Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 07 Ιούλ 2013

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

 

Το ψυχρό μέτωπο για τη ΔΕΠΑ θα φαντάζει πλέον ως πολικό κύμα, αν τελικά ανατραπεί και η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, που μετά βαΐων και κλάδων ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, με ανάδοχο την κοινοπραξία EmmaDelta.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, κάτι τέτοιο που προ εβδομάδων όταν ανακοινώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ η συμφωνία διατυμπανίστηκε ως μεγάλη επιτυχία, σήμερα φαίνεται αμφίβολο εάν θα υλοποιηθεί.

Πολλοί γράφουν στα ΜΜΕ ως πιθανή αιτία τα λάθη, οι παλινωδίες και οι συνεχείς γκάφες του προέδρου του ΟΠΑΠ, Κώστα Λουρόπουλου, τόσο στην περίπτωση της σύμβασης με τα Κρατικά Λαχεία και το Ξυστό, όσο και στην αντίστοιχη του τεχνολογικού παρόχου ο οποίος προφανώς επηρεαζόμενος από το υπάρχον κλίμα, θυμήθηκε στις 9 Ιουνίου του 2013 να ερευνήσει αυτά που είχε προσυπογράψει δεσμευτικά στις 30 Νοεμβρίου του 2012!!!

Είναι άλλωστε «τοις πασι» γνωστό ότι η σύμβαση για την πώληση εκμετάλλευσης των Κρατικών Λαχείων και του Ξυστό, ύψους 190 εκατ. ευρώ, ανακοινώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στις 10 Δεκεμβρίου 2012. Προηγουμένως, οι τέσσερις εταίροι της κοινοπραξίας, δηλαδή οι ΟΠΑΠ Α.Ε., Intralot, ScientificGames και Lottomatica, είχαν υπογράψει το μεταξύ τους μνημόνιο, ένας όρος του οποίου ήταν και η προμήθεια 3,3% επί του τζίρου στις εταιρείες Intralot και ScientificGames και όπως με πληροφορούν καταγράφεται σχετικό μνημόνιο (LetterAgreementForSubmittingABingingOfferFor “TheHellenicLotteries”) με ημερομηνία 30/11/2012

Επίσης όπως όλοι γνωρίζουν οι τέσσερις εταίροι έχοντας κλείσει τη μεταξύ τους συμφωνία υπέβαλαν διά της ΟΠΑΠ Α.Ε., προσφορά 190 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ. Όπως μας πληροφορούν αξιόπιστες πηγές η προσφορά γίνεται αποδεκτή και ανακοινώνεται επίσημα.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε, ότι ο κ. Λουρόπουλος, ως Πρόεδρος του ΟΠΑΠ, που για τη σύμβαση αυτή πρόκειται να καταβάλει ποσό άνω των 140 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ, «ιδιοκτήτη» του 33% των μετοχών του Οργανισμού. Στο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ έφθασε η εξής καταγγελία ότι ο ΟΠΑΠ δεν υπολόγισε όπως έπρεπε το σχετικό καταστατικό της κοινοπρακτικής εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ και συγκεκριμένα τις πλειοψηφίες που απαιτούνται για τη λήψη απόφασης. Δηλαδή, με λίγα λόγια, ο κ. Πρόεδρος επέτρεψε και προσυπέγραψε να υπάρχουν όροι στο καταστατικό, σύμφωνα με τους οποίους το 67% που κατείχε ο ΟΠΑΠ να μην είναι αρκετό για τη λήψη απόφασης…

Είναι γνωστό ότι η σύμβαση εγκρίνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και ενώ το ΤΑΙΠΕΔ περιμένει να εισπράξει τα 190 εκατ. ευρώ, διαπιστώνεται ότι ο ΟΠΑΠ, έχει… ξεχάσει να προχωρήσει στη σύσταση της εταιρείας «Ελληνικά Λαχεία», ώστε αμέσως μετά να εκταμιευθούν τα 190 εκατ. ευρώ που τόσο πανηγυρικά ο Αντώνης Σαμαράς είχε διατυμπανίσει ως πρωτοφανή και μεγάλη επιτυχία στο τομέα των αποκρατικοποιήσεων.

Επειδή μετά την με εξώδικο επισήμανση της EmmaDelta, για το εδάφιο της σύμβασης που αφορά την προμήθεια 3,3%, είναι προφανές ότι ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ… αφυπνίσθηκε, αφού έξι και πλέον μήνες από την με υπογραφή του, αποδοχή του όρου και δύο μόνο μήνες από την έγκριση της σύμβασης ΤΑΙΠΕΔ – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θυμήθηκε –ή ίσως του το θύμισαν– ότι έπρεπε να υπάρχει πέραν των γνωμοδοτήσεων των νομικών, οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών της ΟΠΑΠ Α.Ε., και γνωμοδότηση διεθνούς(!) οίκου για το εύλογο ή μη της προμήθειας 3,3%.

Έτσι σχόλια δημιουργεί επίσης η επιλογή να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις θυσιάζοντας την κυριακάτικη αργία.

Επειδή όπως πληροφόρησαν το ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ προσήλθε στις 9/6, ημέρα Κυριακή, στα γραφεία του ΟΠΑΠ στην Κηφισού, ο κ. Λουρόπουλος όπου και επέλεξε ως διεθνή οίκο την εταιρεία ΒΑΙN, που εκπροσωπείται από τον κύριο ονόματι Μάρκο Βίλα, και υπέγραψε σύμβαση, μέσω της οποίας η ως άνω εταιρεία μέχρι την Κυριακή 16/6 θα έχει μελετήσει και θα έχει καταθέσει στα χέρια του ΟΠΑΠ, γνωμοδότηση για το εύλογο ή μη της προμήθειας 3,3%.

Επειδή-πάλι όπως μας καταγγέλλουν- αφού υπέγραψε τη σύμβαση, θυμήθηκε να τη γνωστοποιήσει στα μέλη του Δ.Σ. την Τρίτη 12/6…

Επειδή προφανώς η πολιτική ηγεσία που τον διόρισε και η άλλη που τον εποπτεύεται θα θεωρήσει πως έπραξε και πάλι καλά, αφού δεν ζήτησε γνωμοδότηση όταν θα είχαν αναδειχθεί οι πρώτοι τυχεροί από την κλήρωση των Λαχείων και του Ξυστό…

Επειδή τέλος όσον αφορά την επιλογή της εταιρείας ΒΑΙΝ από τον πρόεδρο του ΟΠΑΠ, πληροφορίες μέσα από τον Οργανισμό –βλέπετε, με τα κομπιούτερ είναι εύκολη η παρακολούθηση της εισερχόμενης αλληλογραφίας– αναφέρουν ότι ο κ. Μάρκο Βίλα με επιστολή του προς τον κ. Σπανουδάκη (τέως πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΠΑΠ Α.Ε.) τον Σεπτέμβριο του 2011 εκδήλωνε το ενδιαφέρον του για συνεργασία με τον Οργανισμό σε θέματα εγκατάστασης και λειτουργίας των VLT’s, δηλώνοντας μάλιστα ότι συνεργάζεται από το 2004 με την εταιρεία Lottomatica στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες.

Καλείσθε κατόπιν των ανωτέρω να δώσετε απαντήσεις εξηγήσεις και τα έγγραφα που ζητούνται στην Εθνική Αντιπροσωπεία.

 Είναι αλήθεια αυτό που γράφει η εφημερίδα «ΑΠΟΨΗ» ότι δηλαδή «ο κ. Λουρόπουλος επέλεξε ανεξάρτητο(;) διεθνή οίκο για την παραπάνω γνωμοδότηση, συνεργάτη της εταιρείας Lottomatica που συμμετείχε στον διαγωνισμό για τα Λαχεία;» Να κατατεθεί η απόφαση και η σχετική εισήγηση καθώς και η ηλεκτρονική αλληλογραφία που επικαλείται η έγκυρη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «ΑΠΟΨΗ».

 Η εν λόγω εταιρία συμμετέχει ατύπως και στην κοινοπραξία για την εξαγορά του 33% του Οργανισμού; Αυτό ενισχύει ή όχι την αντικειμενικότητα και την ουδετερότητα; Να κατατεθεί η σχετική πρόταση εξαγοράς.

 Επιτρέπει ο Υπουργός Οικονομικών στο Πρόεδρο ενός τεράστιου Οργανισμού, όπως ο ΟΠΑΠ, με δεκάδες στελέχη από νομικούς, οικονομολόγους, διοικητικούς και τεχνικούς υπαλλήλους, αλλά και με δεκάδες εξωτερικούς επιστημονικούς συνεργάτες, με τόση καθυστέρηση και κατόπιν εορτής να εξετάζει θέματα που έπρεπε να έχουν επιλυθεί τουλάχιστον προ έτους; Εάν όχι ποιες γραπτές συστάσεις έγιναν; Να κατατεθούν.

 Είναι αλήθεια ότι ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Μαυρίδης, ευθέως ζήτησε από το Μέγαρο Μαξίμου την άμεση αντικατάσταση του προέδρου της ΟΠΑΠ Α.Ε.; Να κατατεθεί κάθε σχετική αναφορά.

 Είναι αλήθεια ότι ο κ. Λουρόπουλος ζήτησε πολιτική προστασία από το Μέγαρο Μαξίμου απειλώντας μάλιστα με παραίτηση ‘όπως εγράφη στο Τύπο;

 Τι είδους προστασία μπορεί να δοθεί σε ένα Πρόεδρο ενός οργανισμού το γραφείο του Πρωθυπουργού, όταν σε προηγούμενες απαντήσεις στη Βουλή, γραπτώς τονίζει ότι ο ΟΠΑΠ είναι Α.Ε. εισηγμένη στο χρηματιστήριο και δεν εμπλέκεται η πολιτική ηγεσία……………………………………..

 Είναι αλήθεια ότι η Emma Delta δεν υπογράφει τη σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ για την εξαγορά του 33%, αν δεν τροποποιηθούν οι όροι της σύμβασης για την προμήθεια του 3,3% και, από τη μεριά της, επίσης η Intralot δεν υπογράφει τη σύμβαση για τα Λαχεία και το Ξυστό, αλλά και για τον τεχνολογικό πάροχο, αν ο παραπάνω όρος τροποποιηθεί; Να κατατεθεί η σχετική αλληλογραφία.

 Για πόσο χρονικό διάστημα το ΤΑΙΠΕΔ θα περιμένει 842 εκατ. ευρώ;

 Ποιος δίνει εντολή στον διορισμένο από το Πρωθυπουργό Πρόεδρο κ. Σταυρίδη, να πηγαίνει από κανάλι σε κανάλι για να εξηγήσει τα ανεξήγητα, πως δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ είναι δυνατόν να ανακοινώνει δύο αποκρατικοποιήσεις οι οποίες τελικά δεν υλοποιούνται;

 Η αισιοδοξία της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις εξακολουθεί να υφίσταται και η αξιοπιστία της, στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μειωμένη ή όχι, μετά τις εξελίξεις σε ΔΕΠΑ και ΟΠΑΠ;

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

 

Γεν. Γραμματέας ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ

κόμματος Ελλάδος

 

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου