Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 10 Νοέ 2022
Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Ξανά «κρύβεται» από τη Βουλή ο Μητσοτάκης για να αποφύγει τον Τσίπρα
Κλίκ για μεγέθυνση


Για δεύτερη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφύγει να απαντήσει σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων

 

Μπορεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατέθεσε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα Επίκαιρη Ερώτηση που αφορά το πολύκροτο σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο πήρε νέα τροπή μετά την αποκάλυψη του Documento για την (πρώτη) λίστα των θυμάτων του Predator, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να βάζει την ουρά στα σκέλια, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου ενημέρωσε αρμοδίως τη Βουλή ότι η Επίκαιρη Ερώτηση θα μείνει αναπάντητη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση θέτοντας το ερώτημα αν η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές με το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό σε πλήρη λειτουργία. «Εκλογές με ενεργό το κέντρο που διενεργεί παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων;», ήταν το θέμα της Επίκαιρης Ερώτησης, με τον πρωθυπουργό να αποφεύγει επιδεικτικά την υποχρέωση του να παράσχει εξηγήσεις στην εθνική αντιπροσωπεία και στην κοινωνία.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη Επίκαιρη Ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε επί τη βάσει των αποκαλύψεων των «Νέων» και του «Βήματος» σε σχέση με την παρακολούθηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά και τον τρόπο που το Predator έφτασε στην Ελλάδα.

«Τις τελευταίες ημέρες σειρά δημοσιευμάτων σε ΜΜΕ («Το Βήμα» της 30/10, Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο των 29-30/10, Inside Story 31/10), επιβεβαιώνουν ότι το παράνομο λογισμικό Predator ήρθε στη χώρα μας για λογαριασμό της κυβέρνησής σας και η εταιρία που το εισήγαγε βρίσκεται ακόμη εδώ και σε πλήρη λειτουργία» σημειωνόταν -μεταξύ άλλων- στην Επίκαιρη Ερώτηση που απέφυγε ο Κυρ. Μητσοτάκης όπως ο διάολος το λιβάνι.

Τι φοβάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Την περασμένη Δευτέρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανήλθε. Παίρνοντας τη σκυτάλη από την αποκάλυψη των (πρώτων) ονομάτων που έπεσαν θύματα του ψηφιακού «αρπακτικού», ο κ. Τσίπρας κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα: «Ήταν σε επίσημη επισύνδεση της ΕΥΠ οι 33 της λίστας που φέρονται ως στόχοι του κακόβουλου λογισμικού Predator;».

Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο ερώτημα είναι μείζονος σημασίας, αφού -όπως έχει αποδειχτεί από τις παρακολουθήσεις των Θ. Κουκάκη και Ν. Ανδρουλάκη- Predator και ΕΥΠ δρούσαν διαδοχικά. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος δεν είχαν καμία σχέση με τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού, γιατί δεν δίνει το «παρών» στη Βουλή για να απαντήσει στον πολιτικό του αντίπαλο; Τι φοβάται;

Επιπλέον, στην τελευταία Επίκαιρη Ερώτηση του Αλ. Τσίπρα γίνεται αναφορά στους εμπόρους του Predator, Γιάννη Λαβράνο και Φέλιξ Μπίτζιο, οι οποίοι όχι μόνο δεν κατέθεσαν στην PEGA, αλλά με ευθύνη της ΝΔ δεν κλήθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Μάλιστα, η εκπρόσωπος της Intellexa, Σάρα Χαμου, κατέθεσε με τον καταγέλαστο τρόπο της εξ αποστάσεως και γραπτής εξέτασης. Παρενθετικά, εξελίξεις αναμένονται μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αναφορικά με τους ιδιοκτήτες των Intellexa και Krikel.

Εκτός από την αποσαφήνιση του τι συνδέει τον ίδιο με τους δύο επιχειρηματίες, ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να βρεθεί σε μετωπική σύγκρουση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για έναν ακόμα λόγο. Κι αυτός δεν είναι άλλος από την επίμονη άρνηση του να επαναφέρει το δικαίωμα ενημέρωσης από την ΑΔΑΕ όσων αδίκως παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ. Πρόκειται για τη διαβόητη τροπολογία των Τσιάρα – Πικραμμένου, η οποία όλως τυχαίως κατατέθηκε και ψηφίστηκε την περίοδο (Μάρτιος του 2021) που ο Θ. Κουκάκης ανέμενε απάντηση από την αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή για το κατά πόσον είχε τεθεί υπό παρακολούθηση.

Επανακατάθεση

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ο κ. Τσίπρας δεν προτίθεται να αφήσει τον πρωθυπουργό να «δραπετεύσει» και γι΄ αυτό θα ξανά καταθέσει την Επίκαιρη Ερώτηση έως ότου ο Κυρ. Μητσοτάκης σταματήσει να ευτελίζει τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, εμπαίζοντας παράλληλα τους πολίτες κάθε φορά που δηλώνει ότι η κυβέρνησή του έχει κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για τη διαλεύκανση του σκανδάλου.

πηγη: https://www.koutipandoras.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου