καιρό τώρα: στο κόμμα υπάρχουν δύο κόσμοι, με αρκετά κοινά αλλά και με αρκετές διαφορές που στο όνομα της πολυφωνίας, της ελεύθερης διαφωνίας και ανταλλαγής απόψεων αλλά και του παραγόμενου πολιτικού λόγου προσπαθούν να συνυπάρξουν. Στο πλαίσιο αυτό συμβαίνουν συγκρούσεις σαν κι αυτή που έγινε με αφορμή την κρατική ενίσχυση της εταιρείας Fraport με 178 εκατ. ευρώ σχετικά με την πανδημία. Μια πρόταση που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή και δίχασε τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

καθώς η μία πλευρά έλεγε πως πρέπει να την ψηφίσουν και η άλλη υποστήριζε το αντίθετο. Η υπόθεση θύμιζε μια άλλη επενδυτική ιστορία, αυτή του Ελληνικού πριν από λίγο καιρό, όπου και πάλι υπήρξε διχογνωμία αναφορικά με τη στάση του κόμματος. Τελικά, στην περίπτωση της Fraport αποφασίστηκε το «παρών» ως σολομώντεια λύση ανακωχής. Αλλά ακόμα κι αυτή η ανακωχή δεν επήλθε «αναίμακτα» αν υπολογίσει κανείς την αποχώρηση του Νίκου Βούτση από τη συνεδρίαση έπειτα από λεκτικό διαξιφισμό που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, τα όσα είπε ο Νίκος Φίλης για τις εσωκομματικές διαδικασίες που ακολουθούνται σε σοβαρά ζητήματα θέτοντας για άλλη μια φορά ζήτημα «αρχηγικού» κόμματος, αλλά και το γεγονός ότι η διαδικασία εξελίχθηκε εν τέλει σε ψηφοφορία, απ’ όπου προέκυψε το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Εν προκειμένω η μία πλευρά ισχυριζόταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να υπογράψει την ενίσχυση καθώς ήταν αυτός που είχε συνάψει τη σύμβαση με τη γερμανική εταιρεία και ότι δεν μπορεί να εμφανίζεται ανακόλουθος λες και δεν κυβέρνησε ποτέ, ενώ η άλλη πλευρά υποστήριζε ότι η σύμβαση δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη για ενίσχυση της εταιρείας για λόγους πανδημίας, κατά συνέπεια δεν υπήρχε λόγος να την ψηφίσουν. Για την ιστορία, η ενίσχυση ψηφίστηκε από τη Βουλή με τις ψήφους της Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. ψήφισαν «παρών», ενώ το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 την καταψήφισαν.

Οι τοποθετήσεις

Κατόπιν αυτών αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις τόσο του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα όσο και κορυφαίων στελεχών του κόμματος όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Παππάς, ο Νίκος Βούτσης, η Ολγα Γεροβασίλη, ο γραμματέας Δημήτρης Τζανακόπουλος κ.ά. Είπαμε και στην αρχή ότι η συνδιάσκεψη αποτελεί πρόβα για το Συνέδριο που οι τελευταίες πληροφορίες το μεταθέτουν για μετά τη ΔΕΘ. Ισως είναι μια καλή ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ πριν αναμετρηθεί με τη Ν.Δ. να αναμετρηθεί με τον εαυτό του.
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου