Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 12 Μάρ 2013

 

Σημαντικό ψήφισμα για ενίσχυση της καταπολέμησης του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του αντισημιτισμού, των τάσεων εναντίον των τσιγγάνων, της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και όλων των μορφών εγκλημάτων και ρητορικής μίσους, προωθούν οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο, (το συν-υπογράφει και ο Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων), στο πλαίσιο και σχετικής συζήτησης που θα γίνει στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα. Αναμένεται να υπάρξουν ψηφίσματα και από τις άλλες πολιτικές ομάδες και ίσως ένα κοινό ψήφισμα από τις περισσότερες για αυτά τα θέματα, αφού το Ευρωκοινοβούλιο έχει πολλές φορές υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει εκφράσει την ανησυχία του για φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Το σχέδιο ψηφίσματος των Πράσινων καλεί την Επιτροπή, το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τον αγώνα κατά της βίας και των διακρίσεων που βασίζονται στην προκατάληψη και το μίσος στα κράτη μέλη της ΕΕ με τη φιλόδοξη αναθεώρηση της απόφασης-πλαισίου 2008/913/ΔΕΥ στην κατεύθυνση που υποδεικνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβάνοντας ρητά μεταξύ άλλων, μορφές και εκδηλώσεις αντισημιτισμού, ισλαμοφοβίας, ομοφοβίας, τρανσφοβίας και τάσεων εναντίον των τσιγγάνων. Το ψήφισμα επιπλέον, προτείνει τη χάραξη μιας συνολικής στρατηγικής για την καταπολέμηση των εγκλημάτων μίσους, προκατάληψης και των διακρίσεων βίας.

Καλεί τα κράτη μέλη που αντιτίθενται και εμποδίζουν την Οδηγία για την ισότητα να δημοσιοποιήσουν τους λόγους, ώστε να καταστεί δυνατή μια δημόσια και διαφανή συζήτηση.

Καλεί τα κράτη μέλη να βεβαιωθούν ότι όσοι ασκούν εξουσία και οι αρχές σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς (κυβέρνηση, κράτος, περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, υπηρεσίες επιβολής του νόμου, δικαστική εξουσία, πολιτικά κόμματα, πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, κλπ.) καθώς και οι ενέργειες και οι δηλώσεις τους δεν υποκινούν σε διακρίσεις, βία και μίσος.

Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά:

« Το ψήφισμα λαμβάνει υπόψη και αναφέρεται σε διάφορες χώρες, μεταξύ άλλων και σε όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Είναι κρίμα η χώρα και η κοινωνία να εξευτελίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξαιτίας του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και κυρίως της ρητορικής αλλά και των εγκλημάτων μίσους. Δεν χρειάζεται μόνο αποτελεσματική νομοθεσία και εφαρμογή του νόμου, χρειάζεται να αφυπνιστούμε όλοι και όλες. Δεν μας αξίζει αυτή η εικόνα, έχουμε εξάλλου τόσα παιδιά μας, τόσους συμπολίτες μας σε άλλες χώρες, δεν θα θέλαμε να πέσουν θύματα στερεοτύπων, ρητορικής και πολύ περισσότερο εγκλημάτων μίσους, αν και έχουμε θρηνήσει τέτοια θύματα (πχ από ακροδεξιούς στη Γερμανία). Η διάχυτη οργή που επικρατεί τα τελευταία χρόνια λόγω της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής κρίσης δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για ανοχή στις πρακτικές που εφαρμόζουν οι νεοναζιστές και γενικότερα ακραίες δυνάμεις που εκμεταλλεύονται τα προβλήματα για να προωθήσουν τη βαρβαρότητα και να κερδίσουν εκλογική δύναμη. Η ελληνική κοινωνία παρατηρούσε για αρκετό καιρό με απορία να επωάζεται το αυγό του φιδιού. Οι Πράσινοι κατανοούν τον κίνδυνο που αυτές οι τάσεις αντιπροσωπεύουν για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Δεν μπορούμε να παρατηρούμε απαθείς. Χρειάζεται να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να προστατέψουμε τη δημοκρατία. Η κρίση δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη διολίσθηση στη βαρβαρότητα. Η κρίση θα αντιμετωπιστεί με συνεκτικά σχέδια που δίνουν έμφαση στην κοινωνική συνοχή, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αναζωογόνηση της οικονομίας μέσα από πράσινη στροφή, με ενίσχυση της δημοκρατίας και με αλλαγή της Ευρώπης. Δεν θα αντικαταστήσουμε τους κλέφτες με μαχαιροβγάλτες, δεν θα γυρίσουμε στην εποχή του ρατσισμού του χρώματος του δέρματος, του σχήματος της μύτης, της διαφορετικής καταγωγής, της σεξουαλικής επιλογής κά».

 

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου