Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 02 Μάρ 2013

 

Ν. Κον Μπεντίτ: Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους, επένδυση σε κοινωνική συνοχή, πράσινη στροφή οικονομίας

Σ. Κούλογλου: Ιταλία, προειδοποίηση για τ' αποτελέσματα λάθος πολιτικών

 

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ειδική προβολή του πολύ επίκαιρου ντοκιμαντέρ "Ολιγαρχία" του Στέλιου Κούλογλου, στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, που οργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

Το ντοκιμαντέρ προλόγισαν ο δημιουργός του καθώς και ο συμπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ντάνυ Κον Μπεντίτ, μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσία πολλών ελλήνων και ξένων ευρωβουλευτών, εργαζομένων σε κοινοτικές υπηρεσίες, στο κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο αλλά και πολλών άλλων ενδιαφερομένων που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την προβολή.

 

Ο Ντάνυ Κον Μπέντιτ στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη Νότια Ευρώπη και την ανάγκη να μην κατηγορηθεί συνολικά η Ευρώπη για τις πολιτικές λιτότητας. Οι πολιτικές λιτότητας είναι λάθος αλλά δεν οφείλονται μόνο σε Ευρωπαϊκές πολιτικές, καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της σημερινής κρίσης μέσω της διαφθοράς και των λάθος οικονομικών μοντέλων που ακολουθήθηκαν, αναφέροντας ως παράδειγμα τις κυβερνήσεις Μπερλουσκόνι. Τόνισε ότι στην Ελλάδα οι εθνικιστικές εμμονές οδήγησαν στον εξοπλιστικό παροξυσμό των τελευταίων δεκαετιών που συνέβαλαν εν μέρει στα οικονομικά προβλήματα, ενώ θα μπορούσε να ζητηθεί από την ΕΕ να εγγυηθεί την ασφάλεια των χώρας, πράγμα που αναφέρεται σε όλες τις Συνθήκες.

Επισήμανε ότι τα χρήματα των δανείων προς την Ελλάδα, δεν βρίσκουν το δρόμο τους προς την αληθινή οικονομία.

Αναφερόμενος στις λύσεις και προτάσεις των Πράσινων για την κρίση, τόνισε ότι χρειάζεται ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους για να ξεφύγουμε από τη κρίση καθώς και να χτίσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για τη κοινωνική συνοχή, ενώ για να έχει μέλλον η Ευρώπη πρέπει να εξελιχθεί σε Ομοσπονδία, κάτι που είναι το κύριο διακύβευμα για τις ευρωεκλογές 2014. Πρέπει να βρούμε καινοτόμους τρόπους να χρηματοδοτήσουμε την οικολογική μεταστροφή της οικονομίας και να διαμορφώσουμε Πανευρωπαϊκές δομές αλληλεγγύης, κοινωνικής υπευθυνότητας και συνοχής, επισήμανε.

Αστειευόμενος, εξήγησε ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να είναι στην λίστα των Πράσινων για τις ευρωεκλογές του 2014 είναι ότι δεν ξέρει ελληνικά!

 

Ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιταλία με αφορμή τις εκλογές και τόνισε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών είναι μια σημαντική προειδοποίηση για τους Ευρωπαίους πολιτικούς ότι η λιτότητα και οι λάθος οικονομικές επιλογές θα αντιμετωπίσουν σφοδρές αντιδράσεις από τους πολίτες που στρέφονται πλέον σε κόμματα που είναι αποστασιοποιημένα από το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Η κρίση, αν και αντιμετωπίζεται με διαφορετικούς τρόπους από τις χώρες του νότου, παρουσιάζει κοινά γνωρίσματα, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την αύξηση του εθνικισμού, του ρατσισμού, της φτώχιας και της κοινωνικής ανασφάλειας.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος, κλείνοντας την εκδήλωση μετά την προβολή της ταινίας, και ανταποκρινόμενος στο πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για συζήτηση, υποσχέθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία για την οργάνωση μιας συζήτησης για τις εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην έξοδο από την κρίση, επισημαίνοντας ότι “Η πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα έχει αποτύχει, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα έλυνε, διαλύει την πραγματική οικονομία, εκτινάζει την ανεργία στα ύψη και απειλεί σοβαρά την κοινωνική συνοχή. Όμως χρειαζόμαστε συνεκτικό σχέδιο για τις αλλαγές στην οικονομία, την στροφή της προς πράσινη κατεύθυνση, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής που θα αντιμετωπίζει με δίκαιο και ρεαλιστικό τρόπο τα δημοσιονομικά προβλήματα”.

 

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου