Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 26 Μάι 2021
Κουμπάρος του πρωθυπουργού και εκλεκτός της ΤτΕ ο νέος επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Κλίκ για μεγέθυνση

 



Nikos Libertas / SOOC

 

Στο πρόσωπο του «θαμώνα» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από συστάσεώς του το 2010 μέχρι και σήμερα, εκλεκτού του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα και παλιού γνώριμου και κουμπάρου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ηλία Ξηρουχάκη κατέληξε η κυβέρνηση για τη θέση του επικεφαλής του ΤΧΣ, με τον φιλοκυβερνητικό Τύπο να υμνεί εκτός των παραπάνω, τις καλές σχέσεις του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου και με την αυλή του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, και ειδικότερα με τον ανιψιό του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη και τον στενό συνεργάτη του επί των οικονομικών, Αλέξη Πατέλη. «Πρόσφατα συνέβαλε για την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς» διαφημίζεται στις ανακοινώσεις, μία εξέλιξη που φέρεται να κόστισε στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 2 δισ. ευρώ.

Μία ακόμα προαγωγή για τον μέχρι πρότινος αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή, καθώς στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκε ο ορισμός του Ηλία Ξηρουχάκη στη θέση του επικεφαλής του Ταμείου, στο οποίο είναι ο μοναδικός που κατέχει θέσεις από συστάσεώς του το 2010 μέχρι και σήμερα. Σημειώνεται πως η παραπάνω εξέλιξη τυγχάνει θερμής υποδοχής από τον συστημικό Τύπο, με πρόφαση το γεγονός πως αντικαθιστά τον παραιτηθέντα Martin Czurda και πως πλέον «το Ταμείο περνά σε ελληνικά χέρια».

Όπως αναφέρουν τα ίδια δημοσιεύματα για την παραπάνω εξέλιξη, ο νέος επικεφαλής του ΤΧΣ έχει περάσει στο πρόσφατο παρελθόν και από τις τρεις θέσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής, ενώ διαφημίζεται και η «συμβολή» του στην πρόσφατη αύξηση μετοχική κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, υπόθεση η οποία κατά τις εκτιμήσεις κόστισε στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 2 δισ. ευρώ.

Στα δημοσιεύματα των συστημικών μέσων ενημέρωσης που θυμίζουν δελτίο τύπου του ΤΧΣ διαφημίζεται, μεταξύ άλλων, και η επί 25ετία εμπειρία του νέου επικεφαλής του Ταμείου στον χρηματοπιστωτικό τομέα σε κορυφαίες διευθυντικές θέσεις τραπεζών και χρηματοπιστωτικών εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τα Παραπολιτικά σημειώνουν πως στο παρελθόν, ο Η. Ξηρουχάκης είχε εργαστεί μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την περίοδο που ο σημερινός πρωθυπουργός εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως το ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται στις στενές σχέσεις των δύο ανδρών, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα και την κουμπαριά τους. Στο ίδιο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ακόμα η στενή σχέση που έχει αναπτύξει ο νέος διευθύνοντας σύμβουλος του ΤΧΣ και με δύο ακόμα στενότατους συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη. Ειδικότερα, φέρεται να συνδέεται με τον «ισχυρό άνδρα» του Μεγάρου Μαξίμου και ανηψιό του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, καθώς και με τον έτερο στενό συνεργάτη και σύμβουλό του επί των οικονομικών, Αλέξη Πατέλη.

Σημειώνεται πως ο Η. Ξηρουχάκης βρέθηκε στη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου τον Μάιο του 2019 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, τοποθέτηση που έγινε με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία και αφού πήρε τις ευλογίες του EuroWorking Group. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της περιόδου εκείνης, ο Η. Ξηρουχάκης που μέχρι τότε ήταν ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδας και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής επιλέχθηκε από τον ίδιο τον Γιάννη Στουρνάρα στην αναβάθμισή του σε αναπληρωτής διευθύνοντας σύμβουλος, καθώς θεωρήθηκε από τα λίγα πρόσωπα που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από την τότε κυβέρνηση, όπερ και εγένετο.

Κατά τις πληροφορίες για το βιογραφικό του που συνοδεύουν σήμερα την είδηση της ανέλιξής του στη θέση του επικεφαλής του ΤΧΣ, τη δεκαετία του 1990 κατείχε θέσεις στην Visa International (στο Λονδίνο έδρα της εταιρείας για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), καθώς και στο Thomson Reuters (στο Ηνωμένο Βασίλειο). Στην Ελλάδα υπηρέτησε με επιτυχία σε ανώτερες και ανώτατες διευθυντικές θέσεις και σε θέσεις διοίκησης σε τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Marfin Egnatia / Marfin Popular Bank, Γενική Τράπεζα, Interbank κ.λπ.), καθώς και σε εταιρίες του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα (Interamerican Cards, Γενική Καρτών και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, Zeus Recovery Fund SA Luxemburg κ.λπ.).
πηγη: https://thepressproject.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου