Φαίνεται να ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στην Ελλάδα σχετικά με την υπόθεση του αεροσκάφους της Ryanair. Η αντιπολίτευση έκανε μάλιστα νύξη για τη δράση ξένων υπηρεσιών στην Ελλάδα κάτω από τη μύτη των ελληνικών Αρχών, ζητώντας εξηγήσεις από την κυβέρνηση. Η ΝΔ πέρασε στην αντεπίθεση, ειδικά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την έντονη κριτική του στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Τη φωτιά στο πολιτικό σκηνικό είχε βάλει, πριν, η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι, περί ύπαρξης πρακτόρων στην πτήση από την Αθήνα στο Βίλνιους, η οποία έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ για να συλληφθεί ο ακροδεξιός Λευκορώσος δημοσιογράφος, Ρομάν Προτάσεβιτς. Κατ' αυτό τον τρόπο προκείπτουν ερωτήματα εάν γνώριζαν οι ελληνικές υπηρεσίες για την ταυτότητα του Προτάσεβιτς. Εάν τη γνώριζαν, άραγε είχε συσταθεί κλιμάκιο παρακολούθησης; Ήξερε τίποτα η ΕΥΠ για δράση ξένων υπηρεσιών στην Ελλάδα; H αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε από την κυβέρνηση «να δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό που εκθέτει διεθνώς τη χώρα και να απαντήσει εάν οι ελληνικές Αρχές ελέγχουν τη δράση ξένων υπηρεσιών σε ελληνικό έδαφος». 

 

Οι "θεωρίες συνωμοσίας"

Η ΝΔ πέρασε, όμως, στην αντεπίθεση θυμίζοντας τη στάση Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Νοέμβριο που ψήφισαν όχι σε τροπολογία καταδίκης της κυβέρνησης Λουκασένκο. Όπως αναφέρει η ΝΔ στην ανακοίνωσή της «αντί να ζητάει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ για το περιστατικό της κρατικής αεροπειρατείας στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, περιμένουμε να μας εξηγήσει γιατί στις 25 Νοεμβρίου του 2020 μαζί με τον κατάδικο Ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Γ. Λαγό οι ευρωβουλευτές του ψήφισαν «όχι» σε τροπολογία ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταδίκη του καθεστώτος Λουκασένκο και στην απόρριψη του αιτήματος της Λευκορωσίας που ζητούσε την έκδοση του Ρ. Προτάσεβιτς. Χρειάζεται μεγάλο θράσος να ζητούν και τα ρέστα και να εμφανίζονται υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όντας υποστηρικτές του καθεστώτος Λουκασένκο».

Τέλος στην ανακοίνωσή της η ΝΔ λέει «Αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετεί θεωρίες συνωμοσίας και να προσπαθεί για ακόμη μια φορά να δυσφημίσει τη χώρα στο εξωτερικό, ας μας πει και αν συμφωνεί ή όχι με τη στάση που κράτησε ο πρωθυπουργός ζητώντας από την πρώτη στιγμή να υπάρξουν ευρωπαϊκές συνέπειες και κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. Συμφωνεί ή είναι ξανά στο όχι».

 

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ

 

Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει «Λίγη σοβαρότητα δεν θα έβλαπτε τη ΝΔ, που φαίνεται να μην γνωρίζει πως στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Αντί να δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό που εκθέτει διεθνώς τη χώρα και να απαντήσει εάν οι ελληνικές Αρχές ελέγχουν τη δράση ξένων υπηρεσιών σε ελληνικό έδαφος, προσπαθεί να πείσει με χυδαία ψέματα και fake news πως ακόμη και για το προχθεσινό φιάσκο φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπερψήφισαν το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου της 26ης Νοεμβρίου 2020, που ασκεί σφοδρή κριτική στο καθεστώς Λουκασένκο. Το «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη, ακόμα και σε μείζονα θέματα εθνικής ασφάλειας, πιάστηκε στον ύπνο και καλό θα είναι η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις αντί να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα. Γιατί και η υποκρισία έχει τα όριά της».

 

ΚΙΝΑΛ: Να μη μείνει διάτρητη η Ελλάδα

Τον ίδιο τόνο κράτησε και το ΚΙΝΑΛ που ανακοίνωσε ότι η υπόθεση Προτάσεβιτς «αποκαλύπτει και την παταγώδη αποτυχία του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη και των επιλογών του». Το ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την διοίκηση της ΕΥΠ καθώς «αποδείχθηκε τραγικά ανεπαρκής αφού άφησε εντελώς ανενόχλητους τους πράκτορες ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας, να οργανώνουν ενέργειές που έθεσαν σε μεγάλο κίνδυνο την ζωή Ελλήνων επιβατών και εξέθεσαν διεθνώς την Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες ώστε να προκαλέσει την άμεση και δυναμική αντίδραση της Ε.Ε. και της Διεθνούς Κοινότητας εναντίον του αυταρχικού καθεστώτος Λουκασένκο αλλά και να μεριμνήσει επιτέλους ώστε να μην μένει διάτρητη η ασφάλεια της Ελλάδας και των πολιτών της!».

ΚΚΕ: Στηρίζουν ακόμα και νεοναζί

Ωστόσο, το ΚΚΕ, κινήθηκε σε μια διαφορετική κριτική κατεύθυνση, μιλώντας για υποκρισία της Δύσης στην υπόθεση του αεροσκάφους. «Το σχέδιο των ΗΠΑ και της ΕΕ να παρεμβαίνουν ωμά στα εσωτερικά της Λευκορωσίας δεν μπορεί να κρυφτεί απ' την απαράδεκτη ενέργεια της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ. Πάει πολύ αυτές οι δυνάμεις να παριστάνουν τους "ευαίσθητους" για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, όταν είναι οι ίδιοι που έχουν διαμορφώσει ένα ολόκληρο θεσμικό πλαίσιο που, στο όνομα της "καταπολέμησης της τρομοκρατίας", προβλέπει τέτοιες πρακτικές, τις οποίες έχουν χρησιμοποιήσει επανειλημμένα στο παρελθόν, ενώ τώρα για τα δικά τους συμφέροντα ακολουθούν την υποκριτική τακτική "δύο μέτρα και δύο σταθμά"» αναφέρει το ΚΚΕ.

«Για τα σχέδιά τους αξιοποιούν τη γνωστή "καραμέλα" των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" που και στο παρελθόν αποτέλεσε το πρόσχημα για δεκάδες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Δεν διστάζουν μάλιστα, όπως έκαναν και στην περίπτωση της Ουκρανίας, να στηρίζουν ακόμα και νεοναζιστικές οργανώσεις που βαφτίζουν "ακτιβιστές", ενώ πρόσφατα αποκαλύφθηκαν σχέδια πραξικοπήματος στη Λευκορωσία, με την εμπλοκή στρατιωτικών δυνάμεων που έφταναν μέχρι και τη δολοφονία του εκλεγμένου προέδρου, θυμίζοντας επεμβάσεις σε χώρες της Λατινικής Αμερικής» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος και τονίζει καταλήγοντας: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι απλά συμμετέχει, αλλά πρωτοστατεί σ' αυτό το σχέδιο, υιοθετώντας όλα τα απαράδεκτα προσχήματα, συνεπικουρούμενη απ' τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Μοναδικός υπεύθυνος για να επιλέξει το μέλλον του και να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του είναι ο ίδιος ο λαός της Λευκορωσίας, χωρίς ξένες επεμβάσεις, που υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες».
πηγη: https://tvxs.gr