Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 25 Μάι 2021
Είναι ο διοικητής της ΕΥΠ ο καλύτερος κατάσκοπος του πλανήτη;
Κλίκ για μεγέθυνση
 
Ο κινηματογράφος αποδεικνύει πως κάποιος ερασιτέχνης μπορεί να ηγηθεί μιας υπηρεσίας πληροφοριών άμα το 'χει (που λέμε).

Ερωτηματικά γύρω από την επάρκεια του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέωντα διατύπωσαν ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή το περιστατικό της Κυριακής, με την πτήση της Ryanair από την Αθήνα προς Βίλνιους που εξετράπη με πρόφαση την απειλή βομβιστικής ενέργειας και οδήγησε στη σύλληψη του (ακροδεξιού) ακτιβιστή και δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.

Η Κουμουνδούρου έκανε λόγο για «περιστατικό που εκθέτει τη χώρα» και το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε μεταξύ άλλων πως «η υπόθεση αυτή αποκαλύπτει την ανεπάρκεια της Υπηρεσίας Πληροφοριών της χώρας μας και της διορισμένης με προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού, Διοίκησης».

Οι πιο υποψιασμένοι και ενημερωμένοι πολίτες κατάλαβαν πως τα βέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης στράφηκαν προς τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Παναγιώτη Κοντολέωντα. Κι αυτό γιατί ο εν λόγω αξιωματούχος, έχει κατά το παρελθόν δημιουργήσει υπόνοιες ανεπάρκειας λόγω του βιογραφικού του, για το οποίο η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αλλάξει σχετικό νόμο.

Ένας κατάσκοπος με. . . μουσικό αυτί

Υπενθυμίζεται πως ούτε ένα μήνα μετά την εκλογή της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών για τα διπλώματα οδήγησης, άλλαξε τα προσόντα που πρέπει να έχει ο διοικητής της ΕΥΠ, καθώς πλέον δεν απαιτείται πανεπιστημιακός τίτλος σπουδών.

Είχε προηγηθεί η κοινοποίηση των βιογραφικών όλων όσων επιλέχθηκαν από την κυβέρνηση να στελεχώσουν καίριες θέσεις στην εθνική ασφάλεια, με εκείνο του κ. Κοντολέων να εντυπωσιάζει, καθώς διαπιστώθηκε σωρεία ανακριβειών.

Επί παραδείγματι, ο διοικητής της ΕΥΠ δηλώνει κάτοχος πανεπιστημιακού τίτλου από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν ξεκαθαρίστηκε ποτέ αν το εν λόγω ίδρυμα είναι αναγνωρισμένο από το ελληνικό κράτος, δηλαδή τον ΔΟΑΤΑΠ. Αίσθηση δε προκάλεσε το γεγονός ότι ο μόνος πανεπιστημιακός τίτλος του νέου διοικητή της ΕΥΠ στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, που έχει αναγνωριστεί στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε μουσικές σπουδές. Τέλος, δεν προσκομίστηκε κανένα πιστοποιητικό που να διευκρινίζει το πόσο καλός γνώστης των δύο ξένων γλωσσών (αγγλικά, γαλλικά) που διατείνεται πως γνωρίζει είναι ο κ. Κοντολέων.

Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, ο κ. Κοντολέων διετέλεσε επί σειρά ετών διευθυντικό στέλεχος εταιρίας φύλαξης -σεκιούριτι- και άρχισε την καριέρα του ως φύλακας στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Γεννιέται έτσι η εύλογη απορία τι μερίδιο ευθύνης έχει στο φιάσκο του Μινσκ ο αρχηγός της ΕΥΠ, και αν σε τελική ανάλυση γίνεται ένας μουσικός και διευθυντής εταιρίας φύλαξης να τίθεται επικεφαλής μιας από τις πλέον απαιτητικές υπηρεσίες.

Κι όμως, γίνεται!

Στις εύλογες εντυπώσεις ωστόσο των κομμάτων της αντιπολίτευσης δείχνει να απαντά η κινηματογραφική ιστορία που αποδεικνύει πως πλήθος ερασιτεχνών έχουν στο παρελθόν κατορθώσει να ανέλθουν επιτυχώς στη θέση του αρχικατασκόπου. Μια ματιά σε παραδείγματα ανάλογα του διοικητή της ΕΥΠ μας θα σας πείσει.

Πρώτοι διδάξαντες και σε μια εποχή και πάλι όξυνσης των σχέσεων Ρωσίας-ΗΠΑ οι Τσέβι Τσέις και Νταν Ακρόιντ κατορθώνουν να εξελιχθούν από χαμηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι σε πραγματικούς κατασκόπους και σώζουν τον πλανήτη από τον πυρηνικό όλεθρο.

Γενικά όπως απέδειξε ο σερ Χάμφρει στο «Yes, Prime Minister» είναι κακό να υποτιμάς την δημοσιοϋπαλληλία.

Από κοντά και πολύ πιο πρόσφατα ο πάντα γοητευτικός Τζειμς Σπέιντερ στο Blacklist (2013-21) οργανώνει ως Raymond Reddington με τη βοήθεια του βενεζουελάνικου κράτους την απαγωγή και εκτέλεση αρχηγού υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ. Πόσιμπολ; Γιατί όχι!

Αλίμονο αν παραβλέπαμε την αξία του ερασιτέχνη πράκτορα Χλαπάτσα, στης «Ελλάδος τα παιδιά.

Εξάλλου, καμιά φορά η ακαδημαϊκή πρακτορική εκπαίδευση δεν είναι το παν όπως απέδειξε ο Θανάσης Βέγγος.

Μια «βουτιά» στον ελληνικό κινηματογράφο θα μας θυμίσει επίσης την άλλη πλευρά του νομίσματος και πόσο υπεράνω κάθε ΕΥΠ είναι ένας αποφασισμένος κακούργος σαν τον ζηλιάρη Κώστα Βουτσά.

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, άτομα που στέκονται και κείμενο To ελληνικό σινεμά τα έχει πει όλα.
Υγ: Μπαρούς-Μπελαρούς. Τυχαίο;

Κατόπιν αυτής της μικρής ανασκόπησης δεν είναι να απορεί κανείς πως μια μικρή αποτυχία δεν στέκεται ικανή να αναιρέσει την αξία του Ν1 κατασκόπου της χώρας, Παναγιώτη Κοντολέων! Και δεδομένης της εμπιστοσύνης που του έδειξε το καλύτερο βιογραφικό της χώρας Κυριάκος/Μωϋσής/τσιτάχ/ μεσογειακή τίγρης/Κολάμπια Μητσοτάκης δεν αποκλείεται ο κ. Κοντολέων να είναι ο καλύτερος κατάσκοπος του πλανήτη Γη.
πηγη: https://kosmodromio.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου