Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 26 Οκτ 2011
Στη Βουλή φωτίστηκε όλη η αλήθεια για το  Εργοστάσιο στερεών αποβλήτων της Πάτρας
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

Πάτρα 26.10.11

 

 

 

 

«Τεράστιες ευθύνες έχουν όλοι όσοι καθυστερούν την λύση στην Αχαΐα για το θέμα του εργοστασίου στερεών αποβλήτων» δήλωσε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ο βουλευτής Αχαΐας του ΛΑΟΣ Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος, κατά τη διατύπωση της ερώτησης που κατέθεσε. σχετικά με την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στο Νομό Αχαΐας.

Προσθέτοντας, ότι «πολύ σύντομα ο ΧΥΤΑ στην Ξερόλακκα θα κλείσει, διαφορετικά θα αναγκαστεί να παραιτηθεί ο ίδιος ο Δήμαρχος στο τέλος του έτους, αν δεν το καταφέρει».

 

 

Ο κ. Χρυσανθακόπουλος ζήτησε να μάθει «ποιοι φέρουν την ευθύνη για τη μη υποβολή πρότασης μέσα στην καθορισμένη προθεσμία (30-06-2011), ποιοι κωλυσιέργησαν, ποιοι δεν ήταν συνεπείς, ποιοι δεν είχαν πρόταση, τι έγιναν τα τεύχη δημοπράτησης, ποιοι ζήτησαν αναθεώρηση των προηγούμενων συμφωνιών, τι κάνει ο ενδιάμεσος φορέας ο οποίος έχει αναλάβει αυτήν την υπόθεση, ποιοι έχουν τον εισηγητικό χαρακτήρα και πώς το Υπουργείο προσπαθεί να εντάξει το έργο».

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, μετέφερε την αγωνία του Πατραϊκού λαού για τον αν πράγματι κινδυνεύει το έργο με απένταξη και ποιος ο χρονικός ορίζοντας για την υλοποίηση και την ολοκλήρωση του.

 

 

Κατά την απάντησή του, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αθανάσιος Μωραΐτης, ξεκαθάρισε «ότι ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί καμία πρόταση με το τεχνικό δελτίο του έργου και συνεπώς δεν μπορεί ακόμη να ενταχθεί κανένα έργο σημαντικό για την περιοχή της Πάτρας και της Αχαΐας στο Ε.Σ.Π.Α.», για να συμπληρώσει:

 

«Εγώ, σε καμία περίπτωση, σήμερα δεν θα μπω στη διαδικασία να σας περιγράψω τεχνικά στοιχεία για το πού ναυάγησε η ιστορία ή ποιοι έχουν ευθύνη. Θέλω να πιστεύω ότι ξέρετε πολύ καλύτερα και εσείς και ο Αχαϊκός λαός πού είναι αυτές οι ευθύνες».

 

Και στη συνέχεια ο κ. Μωραϊτης περιέγραψε το ιστορικό αυτής της υπόθεσης:

 

«Θέλω να ξεκαθαρίσω και να πω ότι η εκχώρηση αρμοδιοτήτων διαχείρισης για πράξεις του επιχειρησιακού προγράμματος ΕΠΕΡΑ έγινε 31.8.2010, όπου πήγαν από το ΕΠΕΡΑ 60.000.000 ευρώ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στη συνέχεια η Διαχειριστική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εξέδωσε δυο προσκλήσεις. Η μία πράγματι είναι όπως την περιγράψατε. Έληξε στις 30.6.2011 και δεν υπήρχε καμία πρόταση μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Βεβαίως, υπάρχει μια δεύτερη πρόσκληση που η Διαχειριστική Αρχή εξέδωσε τώρα στις 16.9.2011 για την υποβολή πρότασης έργου, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο «Κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων Νομού Αχαΐας».

 

 

Και ο υφυπουργός διευκρίνισε:

 

«Με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης άγονης πρόσκλησης του 2010 και με πόρους αδιάθετους εδώ και ένα χρόνο, από το ΥΠΕΚΑ –και αυτό πρέπει να κρατήσετε σήμερα- στο στάδιο τροποποίησης της αρχικής Κ.Υ.Α., ώστε να περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση όλων των έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας –σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό, ο οποίος υπάρχει στη Δυτική Ελλάδα- προβλέπεται κατασκευή τριών εργοστασίων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στην Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία.

 

Οι προθεσμίες είναι οι εξής:

 

Έως τις 31.12.2013 έχει χρόνο να συμβασιοποιηθεί το έργο με τον ανάδοχο κατασκευής τους και έως τις 31.12.2015 να ολοκληρωθεί η κατασκευή.

Αρκεί όμως ο καθένας να αναλάβει τη μικρή ή μεγάλη ευθύνη του, ώστε να μπορέσει αυτό το συγκεκριμένο έργο, που αφορά την Πάτρα και περιλαμβάνεται στον περιφερειακό σχεδιασμό, να προχωρήσει».

 

Παίρνοντας και πάλι το λόγο ο κ. Χρυσανθακόπουλος, ανάμεσα στα άλλα τόνισε:

 

«Το ζήτημα είναι ποιοι εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση και ποιο είναι το πραγματικό τους ενδιαφέρον. Ο χρόνος χάνεται. Μέρα με μέρα που χάνεται ο χρόνος, τίθενται πάρα πολλά ζητήματα.

Το τεχνικό ζήτημα κινδυνεύει να αποτελέσει και το λόγο –που δεν αφορά το Υπουργείο- να απενταχθεί το έργο, δηλαδή να μην ενταχθεί ποτέ, όπως είπατε. Μέχρι τώρα ποτέ δεν έχει ενταχθεί, δεν έχει προηγηθεί η τεχνική διαδικασία, δεν έχουν γίνει οι απλές προεργασίες που να πιστοποιούν Ένωση την ωριμότητα, ως ορίζει πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να μπορούν να εντάσσονται τα έργα»

 

Για να καταλήξει ο βουλευτής Αχαΐας του ΛΑΟΣ:

 

«Βέβαια, ένα έργο πρέπει να ολοκληρωθεί. Έχει συγκεκριμένο ορίζοντα.

Είπατε εσείς ότι είναι μέχρι το 2015, αλλά εάν δεν ενταχθεί μέχρι τις 28/02/2012, πολύ φοβούμαστε ότι πλέον με το συνωστισμό που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα και με τα προβλήματα που πολλαπλασιάζονται, θα βρεθούμε εκτός.

 

Θα θέλαμε να ξέρουμε εάν έχει αλληλογραφία, εάν έχει επικοινωνία μαζί σας, εάν υπάρχει επίσκεψη του κυρίου Δήμαρχου και συνεργασία, εάν ήρθαν τουλάχιστον οι αντιδήμαρχοι, εάν υπάρχει σαφές ενδιαφέρον εκ μέρους τους. Αρχικά είχαν φωτογραφηθεί οι κατασκευαστές. Αυτό δεν με αφορά. Δεν υπεισέρχομαι στο ζήτημα του ποιος. Με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα.

Όλος ο κόσμος στην περιοχή αγωνιά για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Γνωρίζετε πώς διογκώνονται τα προβλήματα.

Ξέρετε ότι πολύ σύντομα στην Πάτρα ο ΧΥΤΑ στην Ξερόλακκα θα κλείσει, διαφορετικά θα αναγκαστεί να παραιτηθεί ο ίδιος ο Δήμαρχος στο τέλος του έτους, αν δεν το καταφέρει».

 

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου