Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 06 Οκτ 2021
• Live: «Ποια Γερμανία, σε ποια Ευρώπη;», η διαδικτυακή εκδήλωση από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς
Κλίκ για μεγέθυνση

19:14
| 06.10.2021

 

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς δημοσιεύει την ανάλυση του Horst Kahrs, κοινωνικού επιστήμονα, συνεργάτη του Ινστιτούτου Κοινωνικής Ανάλυσης του Ιδρύματος Rosa-Luxemburg, για τις γερμανικές εκλογές. Έτσι φιλοξενει τη διαδικτυακή συζήτηση για τις εκλογές αυτές, με τίτλο «Ποια Γερμανία, σε ποια Ευρώπη;», με ομιλητές και ομιλήτριες από Ελλάδα και Γερμανία.

Λίγες μόλις μέρες μετά τις εκλογές για τη γερμανική ομοσπονδιακή βουλή, που εγκαινιάζουν την "μετά-Μέρκελ" εποχή και καταγράφουν ενδιαφέρουσες πολιτικές τάσεις και ενώ οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης είναι σε εξέλιξη, το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς πραγματοποιεί την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021 στις 7.00 μ.μ. διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο Μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021. Ποια Γερμανία, σε ποια Ευρώπη;

Live εικόνα:

Οι γερμανικές εκλογές εξάλλου έχουν απασχολήσει την ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη, όχι μόνο λόγω του κεντρικού ρόλου που διαδραματίζει η Γερμανία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και λόγω του ότι πραγματοποιήθηκαν σε συνθήκες αβεβαιότητας και ανακατατάξεων διεθνώς.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς φιλοξενεί ακαδημαϊκούς, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και τους επικεφαλής του συνόλου των γερμανικών πολιτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα, με σκοπό να ανοίξει τη συζήτηση γύρω από ερωτήματα όπως:

  • Πώς "διαβάζουν" οι αναλυτές, αλλά και τα επιμέρους πολιτικά ιδρύματα τα αποτελέσματα των εκλογών;

  • Τι είδους ευρύτεροι μετασχηματισμοί λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στη γερμανική κοινωνία και πώς αυτοί αποτυπώνονται στην εκλογική συμπεριφορά των πολιτών;

  • Ποιες προκλήσεις και τι προοπτικές ανοίγονται μπροστά στη νέα – υπό διαμόρφωση ακόμα – γερμανική κυβέρνηση;

  • Τι σημαίνει η καινούρια περίοδος που ξεκινά στη γερμανική πολιτική σκηνή για την Ελλάδα και την Ευρώπη;

Ομιλητές/ομιλήτριες :

Henri Bohnet / Ίδρυμα Konrad Adenauer, Αθήνα
Μιχάλης Γουδής / Ίδρυμα Heinrich Böll, Θεσσαλονίκη
Δρ. Αθανάσιος Γραμμένος / Ίδρυμα Friedrich Naumann, Αθήνα
Γιάννης Κωνσταντινίδης / Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Anne Mehrer / Περιφερειακό παρατηρητήριο κατά του δεξιού εξτρεμισμού Miteinander, Σαξονία-Άνχαλτ
Maria Oshana / Ίδρυμα Rosa Luxemburg, Αθήνα
Arne Schildberg / Ίδρυμα Friedrich Ebert, Αθήνα
Χρήστος Χατζηιωσήφ / Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Νεότερων Χρόνων, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Συντονίζει ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός.

Η ανάλυση του Horst Kahrs

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς στο πλαίσιο των θεματικών Θεσμοί-Δημοκρατία-Πολιτική και Ευρώπη & Κόσμος δημοσιεύει την ανάλυση Οι εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου 2021 για την 20ή γερμανική ομοσπονδιακή βουλή του Horst Kahrs, κοινωνικού επιστήμονα, συνεργάτη του Ινστιτούτου Κοινωνικής Ανάλυσης του Ιδρύματος Rosa-Luxemburg, για λογαριασμό του οποίου και γράφτηκε το πρωτότυπο κείμενο.

Στην ανάλυσή του ο Horst Kahrs παρουσιάζει διεξοδικά τα αποτελέσματα τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και στα επιμέρους κρατίδια και καταθέτει σημαντικές και ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για τη συσχέτιση της εκλογικής συμπεριφοράς με κοινωνικά χαρακτηριστικά όπως η ηλικία, το εκπαιδευτικό επίπεδο, αλλά κυρίως η ταξική ένταξη, επισημαίνο-ντας μάλιστα ιδιαίτερα τη μεγάλη συμμετοχή μη Γερμανών πολιτών στις εργαζόμενες τάξεις της χώρας, οι οποίοι αποκλείονται από την πολιτική εκπροσώπηση.

Επίσης, ο συγγραφέας αξιολογεί το ρόλο επιμέρους θεμάτων και τομέων πολιτικής, αλλά και των προσώπων στις εκλογικές επιλογές των πολιτών, αναλύει κριτικά τις στρατηγικές των κομμάτων και, κυρίως, καταθέτει την οπτική του ως προς τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, καθώς και ως προς τις προοπτικές και τα διλήμματα των επιμέρους κομμάτων.

Την μετάφραση από τα γερμανικά έκαναν οι Δανάη Κολτσίδα και Θόδωρος Παρασκευόπουλος.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση:

πηγη: https://left.gr
 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου