Μια ανορθόγραφη επικοινωνία μέσω sms στην οποία ο Νίκος Παππάς φέρεται να έστειλε ένα «δηλαδή;» ήταν το τεκμήριο που σύμφωνα με πληροφορίες προσκόμισε ο Χρήστος Καλογρίτσας στην τέταρτη ημέρα κατάθεσής του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Εμφανίζεται να μίλησε για την γνωστή επιχειρηματική του εμπλοκή στην εφημερίδα Documento, αλλά και να αρνήθηκε πως έχει σχέση με την κατασκευαστική εταιρία του γιου του, Τοξότης ΑΕ...
 

  • Χρ. Καλογρίτσας: Μάλλον… Τζίφος!!!
  • Ν. Παππάς: Δηλαδή;
  • Χρ. Καλογρίτσας: Χωρίς εγγυητική πώς θα πάμε ; Πάρε τον SAMER να πιέσουν το ΛΟΝΔΙΝΟ να το στείλουν ΚΑΤΑ ΠΡΩΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΛΛ. ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να αναφέρθηκε στην κατ’ εκείνον αποχώρησή του από το εγχείρημα του καναλιού. «Μάλιστα, την τελευταία Κυριακή με φώναξαν σε ένα σπίτι με τέσσερα-πέντε άτομα. Συζητούσαν για το θέμα του αν θα καταστρεφόμουν ή όχι, χωρίς εμένα. Θυμάμαι μια γυναίκα. Ήταν ο Νίκος Παππάς και κάποιοι άλλοι. Η ομάδα του Νίκου και κάποιοι άλλοι. Είπαν πάμε να βρούμε τα χρήματα. Είπαν κάποια ονόματα επιχειρηματιών... δεν ήμουν εγώ στην ομάδα αυτή. Ήμουν πιο πέρα. Με αφαίρεσαν από τη συζήτηση και θεώρησα πως με προσέβαλαν γι' αυτό. Το βράδυ υπογράφηκε η επιστολή αποχώρησης μου από το εγχείρημα. Την συνέταξε ο Παππάς και η ομάδα του. Όχι εγώ. Διαφώνησα μάλιστα, επειδή είχα κάποιες προσωπικές αναφορές, όμως μου είπαν «ή έτσι ή φεύγεις από εδώ». Με εκβίασαν. Και τελικά είπα «οκ έτσι»», φέρεται να είπε.
 
Ωστόσο οι πληροφορίες τον θέλουν να μην δίνει ξεκάθαρη απάντηση στο γιατί επί τέσσερα χρόνια δεν απευθύνθηκε στη Δικαιοσύνη.
 
Ο ίδιος φέρεται να είπε ότι διαθέτει υλικό προκειμένου να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του, αλλά προς το παρόν η γραμματέας του «τώρα δεν μπορεί»:

  • Θ. Πλεύρης: Από άλλο τρόπο να αποτυπώνονται, έχετε στοιχεία; Υπάρχει κάτι ενδεικτικό;
  • Χρ. Καλογρίτσας: Έχω μια γραμματέα 40 χρόνια, που όμως τώρα δεν μπορεί. Αποτυπώνονται όμως.

 
Ο επιχειρηματίας φέρεται να ισχυρίστηκε ότι είχε δώσει τρία εκατ. ευρώ για να στηθεί η εφημερίδα Documento, από την οποία εκδιώχθη επειδή, όπως λέγεται ότι είπε, αρνήθηκε να συμφωνήσει στην έκδοση ρεπορτάζ σχετικά με συζύγους δημοσίων προσώπων, μεταξύ των οποίων η Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη και η Λίνα Νικολοπούλου - Στουρνάρα, αν .
 
«Μετά μου λέει ο Νίκος "πρέπει να βγει αμέσως εφημερίδα. Τώρα, τώρα, τώρα". Μετά μου λέει πως πρέπει να βγει με τον Βαξεβάνη. Δεν τον ήξερα. Τον είχα δει σε μια βάπτιση. Μου είπαν πως "αφού δεν υπάρχει το όνομά σου στην τηλεόραση, να μπεις". Μπήκα τελικά», φέρεται να είπε και συνέχισε αναφέροντας ότι δάνεισε το ποσό των 3 εκατ. ευρώ  για το σκοπό αυτό, εκ των οποίων τα 2,9 εκατ. φαίνονται στο λογιστήριο της εφημερίδας.
 
Υπενθυμίζεται ότι για την εμπλοκή Καλογρίτσα στην εφημερίδα Documento, στις 29 Μαρτίου στον ιστότοπο documentonews.gr είχαν γραφτεί τα εξής:
 
Στη συνέχεια προχώρησε στην έκδοση της εφημερίδας Documento, από τον Νοέμβριο του 2016 έως το Μάρτιο του 2017, οπότε και την εφημερίδα ανέλαβε ο Κώστας Βαξεβάνης. Στο εγχείρημα έκδοσης του Documento, ο Κώστας Βαξεβάνης ήταν διευθυντής και δεν είχε καμία ιδιοκτησιακή-μετοχική σχέση. Κατείχε μόνο τον τίτλο του Documento για να εξασφαλίσει τη δυνατότητά του να λειτουργεί με δημοσιογραφικά κριτήρια, αφού το παρελθόν Καλογρίτσα δεν αποτελούσε εγγύηση. Από τον πρώτο μήνα της έκδοσης του Documento, οι σχέσεις Καλογρίτσα και Βαξεβάνη οδηγήθηκαν σε κρίση. Ο Καλογρίτσας προσπαθούσε να αποφύγει να υπάρχουν δημοσιεύματα για τα θαλασσοδάνεια του Κυριάκου Μητσοτάκη (Κήρυκας Χανίων), τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο τον οποίο εμφάνιζε ως «καρδιακό φίλο». Τον Ιανουάριο ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την εφημερίδα αμέσως μετά από μία συνάντησή του με το Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος τον είχε μηνύσει για τα δάνεια της Αττικα Bank, αλλά τον συναντούσε κρυφά παρότι μηνυτής του. Μετά από μεταβατικό στάδιο ενάμισι μήνα, ο Βαξεβάνης ανέλαβε να εκδώσει το Documento με δική του εταιρεία.
 
Αρνήθηκε ότι έχει σχέση με την εταιρία του γιου του;
 
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καλογρίτσας είπε πως δεν έχει σχέση με την εταιρία ΤΟΞΟΤΗΣ και άρα δεν είναι υπεύθυνος για το περιεχόμενο της έγκλησης βάση της οποίας ουσιαστικά αποφασίστηκε η σύσταση της προανακριτικής επιτροπής. Από τις εν λόγω διαρροές, προκύπτει η εξής στιχομυθία:

  • Θ. Τζάκρη: Να σας διαβάσω από τη σελίδα 23 της έγκλησής σας…
  • Χρ. Καλογρίτσας: Δεν την έγραψα εγώ την έγκληση, ο Τοξότης την έγραψε. Τι σχέση έχω εγώ με τον Τοξότη; Δεν θυμάμαι τι λέει η μήνυση.
  • Στ. Κελέτσης (πρόεδρος Επιτροπής): Πάρτε τη μήνυση που κάνατε και διαβάστε την...

 
Μετά το τέλος της συνεδρίασης η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
 
«Από το 2017 βουλευτές της ΝΔ κατέθεταν ερωτήσεις στη Βουλή για την προέλευση των χρημάτων της εφημερίδας Documento. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-AΝΕΛ φυσικά σιωπούσε.

 Ο κ. Καλογρίτσας, στη διάρκεια της κατάθεσής του στη Βουλή, ανέφερε με λεπτομέρειες ότι, κατόπιν εντολών του κ. Παππά αφού ναυάγησε το σχέδιο για δημιουργία “Syriza Channel”, τα 3 εκατομμύρια ευρώ πήγαν για τη δημιουργία ΣΥΡΙΖΑ-εφημερίδας και συγκεκριμένα της εφημερίδας Documento, η οποία εκτός των άλλων υπηρεσιών στο κόμμα, θα αναλάμβανε και τις επιθέσεις κατά πολιτικών αντιπάλων και των συζύγων τους. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ο κ. Καλογρίτσας έπαιρνε εντολές μόνο από τον κ. Παππά και όταν διαφώνησε για τις ενορχηστρωμένες επιθέσεις του “Syriza press” σε βάρος συζύγων πολιτικών αντιπάλων του επιβλήθηκε να αποχωρήσει λαμβάνοντας απειλητικά μηνύματα από τον κ.  Παππά, όπως ο ίδιος επικαλέστηκε. Ποια ήταν η διαδρομή των 3 εκατομμυρίων ευρώ; Πώς ένας εργαζόμενος σε μια εφημερίδα, στην οποία έχουν καταλήξει 3 εκατομμύρια, γίνεται στη συνέχεια ιδιοκτήτης; Ποιος ο ρόλος του κ. Αρτέμη Αρτεμίου στην αναζήτηση χρημάτων για τη δημιουργία του Syriza Channel; Είναι πράγματι οι κ.κ. Παππάς και Αρτεμίου το ίδιο ακριβώς πράγμα; Οφείλονται απαντήσεις, τις οποίες οι εμπλεκόμενοι μέχρι σήμερα έχουν κάνει οτιδήποτε για να αποφύγουν».
 
Ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας αναμένεται να συνεχίσει την κατάθεσή του αύριο Τρίτη 25 Μαΐου.
πηγη: https://tvxs.gr