Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 18 Απρ 2013

 

 

 

 

Η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μαρία Κανελλοπούλου, από κοινού με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατέθεσε δύο ερωτήσεις για το Δήμο Δυτικής Αχαΐας.

 

Η πρώτη αφορά στην ανέγερση νέου Δημαρχειακού Μεγάρου για λογαριασμό του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, κάτι που συνιστά και πάγιο αίτημα της δημοτικής αρχής ενώ η δεύτερη αφορά την κατά νόμο υποχρέωση περιέλευσης εσόδων προς το Δήμο από το ιχθυοτροφείο Προκόπου.

 

Τα κείμενα των δύο ερωτήσεων έχουν ως εξής:

 

16.4.2013

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κκ Υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εσωτερικών και Οικονομικών

 

ΘΕΜΑ: Ανέγερση νέου δημαρχειακού μεγάρου στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας

 

Ο Δήμος Δυτικής Αχαϊας που προέκυψε, βάσει του “Καλλικράτη, από την συνένωση των πρώην δήμων Δύμης, Λαρίσου, Μόμβρης και Ωλενίας, έχει πληθυσμό περίπου35.000 κατοίκους και ως έδρα του την πόλη της Κάτω Αχαΐας, διοικητικό, ιστορικό, υγειονομικό και οικονομικό κέντρο της περιοχής, αλλά και πόλη λειτουργικής αυτοτέλειας στον τομέα των δημοσίων υπηρεσιών αλλά και στον τομέα εξυπηρέτησης τραπεζικών και άλλων συναλλαγών.

Κατά τον σεισμό του Ιουνίου 2008, μεταξύ άλλων και το κτίριο του Δημαρχείου υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές και κατέστη επικίνδυνο, ενώ οι τεχνικοί διαπιστώνουν ότι δεν μπορεί ούτε να επισκευαστεί, αφού βρίσκεται πάνω σε δύο ρήγματα

Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας εν μέσω οικονομικής κρίσης αναγκάστηκε να μισθώσει νέο κτίριο για να στεγάσει τις υπηρεσίες του αλλά έκτοτε το στεγαστικό πρόβλημα των υπηρεσιών του παραμένει οξύτατο.

Επειδή παρά το γεγονός ότι η περιοχή με την υπ' αριθμ. οικ5322/Α32/8-7-2008 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Ε.τ.Κ. Τχ Β', φ.1336/8-7-2008 οριοθετήθηκε ως σεισμόπληκτη, μέχρι σήμερα καμία διαδικασία αποκατάστασης δεν έχει ολοκληρωθεί.

Επειδή με το έγγραφο 2115/25-1-2102 του κ. Δημάρχου Δυτικής, ζητείται από την Πολιτεία να αναλάβει την χρηματοδότηση του έργου, ανέγερσης νέου Δημαρχιακού κτιρίου στην πόλη της Κάτω Αχαΐας, προκειμένου να στεγάσει επαρκώς τις υπηρεσίες του και να λειτουργήσει ως σύγχρονος Δήμος.

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

οι κκ Υπουργοί

 

Πότε και πως θα ικανοποιήσουν το αίτημα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας;

 

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μαρία Κανελλοπούλου

Σοφία Σακοράφα

Χαρά Καφαντάρη

Γιάννης Σταθάς

 

 

16.4.2013

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων

 

ΘΕΜΑ: Εκμετάλλευση μέρους εσόδων του ιχθυοτροφείου Προκόπου από το Δήμου Δυτικής Αχαΐας

 

Στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας και στην κοινότητα Μετοχίου του Δημοτικού Διαμερίσματος Λαρισσού,βρίσκεται το ιχθυοτροφείο Προκόπου, από τα μεγαλύτερα της χώρας μας.

Παρά τα προβλεπόμενα στο ΝΔ 420/1970, τα έσοδα από την εκμετάλλευση του Ιχθυοτροφείου περιέρχονται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αντί να περιέρχονται στους οικείους Δήμους.

 

Επειδή το άρθρο 65 προβλέπει απόδοση ποσοστού 35% από τα έσοδα του ιχθυοτροφείου Μεσολογγίου στον Δήμο της Πόλης.

Επειδή το άρθρο 20 του ΝΔ 420/1970 προβλέπει πως, ποσοστό 20% των εσόδων του ιχθυοτροφείου Προκόπου, να αποδίδονται στο Ταμείο Αστικού Σχολείου και Κοινωφελών Έργων Μανωλάδος,το οποίο όμως δεν λειτούργησε ποτέ μέχρι σήμερα, ενώ αντίθετα η εκμετάλλευση του παρακείμενου ιχθυοτροφείου Κοτυχίου πραγματοποιείται εδώ και χρόνια από την Δημοτική Επιχείριση του Δήμου Λεχαινών Ηλείας.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

 

1.Αποδέχεται την προτεινόμενη από τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας νομοθετική ρύθμιση, είτε τροποποίηση του άρθρου 69 του ΝΔ 420/1970, προκειμένου ποσοστό τουλάχιστο 30% από τα έσοδα εκμετάλλευσης του ιχυθοτροφείου Προκόπη, να περιέρχονται στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας και ειδικά στην κοινωφελή του Επιχείριση, όπως γίνεται αντίστοιχα και με άλλους Δήμους της χώρας;

 

2.Ποιες άμεσες ενέργειες θα κάνει, προκειμένου να αρθεί η αδικία σε βάρος του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, η οποία έχει επισημανθεί στην υπ'αριθμό 270/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και έχει γνωστοποιηθεί με το υπ' αριθμό 31450/7-9-2012 έγγραφο του κ. Δημάρχου του Δήμου ΔυτικήςΑχαϊας;

 

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Μαρία Κανελλοπούλου

 

Χαρά Καφαντάρη

 

Γιάννης Σταθάς

 

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου