Λίστα αντικειμένων
Η δημόσια συζήτηση για το ύψος και τη διαφάνεια της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων δεν ενοχλεί καθόλου τους Οικολόγους Πράσινους, μια και με σειρά πρωτοβουλιών μας έχουμε ζητήσει ένα «Μνημόνιο» για τους πολιτικούς χώρους αντί για τους εργαζόμενους και τις ασθενείς κοινωνικές ομάδες.
Οφείλουμε, ωστόσο, να διευκρινίσουμε:
1. Από την χρηματοδότηση του 2011 δεν έχουμε λάβει ακόμη καν την 3η από τις προβλεπόμενες 4 δόσεις
2. Στους εργαζόμενους του κόμματος μας, αντί χρωστούμενων, μειώσεων κλπ, που συμβαίνει σε άλλους χώρους, αποφασίστηκε να δοθεί συμβολικά μια αύξηση 20 € το μήνα για το 2012.
3. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε μηδενικό χρέος. Είχαμε λάβει ένα και μοναδικό δάνειο 800.000 € τον Σεπτέμβριο του 2009 για να ανταπεξέλθουμε εκείνη τη χρονιά στις οικονομικές απαιτήσεις δύο κεντρικών εκλογικών αναμετρήσεων χωρίς κρατική επιχορήγηση και το οποίο φροντίσαμε να εξοφληθεί πλήρως από τον Ιούλιο του 2010.
4. Οι Οικολόγοι Πράσινοι εφαρμόζουμε οικειοθελώς διπλογραφική τήρηση των βιβλίων του κόμματος (αντί της νομοθετικής υποχρέωσης τήρησης βιβλίου εσόδων και δαπανών που επίσης τηρούμε), δημοσιεύουμε τους ισολογισμούς και τα οικονομικά μας στοιχεία στο διαδίκτυο και τον τύπο και είμαστε το μόνο κόμμα που απασχολεί ορκωτό ελεγκτή.
Με αφορμή την πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Γιαννίτση προς τα κόμματα που συμμετέχουν στη Βουλή για να του καταθέσουν τις θέσεις τους για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, με επιστολή μας από τις 22/12 οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε ζητήσει συνάντηση μαζί του.
Από το Νοέμβριο, οι Οικολόγοι Πράσινοι δημοσιοποιήσαμε τις αναλυτικές μας προτάσεις για πολιτικές αλλαγές στους θεσμούς. Σε αυτές, και στο κεφάλαιο "Δημοκρατικό εκλογικό σύστημα, διαφάνεια και σεβασμός στο δημόσιο χρήμα" αναφερόμαστε στην ανάγκη δραστικής περικοπής του «κόστους του πολιτικού συστήματος» και στα οικονομικά των κομμάτων ειδικότερα.
Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις προτάσεις μας στο http://goo.gl/D0COM
Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν ξεχνάμε ούτε στιγμή ότι η κρατική χρηματοδότηση αποτελεί δημόσιο χρήμα που, ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσης, συνοδεύεται από την ευθύνη να αξιοποιείται προς όφελος όχι μόνο των κομμάτων, αλλά και της κοινωνίας.
Έχουμε ωστόσο σοβαρές επιφυλάξεις για την προτεινόμενη από κάποιους «λύση» της αποκλειστικής χρηματοδότησης των κομμάτων από ιδιώτες. Κι αυτό γιατί η οικονομική στήριξή τους αποκλειστικά από το μικρό πλέον ποσοστό πολιτών που έχουν τέτοια οικονομική δυνατότητα, θα σήμαινε ότι τα κόμματα θα είχαν απόλυτη εξάρτηση από μεγάλους και αφανείς χρηματοδότες και θα είχαν ακόμη λιγότερους λόγους να προσανατολίζουν τις προτάσεις τους στο ευρύτερο συμφέρον της κοινωνίας