Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 17 Νοέ 2012

 

Η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο για την απόφαση του Eurogroup

 

Παρά το γεγονός ότι το EΕλληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Κυριακή τον προϋπολογισμό για το 2013 που περιλαμβάνει όλες τις προτεινόμενες περικοπές από την Τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ), οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα ανέβαλαν και πάλι την εκταμίευση των συμφωνηθέντων κεφαλαίων για την Ελλάδα. Σχολιάζοντας την ανακοίνωση, οι συμπρόεδροι της Ομάδας των Πρασίνων Rebecca Harms και Dany Cohn-Bendit δήλωσαν:

 

«Παρά το ότι η ελληνική κυβέρνηση τήρησε τα συμφωνημένα με την Τρόικα που περιλαμβάνουν οδυνηρές περικοπές, η αποδέσμευση των κεφαλαίων διάσωσης και πάλι καθυστερεί. Αυτή η συνεχής μετατόπιση των «γκολπόστ» σε σχέση με τους όρους διάσωσης της Ελλάδας βλάπτει την αξιοπιστία της ΕΕ, σπρώχνοντας την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού, επιδεινώνοντας τις σοβαρές συνέπειες για την Ελληνική κοινωνία και αποδυναμώνοντας περαιτέρω την ελληνική κυβέρνηση.

 

«Όπως ακόμη και το ΔΝΤ έχει αναγνωρίσει, η πολιτική της διαρκούς κυκλικής δημοσιονομικής συστολής ήταν αντιπαραγωγική, βυθίζοντας τη χώρα βαθύτερα στην ύφεση, ενώ προκαλεί τεράστια κοινωνικά προβλήματα. Με το κοινωνικό κράτος και τα συστήματα υγείας σε κατάσταση κατάρρευσης, δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια για περιοριστικές πολιτικές»

 

«Η ΕΕ πρέπει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα για τη μη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών μεγεθών και του χρέους: Μεγαλύτερη ευελιξία είναι σαφώς αναγκαία για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Πρέπει να καταρτιστεί χωρίς καθυστέρηση ένα πρόγραμμα της ΕΕ για την προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης και της απασχόλησης, ενώ η αδυναμία να αντιμετωπιστεί η τεράστια φοροδιαφυγή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.»

 

Ο εκπρόσωπος των Πράσινων σε θέματα οικονομίας ευρωβουλευτής Sven Giegold (Γερμανία) πρόσθεσε:

 

«Οι συζητήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους δεν μπορεί να συνεχίσουν να αγνοούν την προφανή ανάγκη να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα. Ένα “Ευρωπαϊκό Φορολογικό Σύμφωνο” είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των βαρών στην περιουσία και στον πλούτο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, καθώς αυτή δεν μπορεί να προκύψει σε χώρα μόνη της. Αυτό σημαίνει τελικά την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής, και προϋποθέτει σκληρές διαπραγματεύσεις με φορολογικούς “παραδείσους”, καθώς και κοινά μέτρα και συντελεστές φορολογίας. Η επικείμενη σύνοδος κορυφής της ΕΕ πρέπει να ασχοληθεί επιτέλους με αυτό»

 

 

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος συμπλήρωσε:

 

«Ενώ η Ελλάδα αντιμετωπίζει βαθιά ύφεση, κατάρρευση της οικονομίας και κοινωνική αποσάθρωση, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και η τρόικα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προστεθεί αβεβαιότητα και ζημιά στην ελληνική οικονομία. Από την άλλη, όλη η προσπάθεια στην Ελλάδα επικεντρώνεται σε άδικα περιοριστικά μέτρα, την ίδια στιγμή που η πραγματική οικονομία έχει καταβαραθρωθεί και η ανεργία έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Με το σύστημα υγείας και τις έτσι κι αλλιώς αδύναμες κοινωνικές υποδομές να καταρρέουν, με τους άνεργους να μην έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, η κοινωνία παρακολουθεί με οργή και κατάθλιψη να γκρεμίζονται γύρω της όλα όσα αποτελούσαν κάποτε σταθερές και βεβαιότητες. Εκθέσεις που φέραμε στη δημοσιότητα καταθέτοντας και σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν δείχνουν ότι η συνταγή για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων βασίστηκε σε λανθασμένες υποθέσεις και μοντέλα. Οδηγεί σε εκρηκτική αύξηση του χρέους και υποχρεώνει σε όλο και μεγαλύτερα ποσά για τη διάσωση της Ελλάδας. Η διέξοδος από την κρίση απαιτεί την εκπόνηση άμεσα ενός εναλλακτικού σχεδίου που να περιλαμβάνει την προσαρμογή των όρων του μνημονίου στις ευρωπαϊκές αξίες, την υποστήριξη των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης με συμμετοχή των πολιτών, την πράσινη μεταστροφή της οικονομίας και τη στοχευμένη κατεύθυνση κονδυλίων στην πραγματική οικονομία με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μόνο μια τέτοια πολιτική θα πετύχει μείωση του χρέους».

 

 

 

 

 

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου