Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 12 Μάρ 2013

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Κύριοι συνάδελφοι, είναι καλό που έχουμε ονομαστική ψηφοφορία και είστε αρκετοί μέσα στην Αίθουσα έτσι που να μπορέσω να σας εξηγήσω κάτι που δεν φάνηκε πολύ ούτε στα Μέσα ούτε κυκλοφόρησε μέσα στους διαδρόμους της Βουλής.

Έχουμε ένα νομοσχέδιο που λέει ότι το ΥΠΕΚΑ έχει ένα-δυο άρθρα και άλλες διατάξεις. Στην πραγματικότητα πρόκειται για άλλες διατάξεις και απλά συμμετέχει και με δυο άρθρα το ΥΠΕΚΑ. Πρέπει να σας εξηγήσω όμως τι έχει αυτό το νομοσχέδιο από κάτω. Γιατί για να μιλήσεις επί της αρχής θα έπρεπε να τα συνδέει κάποιο νήμα τα άρθρα αυτά. Το μόνο νήμα που βρήκαμε να τα συνδέει είναι η προχειρότητα και ορισμένες παλιές συνήθειες του Κοινοβουλίου που επανέρχονται, όπως είναι η εξαίρεση από διοικητικές και αστικές ευθύνες των μελών των διοικήσεων της Ολυμπιακής, όπως είναι η παράταση ενός χρόνου –και με τη δυνατότητα του Υπουργού να το κάνει δυο- για όσους βρίσκονται στους συνεταιρισμούς αυτή τη στιγμή. Δεν έρχεται όμως μαζί το υπόλοιπο της τροπολογίας που είχε δεσμευθεί να φέρει η Κυβέρνηση.

Έχει σημαντικά άρθρα αυτό το νομοσχέδιο, τα οποία ολοκληρώνουν την έννοια του ενιαίου νομοσχεδίου. Δώδεκα άρθρα, εννιά διαφορετικά υπουργεία. Κάθε άρθρο και Υπουργείο.

Η κυρία Πρόεδρος νωρίτερα είπε ότι την ευθύνη…

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ ησυχία! Κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορείτε πια να συνομιλείτε μεταξύ σας σε τέτοιο σημείο!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Η κυρία Πρόεδρος είπε ότι δεν έχει το Προεδρείο την ευθύνη και την έχει η Κυβέρνηση που φέρνει τέτοια νομοσχέδια ή και τροπολογίες στα νομοσχέδια αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Όχι. Είπα ότι η Διάσκεψη αποφασίζει, κύριε συνάδελφε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Σύμφωνοι.

Θέλω να πω όμως ότι στον εναρκτήριο λόγο ψήφισης αυτού του Προεδρείου μια υπόσχεση έδωσε το Προεδρείο αυτό: Να σταματήσει την ανώμαλη κατάσταση με άσχετες τροπολογίες.

Και σας λέω ότι εδώ είναι η ουσία. Ως Κυβέρνηση βεβαίως φέρατε τρεις τροπολογίες –αλλά έχει μια σχέση και το Προεδρείο- να τις περάσουμε με την Κύρωση που σχετιζόταν με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες δυο τροπολογίες με την Κύρωση για το Μαυροβούνιο.

Αντιδράσαμε και τις πήρατε πίσω. Και τι μας φέρατε; Ένα νομοσχέδιο με τους εξής τίτλους. Ακούστε τους!

Το πρώτο και το δεύτερο άρθρο αφορούν στη λαθροϋλοτόμηση.

Το τρίτο άρθρο αφορά στο Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο αποσύρεται στη σημερινή διαδικασία παρ’ όλο που είναι το μοναδικό άρθρο που στις επιτροπές συνάντησε την πλήρη αποδοχή. Γιατί αποσύρεται; Εξηγήσεις δεν χρειάζονται; Για να φτιαχτεί και να διατυπωθεί διαφορετικά. Μα, αυτή η διατύπωση που το έφερε ως τροπολογία, το έφερε με μια αιτιολογική έκθεση που έλεγε ότι αυτό που ψηφίστηκε ένα μήνα πριν είναι ανέφικτο και όχι μόνο ανέφικτο, αλλά δημιουργεί προβλήματα και στην εκπροσώπηση της χώρας μπροστά στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα το παίρνετε πίσω για να το επαναδιατυπώσετε.

Το άρθρο τέταρτο αφορά στην αναπτυξιακή εταιρεία που φτιάχνεται στην Κρήτη.

Υπάρχουν άρθρα που αφορούν διεθνείς λεωφορειακές γραμμές και τους μετακλητούς υπαλλήλους. Υπάρχουν άρθρα που αφορούν την Ολυμπιακή και την απαλλαγή τους. Υπάρχουν άρθρα για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Υπάρχει άρθρο για τις υιοθεσίες. Υπάρχει άρθρο για την Αστυνομία -όσον αφορά τις σχολές της Αστυνομίας, όσον αφορά τους τρίτεκνους και όσον αφορά τα αυτοκίνητα της Αστυνομίας- που μπαίνει σαν τροποποίηση. Υπάρχουν άρθρα, άρθρα, άρθρα. Όλα αυτά τα άρθρα το κάνουν αυτό νομοσχέδιο;

Απευθύνομαι, λοιπόν, ξανά στο Προεδρείο και λέω ότι αυτή είναι η ουσία: Με αυτό το νομοσχέδιο τι να συζητήσουμε επί της αρχής; Τι συνδέει όλα αυτά τα άρθρα; Θα πάει άρθρο – άρθρο; Γιατί το κάνατε νομοσχέδιο; Δεν υπάρχει πουθενά βέτο από το Προεδρείο στις πρωτοβουλίες και τα ανδραγαθήματα της Κυβέρνησης;

Κι ενώ συζητείται στη διπλανή αίθουσα το σχέδιο «Αθηνά», μας ήρθε η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μονάδων ως τροπολογία. Κι αν δεν κάναμε φασαρία, δεν θα το παίρνατε πίσω.

Και μας έχουν μείνει δύο τροπολογίες για το ΤΑΙΠΕΔ. Και βλέπω κι άλλη τροπολογία που σχετίζεται με τις φασαρίες που κάνουμε, με το ότι ήθελε και τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης να υπογράφει. Και το εξαιρείτε. Εξαιρείτε, δηλαδή, την πολεμική βιομηχανία. Θα αναφερθώ και σε αυτό.

Και όλο αυτό αποτελεί μία ενότητα νόμου. Και όταν ο πολίτης θα ψάχνει το νόμο που τον ενδιαφέρει, δεν θα μπορεί να τον βρει αρχειοθετημένο πουθενά. Επίσης, η κοινωνία, για την οποία νομοθετούμε, δυσκολεύεται με τον τρόπο με τον οποίο τα καταγράφουμε. Το ξέρετε. Λες και είναι για τους πονηρούς ο τρόπος με τον οποίο νομοθετούμε, οι οποίοι θα βρίσκουν το παράθυρο που τους ενδιαφέρει, το κομματάκι που τους ενδιαφέρει. Αυτό, όμως, αναγκαστικά έρχεται στο φως.

Τι λέτε για το άρθρο που αφορά την Ολυμπιακή; Υπάρχει γνωμάτευση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής. Δεν άκουσα ούτε ένα επιχείρημα. Και η γνωμάτευση αυτή λέει ότι η διάκριση των εξουσιών, το να απαλλάσσω εγώ με βούλευμα από εδώ αυτούς τους οποίους έχετε διορίσει κι έκαναν διαχείριση στην Ολυμπιακή δέκα χρόνια, δεν μου επιτρέπεται και ότι το Σύνταγμα στο άρθρο 26 προβλέπει το διακριτό αυτό των εξουσιών.

Θα πει κάποιος: Μα, όταν ζητάτε γι’ αυτούς οι οποίοι παρκάρισαν τα αυτοκίνητα δεξιά και αριστερά στους δρόμους, με τα φορτηγά και τα ταξί και τους αγρότες, να πάει πίσω ένα χρόνο η ποινή τους, δεν υπεισέρχεστε στο χώρο αυτό;

Μόνο πολιτικά εμείς ευνοούμε μία τέτοια ρύθμιση. Γιατί; Διότι αν βγείτε στο παράθυρο και δείτε την πλατεία Συντάγματος, θα δείτε μία κίτρινη θάλασσα με παρκαρισμένα ταξί. Αυτή είναι η πολιτική η οποία θα έφερνε ανάπτυξη στα ταξί. Ήταν υποχρεωμένοι να αγωνιστούν. Και αυτό εμείς το σεβόμαστε και τους λέμε «Μπράβο!». Έτσι κινείται η κοινωνία, με τα τμήματα της κοινωνίας να αγωνίζονται. Σεβόμαστε τους αγρότες που είναι ξανά στα μπλόκα. Γιατί; Διότι δεν έχει δώσει κάποιο αποτέλεσμα η πολιτική που ακολουθείται. Ποιους φροντίζετε όμως; Το είπε κάποιος συνάδελφος και το σέβομαι. Το είπε κάποιος συνάδελφος πολύ καθαρά. «Αν δεν τους απαλλάξετε τους κυρίους που έκαναν διοίκηση στην Ολυμπιακή, δεν θα βρίσκετε κι εσείς αύριο ανθρώπους να βάλετε στις δημόσιες υπηρεσίες.»

Τέτοιους, που να έχουν εξασφαλίσει απαλλαγές, δεν θέλουμε να βρίσκουμε! Και προσέξτε τι έχει γίνει: Το μεν Κοινοβούλιο έχει εξασφαλίσει τις απαλλαγές των Υπουργών που τους διόρισε, ενώ σήμερα ερχόμαστε να απαλλάξουμε κι εκείνους από διοικητικές ευθύνες, μένοντας τι στον ελληνικό λαό ως συνείδηση; Ότι τελικά έφταιγαν οι εργαζόμενοι και ο φορολογούμενος που πλήρωσε. Αυτό έμεινε;

Ξαναλέω, λοιπόν, ότι υπάρχει ένα αγκάθι στο οποίο πρέπει να επανέλθει το Προεδρείο της Βουλής –όχι η Προεδρεύουσα σήμερα, το Προεδρείο της Βουλής- και να μας πει αν είναι τρόπος να νομοθετούμε αυτός.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ)

Έρχομαι γρήγορα στα άρθρα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Επαναλαμβάνετε αυτό που είπατε, κύριε συνάδελφε;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Είπα ότι υπάρχει ένα αγκάθι –το εξηγώ να το ακούσετε κι εσείς- στον τρόπο με τον οποίο εισέρχεται αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο είναι άθροισμα τροπολογιών. Δεν συνδέει τίποτα τα άρθρα. Και το λέτε νομοσχέδιο. Και λέω ότι μία υπόσχεση δώσατε στο Κοινοβούλιο: Να σταματήσετε την ανώμαλη κατάσταση των άσχετων τροπολογιών. Και μας τα κάνατε νομοσχέδιο. Φωνάζουμε εμείς ενάντια στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Τώρα είπατε άλλο. Συνεχίστε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Δεν είπα άλλο. Είπα ότι έχετε λόγο κι εσείς και πρέπει να τα στυλώσετε. Αυτό σας είπα. Όταν σας φέρουν αυτού του τύπου τον καταιγισμό τροπολογιών, οι οποίες αλλάζουν και γίνονται νομοσχέδιο, έχετε λόγο να πείτε ότι αυτό δεν συνάδει. Όπως μας δίνουν οι Επιστημονικές Επιτροπές μία γνώμη, πείτε κι εσείς τη γνώμη σας. Είναι τρόπος για να νομοθετούμε αυτός; Αυτό είπα, κύριε Πρόεδρε.

Προχωρώ επί των άρθρων. Πρώτο και δεύτερο άρθρο αφορούν τη λαθροϋλοτομία. Σε αυτά έγινε αρκετά μεγάλη συζήτηση στην Επιτροπή. Θέλω να πω ότι η Επιτροπή κατάφερε στις τρεις-τέσσερις συνεδριάσεις που έκανε να αναλύσει πραγματικά ορισμένα άρθρα και να κάνει δουλειά σ’ αυτά.

Στο πρώτο άρθρο, σε αυτό που αφορά τη λαθροϋλοτομία, ξεκίνησε η συζήτηση στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Ήταν η ημέρα που είχαμε τους νεκρούς νέους ανθρώπους από το μαγκάλι. Δεν χρειαζόταν να πει πολλά ο Υπουργός. Γινόταν κατανοητό ότι μια πολιτική που ήθελε απλά να εξισώσει το φόρο στο πετρέλαιο θα έφερνε τέτοιες καταστάσεις στην κοινωνία.

Αυτό ακριβώς είπαμε, ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στο επίπεδο της καταστολής χωρίς να υπάρχει άλλη διέξοδος, χωρίς να υπάρχει εναλλακτική λύση, για τη θέρμανση. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο σ’ αυτό το επίπεδο. Από αυτή την άποψη θεωρήσαμε μερικό και αποσπασματικό το μέτρο, όσον αφορά την αντιμετώπιση των φαινομένων ζήτησης καυσόξυλων για να ζεσταθεί ο κόσμος. Ο κόσμος είχε άλλες δυνατότητες μέχρι χθες. Σήμερα, δεδομένης της άσχημης οικονομικής του κατάστασης συνολικά, κινείται και στο επίπεδο της παραβατικότητας.

Προσπαθήσαμε να κάνουμε, όσο μπορούσαμε, τη διάκριση ανάμεσα στον χρήστη, που πάει να κόψει ένα κλαρί κι ένα δέντρο -που σημαίνει κι αυτό παραβατικότητα, αλλά θα το δούμε στο επίπεδο πταίσματος- με την εμπορία. Έγιναν βελτιώσεις σε ικανοποιητική κατεύθυνση. Έγιναν βελτιώσεις σε θετική κατεύθυνση, όσον αφορά το ποιος θα ωφελείται μετά από αυτό που βγάζει ως πλειστηριασμό, ως κίνηση, το δασαρχείο. Αφαιρέθηκαν κάποια σημεία, που αφορούσαν τους συνεταιρισμούς υπαλλήλων του δημοσίου κ.λπ.

Από αυτή την άποψη αυτό θα το υποστηρίξουμε, παρόλο που θεωρούμε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο να γίνει διάκριση ανάμεσα στην εμπορία και τη χρήση, όσον αφορά δηλαδή το πταίσμα και το πλημμέλημα. Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζουμε την κακουργηματική δράση, έτσι όπως τοποθετείται, στα 10.000 ευρώ.

Προχωράμε στο άρθρο για το Υπουργείο Εξωτερικών. Το αποσύρανε. Να δούμε πώς θα ξανάρθει αυτό.

Συνεχίζω για το άρθρο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Έχει μια σημασία η συζήτηση που έγινε και σ’ αυτό από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο αφορά τον Οργανισμό Αναπτύξεως της Κρήτης. Κι εκεί οι βελτιώσεις είναι σημαντικές. Οι απαιτήσεις των τοπικών φορέων και της Επιτροπής έπιασαν τόπο. Έχουμε βελτιώσεις, οι οποίες είναι σημαντικές, όσον αφορά το αμεταβίβαστο των μετοχών και τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Άρα, κύριε Υπουργέ, δεν ήταν τόσο σοβαρό που δυο-τρεις μέρες από το ξεκίνημα της συζήτησης τοποθετούσασταν και λέγατε ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν, ότι δεν μπορεί να γίνει το αμεταβίβαστο, ότι δεν μπορούμε να δούμε αλλιώς τη σύνθεση. Προσέξτε, όμως. Παραμένει για εμάς το ζήτημα της πραγματικής οικονομικής προικοδότησης, για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτός ο οργανισμός και να μην τον δούμε τρία χρόνια μετά οστεωμένο. Έχει μια σημασία αυτό.

Σας ρωτάω: Πιστεύετε ότι θα κερδίσει τη μάχη ο οργανισμός αυτός; Ένας οργανισμός, που μέσα σ’ αυτή τη συγκυρία ιδιωτικοποιήσεων είναι ένας κρατικός οργανισμός κοινής ωφέλειας; Βγείτε και πείτε το ανοιχτά ότι μπορούμε και με άλλα εργαλεία, πέρα απ’ την ιδιωτικοποίηση. Μπορούμε και με άλλο τρόπο, χωρίς το ξεπούλημα «όλα στους ιδιώτες». Αυτό δεν το υποστηρίξατε ουσιαστικά. Το υποστηρίξατε με το νομοθέτημά σας, το βελτιώσατε. Πολιτικά, όμως, δεν το στηρίζετε ουσιαστικά. Βγείτε και πείτε το, ότι είναι ευκαιρία μια τέτοια μορφή, δομή, κρατικής εταιρείας να κάνει θαύματα στην Κρήτη.

Βεβαίως, παραμένει το αγκάθι –και το λέω έτσι- της υποχρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα μικρά χρέη που έχει, πέραν του δανείου των 3,5 εκατομμυρίων, που αναλαμβάνει το κράτος.

Τα περί της Ολυμπιακής Αεροπορίας νομίζω ότι τα κάλυψα. Υπάρχουν, όμως, θέματα όσον αφορά τους συνεταιρισμούς. Ζητήσαμε μία διάκριση όσον αφορά τους ανθρώπους οι οποίοι ανέλαβαν, μετά από όλη αυτή την καταιγίδα χρεών κ.λπ. που υπήρξε και ανέλαβαν χωρίς να έχουν συμμετοχή στη διοίκηση και σήμερα τους κυνηγούν αυτά τα χρέη των συνεταιρισμών. Αυτή η διάκριση δεν υπάρχει.

Συγχρόνως, ζητήσαμε και τη συμπλήρωση με την προσθήκη -που είχατε δεσμευθεί ότι έτσι θα έρθει- που αφορά τους ανθρώπους που είναι στα μπλόκα και τους επαγγελματίες φορτηγών και ταξί.

Ωστόσο, παραμένει το ζήτημα τι θα κάνουμε με τους συνεταιρισμούς, τι θα γίνει με το αγροτικό κίνημα. Αυτά τα θέματα για τα οποία η ΠΑΣΕΓΕΣ ήταν πολύ καθαρή -προσπαθήσατε να το διασκεδάσετε, αλλά όχι να απαντήσετε σε κάποια από αυτά- ήταν πολύ σαφή. «Ψηφίστε την τροπολογία», έλεγε η ΠΑΣΕΓΕΣ, «γιατί τα δικά σας παιδιά διορίζαμε με λίστες που μας δίνατε από τις νομαρχιακές επιτροπές κατά χωριό και κατά περιοχή». Κάποιος από τους συναδέλφους είπε: «Ε, δεν ήταν μόνο τα δύο κόμματα. Υπήρχαν και ορισμένες οικογένειες που έβαζαν μέσα κόσμο».

Όπως και αν έχει, δεν μπορεί μέσα σε αυτό το νομοθέτημα να υπάρχει ρύθμιση για το ένα, ρύθμιση για το άλλο και να μην υπάρχει πολιτική ουσία στο ότι χρειαζόμαστε νέους συνεταιρισμούς που θα τους δημιουργήσουν οι αγρότες, που θα τους δημιουργήσουν αυτοί οι οποίοι έχουν όφελος από κάτι τέτοιο.

Είμαστε υπέρ της οργάνωσης των αγροτών. Γιατί; Διότι όλοι οι άλλοι είναι οργανωμένοι. Οργανωμένες οι εταιρείες στο γάλα –τα λέγατε «καρτέλ» κάποτε, τα ξεχάσατε μετά- οργανωμένοι στα εφόδια, οργανωμένοι στα λιπάσματα και βρίσκουν μπετόν, αυτό που λέγεται «ελεύθερη αγορά», η οποία κυρίως ρίχνει όλη την κρίση στις πλάτες των παραγωγών. Νέους συνεταιρισμούς. Να μπουν μπροστά οι αγρότες μαζί με τους καταναλωτές, να κερδίσουν τη μάχη και στο ράφι και χωρίς μεσάζοντες να φτάνουν τους καταναλωτές προϊόντα.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Τελειώνω γρήγορα.

Συμφωνούμε με τη ρύθμιση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις υιοθεσίες.

Όσον αφορά τώρα τα της Αστυνομίας, τις σχολές και κυρίως αυτή τη ρύθμιση της Αστυνομίας, είναι απαραίτητο να στελεχωθεί η Υπηρεσία Ασύλου και η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής. Χιλιάδες αιτήσεις ανθρώπων, οι οποίοι έχουν βρεθεί να τους τραβολογάμε σήμερα σε διάφορα, όπως το γκέτο της Κορίνθου και τη φρούρηση, χωρίς να υπάρχει υπηρεσία να εξηγήσει, να εξετάσει χαρτιά. Είναι απαραίτητο. Έχουμε καθυστερήσει πολύ σε αυτό το επίπεδο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ολοκληρώστε, παρακαλώ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Τελειώνω.

Στη μεγάλη σας αγωνία φτιάξατε το Γενικό Γραμματέα Συντονισμού. Η προχειρότητά σας ήταν τέτοια που δεν του έδωσε ούτε καν τη δυνατότητα να είναι διατάκτης των οικονομικών ζητημάτων. Έτσι και αλλιώς, αυτό δεν το υποστηρίξαμε μπαίνοντας εδώ, δεν υποστηρίζουμε και την τροπολογία.

Φθάνω στην τροπολογία του ΤΑΙΠΕΔ. Ήλθε μία βελτίωσε σε αυτή, που εξαιρεί το ΤΑΙΠΕΔ -και νομίζω ότι σε αυτό έχουμε συμβάλει και εμείς- από τις ιδιαίτερες πληροφορίες, εξαιρεί την αμυντική βιομηχανία και εξαιρεί και την ΕΛΒΟ. Κάποιος θα πει: «μεγάλη αλλαγή».

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι είναι αλλαγή αυτό, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μεγάλη αλλαγή είναι στην αξιοποίηση των αμυντικών μας βιομηχανικών συστημάτων και όχι στο ξεπούλημά τους. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι θέλει μια άλλη πολιτική εκεί και όχι μια τροπολογία στο ξεπούλημα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ολοκληρώστε. Στις δευτερολογίες θα έχετε το δικαίωμα να μιλήσετε πάλι.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Παρ’ όλα αυτά, όλες αυτές οι προσπάθειες από το ΤΑΙΠΕΔ να διοχετεύσει εμπιστευτικά –στην αρχή τα έλεγε «απόρρητα», μετά «εμπιστευτικές πληροφορίες» κ.λπ.- βρίσκονται κάτω από κάτι που ψήφισε η Βουλή, χωρίς βεβαίως τη σύμφωνη γνώμη τη δικιά μας και των υπολοίπων, μέσα στο μνημόνιο. Το λέω κατά λέξη: Κανένα στοιχείο των δημοσίων φορέων χωρίς εξαίρεση δεν απολαμβάνει ασυλίας λόγω εθνικής κυριαρχίας. Σε αυτή την κατάσταση βρισκόμαστε.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε. Παρακαλώ!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Τελειώνω. Θέλω να καταλάβετε, κύριε Πρόεδρε, την ιδιαιτερότητα ενός τέτοιου νομοσχεδίου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Έχετε το δικαίωμα να μιλήσετε και αργότερα. Ολοκληρώστε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Θα μιλήσω και αργότερα.

Τελειώνω με μια κουβέντα. Τι είναι το κοινό που έχει αυτό το νομοσχέδιο; Η προχειρότητα μιας ομάδας, η οποία καθοδηγεί τα πράγματα και την ενδιαφέρουν οι πιστωτές, κάποιες ρυθμίσεις και κυρίως να ξεπουλήσει. Και μένει για τη Βουλή τι; Να κρατήσει τα προσχήματα, μένει για τη Βουλή, να νομοθετήσει με έναν ιδιαίτερο τρόπο και αύριο να τον τροποποιήσει, να φέρει τροπολογίες, αν δεν βολεύει τα πράγματα. Σε ένα τέτοιο Κοινοβούλιο εμείς λέμε ότι μπορούμε να πάμε αλλιώς.

Σας ευχαριστώ.

 

 

Δευτερομιλία

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κατ’ αρχήν, θέλω να πω ότι νιώθω λίγο περίεργα σε μια συνεδρίαση όπου έχουμε βάλει τα χέρια στη Δικαιοσύνη κατά το άρθρο 26 του Συντάγματος και δεν σεβόμαστε τίποτα. Και αυτό μας το λέει η Νομική Υπηρεσία και «κάνουμε το κορόιδο». Αγγίζουμε το θέμα της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ και άλλα θέματα και το ανεξάρτητο των εξουσιών δεν υπάρχει.

Δεν μπορεί η Βουλή να έχει γνώμη για το τι γίνεται στην Ιερισσό, διότι εκεί είναι Εισαγγελέας και τα ΜΑΤ του κ. Βορίδη; Δεν μπορεί η Βουλή να έχει γνώμη για το ότι από τη μια μεριά είναι αυτοί που αγόρασαν με 34 ευρώ το στρέμμα -η καναδική εταιρεία, ο κύριος Δήμαρχος που είναι εγγύηση καθαρότητας; Δεν το ήξερα το θέμα, μόλις τον είδα στη φωτογραφία κατάλαβα! Και από την άλλη μεριά είναι μαθητές κι ένας λαός. Κι αν καταφέρατε εσείς να τους στρατεύσετε όλους απέναντι, είναι εύκολο νομίζετε να πηγαίνει η Αστυνομία και ο Εισαγγελέας να κάνουν έρευνα και να βρεθεί ένα χωριό να πει «αυτό που κάνετε είναι τρομοκρατία και δεν είναι έρευνα»;

Για σκεφτείτε λίγο. Μήπως εκεί παίζονται πολύ πιο σοβαρά πράγματα και η Αστυνομία έχει γίνει προμετωπίδα και το θέμα της επέμβασης εκείνο το βράδυ και των τρομοκρατικών ενεργειών, των κακουργηματικών πράξεων είναι ένα καλό πρόσχημα να πούμε ότι όποιος αγωνίζεται έχει αυτό το χαρακτήρα; Δεν δείξατε καμία σπουδή. Βλέπουμε σε φωτογραφίες να λείπουν κομμάτια από το δάσος και να είναι το ορυχείο.

Οι συνάδελφοι της Δημοκρατικής Αριστεράς έλεγαν αν θα πρέπει να υπολογιστεί το θέμα –πώς το είπε ο κ. Τσούκαλης;- της περιβαλλοντικής παραμέτρου και να τη λάβει υπ’ όψιν του στη διαπραγμάτευση προς την τρόικα. Σε ποιους το λέει αυτό; Εδώ, έχει γίνει ίσωμα αυτό το θέμα. Λέω ότι στη σημερινή συνεδρίαση που απαλλάσσουμε όσους έχουν ευθύνες από την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, «διότι, διότι, διότι», είναι η τζάμπα μαγκιά.

Προσέξτε κάτι. Πείτε ότι έβγαινε ο τότε ή ο νυν Υπουργός και έλεγε «παίρνω τις ευθύνες». Όχι, δεν μπορεί ο Υπουργός να είναι με το νόμο περί ευθύνης Υπουργών στο απυρόβλητο και να λέμε ότι κανείς δεν έχει ευθύνη». Κάποιος πρέπει να πληρώσει. Δεν μπορεί να πληρώνει ο ελληνικός λαός για αυτά που έγιναν εδώ και τριάντα χρόνια και να μην υπάρχει κανένας να πει «με τις πράξεις και τις παραλείψεις μου βρεθήκαμε εκεί».

Λένε τα πολιτικά κόμματα: «Εμείς πληρώσαμε». Έχασε την κυβέρνηση ο ένας το 2009, την έχασε ο άλλος μετά, «πληρώσαμε». Δεν έχει πληρώσει κανένας όσο φτωχοποιείται ο ελληνικός λαός. Απ’ αυτή την άποψη θα πληρώσετε πολύ ακριβά πράξεις και παραλείψεις. Αυτό σας το είπα και στην Επιτροπή και ισχύει και για μας για πράξεις και για παραλείψεις, αν δεν υποστηρίξουμε τον ελληνικό λαό σ’ αυτή τη δύσκολη ώρα.

Καταλλαγή, κύριοι συνάδελφοι. Υπέρ της καταλλαγής και του διαλόγου είμαι, όχι όμως υπέρ της «σιωπής των αμνών» όταν «σφάζονται στο γόνατο» δικαιώματα και μισθοί. Δεν μπορεί εκεί να μιλάμε για καταλλαγή. Έπρεπε να δείχνει καταλλαγή η πολιτική ηγεσία η οποία νομίζει ότι μπορεί να κάνει επενδύσεις με τα ΜΑΤ. Μπορούν να γίνουν έτσι επενδύσεις; Έχει όφελος η ελληνική οικονομία και δεν το καταλαβαίνουν οι κάτοικοι της περιοχής καθόλου, ή είναι τοπικιστές και λένε «αλλού το ορυχείο χρυσού»; Κάτι συμβαίνει εκεί πέρα. Ή κάπως πάτε λάθος εσείς ή είναι «στραβός ο γιαλός». Γιατί είναι «στραβός ο γιαλός»; Σας το είπε κάπως ο συνάδελφος. Τέσσερεις χιλιάδες χρόνια ορυχείο, όχι μ’ αυτή τη μέθοδο που καταστρέφει το περιβάλλον. Αυτό είναι το θέμα. Αυτή η μέθοδος με τα αμμωνιακά και τα φωσφορούχα και με τα άλλα που θα πάνε να κάνουν δουλειά στις Σκουριές καταστρέφει το περιβάλλον. Πώς θα γίνει; Θέλουν να ζήσουν κι άλλο εκεί, όχι μόνο άλλα τριάντα χρόνια.

Τελειώνω με την Ιερισσό λέγοντας ότι, αν κάπου έχουμε διαλέξει και μπορεί να κάνουμε λάθος, αυτός είναι ο κόσμος. Αυτό το κριτήριό μας μπορεί να είναι λάθος για να υποστηρίξουμε μια κινητοποίηση. Δεν θα πάμε να υποστηρίξουμε εκείνο τον παράγοντα που κανένας δεν ξέρει πόσο έχει διαπλεχθεί για να φτάσουμε εκεί. Έχουμε ένα ζωώδες κριτήριο διαφορετικό, ένα βασικό ένστικτο διαφορετικό. Αυτό μας το καταλογίζουν για λαϊκισμό. Όχι, αυτό είναι αυτό το οποίο κληθήκαμε να υπηρετήσουμε ερχόμενοι εδώ, όχι τον κύριο τάδε και τον κύριο δείνα, αλλά βασικές ανάγκες του ελληνικού λαού. Έτσι το αισθανόμαστε.

Συνεχίζω με το ζήτημα του ΤΑΙΠΕΔ. Έγιναν αυτές οι δυο-τρεις βελτιώσεις, να πάρουν έξω την άμυνα, να πάρουν τις δύο εταιρείες, να τις βγάλουν απ’ έξω κλπ. Συνεχίζω να πιστεύω ότι πρέπει να αποσυρθεί, ιδιαιτέρα μετά τα χθεσινά δημοσιεύματα όπου πλέον από τις εφημερίδες τα διάφορα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ φέρουν βόλτα την Ευρώπη βλέποντας μεγάλες κλαδικές εταιρείες σε εταιρείες δικές μας που μπορεί αύριο να ιδιωτικοποιηθούν. Δεν πρέπει να τους παρέχουμε την ατιμωρησία στις πληροφορίες πέραν αυτών που ορίζονται. Μέχρι τώρα κανένας δεν μας είπε ότι είναι λίγες οι πληροφορίες που δίνουν οι εταιρείες «για να αγοράσω ή να μην αγοράσω». Ποιος το είπε αυτό; Ποιος είπε ότι «είναι λίγα τα δεδομένα που μας δίνετε και θέλουμε κι άλλα και θέλουμε και τα εμπιστευτικά δεδομένα»; Ποιος το λέει; Πείτε μας ποιες εταιρείες. Γι’ αυτό είπαμε ότι δεν ψάχνετε για επενδυτές, αλλά ψάχνετε για «πειρατές». Γι’ αυτό το είπαμε έτσι και δεν εξέλειψε το μέτρο. Ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να εκφραστούν αλλιώς.

Αλλάξατε ειδικά το νόμο για τη συγκρότηση του ΤΑΙΠΕΔ -το νόμο που φέρατε εσείς, κύριε Κεγκέρογλου- να θέλει αυξημένη πλειοψηφία 3/5 η σύνθεσή του για να είναι κοινής εμπιστοσύνης ο Πρόεδρός του. Αλλάξατε το νόμο για να τον ψηφίσετε κάπως και θέλετε εμείς να δείξουμε εμπιστοσύνη; Απλά εμείς σας σημειώνουμε πού τον πάτε με βάση το τάδε άρθρο του Ποινικού Κώδικα που σημαίνει δώδεκα μήνες και αυτό με αναστολή, εάν αποδειχτεί ποτέ. Πιστεύετε ότι οι εταιρείες αυτές, αν σε δεύτερο βαθμό κυκλοφορήσουν τις πληροφορίες τους, έχουν πρόβλημα να «θυσιάσουν» ένα διευθυντή τους για μία ποινική υπόθεση δώδεκα μηνών που θα «τρέχει»;

Γιατί δεν βάζετε έναν φραγμό πολύ απλό; «Σε ανταγωνιστές δεν λέμε». Το να είσαι προεπιλεγμένος επενδυτής δεν δείχνει να είναι το δύσκολο. Το δύσκολο είναι να είσαι κατ’ αρχήν επενδυτής στην Ελλάδα και να μην έρθεις να αγοράσεις μπιρ παρά.

Ολοκληρώνω με ένα τελευταίο σχόλιο. Υποστηρίχθηκε και από συναδέλφους της ΔΗΜΑΡ ότι πράγματι ήταν μια έξοχη κοινοβουλευτική διαδικασία αυτό που έγινε με το νομοσχέδιο, που πήραν πίσω κάποια άρθρα, έγιναν βελτιώσεις κλπ. Πού το είχαμε αυτό; Το είχαμε σε δύο άρθρα.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Παρακαλώ ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: … (Δεν ακούστηκε)

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Ας μην το κάνω πιο βαρύ γιατί χρησιμοποιήσατε και τον κ. Βορίδη ως μάρτυρα αυτής της…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Για τα ναρκωτικά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Σύμφωνοι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Μην απαντάτε και μην κάνετε διάλογο μεταξύ σας. Παρακαλώ, κύριε Χατζηλάμπρου, τοποθετηθείτε απευθυνόμενος στο Προεδρείο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Το λέω αυτό γιατί δεν ήταν διαδικαστικό το ζήτημα για το οποίο μιλήσαμε από την αρχή. Κάναμε τον τερματοφύλακα στις διάφορες τροποποιήσεις και τροπολογίες που ερχόντουσαν. Σας λέω ότι υπήρξε ένα αποφασισμένο -και μάλιστα ομοφώνως- που αφορούσε το Υπουργείο Εξωτερικών και αποσύρθηκε μέσα στην Ολομέλεια για να ξαναφτιαχτεί!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Ολοκληρώνω με μία κουβέντα μόνο.

Ενδεικτικό αυτής της κατάστασης ήταν το σχέδιο «Αθηνά». Την ίδια στιγμή που συζητιόταν δίπλα, μάς ήρθε η αξιολόγηση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και είχε από κάτω ένα αρθράκι που έλεγε «ζητώ την έγκριση για να δημιουργήσω Προεδρικό Διάταγμα για τη σύντμηση και συγχώνευση Πανεπιστημίων». Ήρθε σε άλλη Επιτροπή, κάτω από ένα άρθρο κ.λπ.

Όχι! Προσπαθούμε όσο μπορούμε να σταματήσουμε αυτό που θεσμικά θέλετε να κάνετε, αυτό που οργανώνεται έξω, που σαν είπα ότι είναι ολίγον «ξεπουλήστε, κάντε κ.λπ.» και προσπαθούμε να το οργανώσουμε κάπως. Αποτελεί εξαίρεση όπου πολιτικά βλέπω ότι ο κύριος Υπουργός δεν το υποστηρίζει. Περίμενα να βγει και να πει ότι, ναι, μπορεί μια κρατική εταιρεία μαζί με τις δύο οργανώσεις της αυτοδιοίκησης να έχει αποτέλεσμα, ...

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Κλείστε παρακαλώ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: ...αλλά δεν το κάνει. Μέχρι τώρα υπάρχει καταιγισμός ότι αποτέλεσμα μπορούν να έχουν μόνο οι ιδιωτικές εταιρείες!

 

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου