Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 18 Σεπ 2013
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ  ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13/9/2013

 

 

 

Ο κύριος Σαμαράς και η κυβέρνησή του τον έκλεισαν το χρόνο τους. Κάπου εδώ τελειώνουν τα ψέματα, τελειώνει η κοροϊδία. Δεν αντέχουμε άλλο πλεόνασμα ψεύδους, υποκρισίας, κυνισμού και αναλγησίας. Έφτασε η ώρα της μεγάλης ανατροπής ! Κανείς πια δε θα πιστέψει τα παραμύθια της Χαλιμάς. Ούτε οι δικοί τους άνθρωποι τους πιστεύουν πια.

Γρηγορότερα απ' ότι φαντάζονται, κυβέρνηση και τρόικα, θα βρεθούν μπροστά στην κρίση του λαού. Όχι, δεν θα φύγουν από μόνοι τους, αυτό το ξέρουν πια όλοι οι πολίτες. Έχουν δουλειά ακόμα -κι άλλες δεσμεύσεις κι άλλες καταστροφές κι άλλες απολύσεις κι άλλα πωλητήρια.

Δεν θα φύγετε από μόνος σας, ο λαός θα σας ρίξει, κύριε Σαμαρά. Με το ΟΧΙ του. Με την ανυπακοή. Με τους αγώνες. Με την αντίσταση. Και δεν θα είναι δολιοφθορά όπως θρηνούν οι Κασσάνδρες της προπαγάνδας σας. Θα είναι ευθεία, ανοιχτή, δημοκρατική κατά μέτωπο σύγκρουση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στις μεγάλες κοινωνικές μάχες που ξεκινούν για τη δημόσια παιδεία, για την υγεία, για την προστασία των πιο αδύναμων, για την προάσπιση του εθνικού μας πλούτου, αλλά και μπροστά στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται, σας καλεί να γίνετε εσείς πρωταγωνιστές!

Σας καλεί να δεσμευτούμε όλοι μαζί σε ένα ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ.

Σε μια καθαρή συμφωνία, που θα δεσμεύει εμάς απέναντι στο λαό, αλλά και το λαό απέναντι στα μεγάλα καθήκοντα για τη σωτηρία του ίδιου, της κοινωνίας και της χώρας.

 

 

Εσείς με τη ψήφο σας καταργείτε το μνημόνιο, το ίδιο βράδυ των εκλογών. Εμείς με αίσθημα ιστορικής ευθύνης δεσμευόμαστε ενώπιον σας:

 

1. Πρώτον, να επαναδιαπραγματευτούμε σκληρά και αποφασιστικά το τεράστιο και επαχθές χρέος που φράζει κάθε πόρο και καταδικάζει σε ασφυξία την ελληνική κοινωνία.

•Να διεκδικήσουμε όχι μόνο το κούρεμά του με ευνοϊκούς όρους, αλλά και περίοδο χάριτος και ρήτρα ανάπτυξης, όπως έγινε με τη Γερμανία το 1953.

•Να το κάνουμε αυτό με πλήρη επίγνωση ότι προηγούνται οι ανάγκες του λαού από τα κέρδη των δανειστών.

•Να αξιοποιήσουμε τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες στον ευρωπαϊκό Νότο.

 

Εμείς δε θέλουμε και δεν θα υπογράψουμε δάνεια για να ξεπληρώνουμε τα προηγούμενα, ρίχνοντας τη κοινωνία στο Καιάδα. Εμείς θέλουμε έξοδο από την κρίση με τις δικές μας δυνάμεις. Και δεν πρόκειται να υπογράψουμε την καταδίκη των Ελλήνων εν ονόματι των δανειστών. Ούτε να διστάσουμε να υπερασπιστούμε την κυριαρχία της χώρας μας και την αξιοπρέπεια του λαού μας.

 

Δεσμευόμαστε να διεκδικήσουμε από την επομένη κιόλας της εκλογικής μας νίκης, όσα ιστορικά δικαιούται ο λαός μας και ουδέποτε οι κυβερνήσεις του διεκδίκησαν.

Δεσμευόμαστε να διεκδικήσουμε την εκπλήρωση του ιστορικού χρέους απέναντι στον Ελληνικό λαό από τη Γερμανία της κυρίας Μέρκελ. Το κατοχικό δάνειο που η χώρα της οφείλει στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό.

 

Δεσμευόμαστε ενώπιον σας :

2. Δεύτερον, να εφαρμόσουμε άμεσα ένα πολυδύναμο πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας και ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης.

•Κανένας άνθρωπος να μην αποκλείεται από την ιατρική και νοσοκομειακή αρωγή και περίθαλψη.

•Κανένας άνθρωπος να μην μένει χωρίς τα στοιχειώδη αγαθά όπως το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, η θέρμανση.

•Κανένας άνθρωπος να μην γίνεται θήραμα κανενός επειδή δεν έχει το αντίτιμο του εισιτηρίου για τις αστικές μεταφορές.

•Κανένας άνθρωπος να μη μένει χωρίς ένα πιάτο φαγητό, κανένα παιδί χωρίς παιδικό σταθμό, καμιά κοινωνική ομάδα χωρίς κοινωνική αλληλεγγύη.

•Και κανένας άνθρωπος που δεν έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τα δάνειά του να είναι όμηρος, θύμα, λεία, στα χέρια των τραπεζών.

 

Για τους φτωχούς, τους άνεργους, τους σακατεμένους από τη λιτότητα, θα είναι νόμος: Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.

 

3. Τρίτον, να εφαρμόσουμε το σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης

Στη θέση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, ψηφίζονται και επιβάλλονται μέτρα τόνωσης της ζήτησης

•Επανέρχεται άμεσα ο κατώτατος μισθός στα προ του μνημονίου επίπεδα.

•Επανέρχεται το εργασιακό καθεστώς

•Τακτοποιούνται χρέη σε τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία όλων όσοι αδυνατούν να ανταποκριθούν.

•ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, της παιδείας, της επιστημονικής-τεχνολογικής έρευνας, και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

•Μετατίθενται σταδιακά τα φορολογικά βάρη από τα χαμηλά στα υψηλά εισοδήματα

 

4. Τέταρτον, να ανακτήσουμε, για λογαριασμό σας, το δημόσιο πλούτο, τον έλεγχο των τραπεζών και να ανασυγκροτήσουμε τον κρατικό μηχανισμό

 

Τέρμα στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

 

•Εθνικοποιούμε τις τράπεζες.

•σταθεροποίηση και Αναδιοργάνωση του τραπεζικού συστήματος με στόχο τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των κοινωνικών αναγκών.

•Τελειώνουμε το κράτος της πελατείας και του ρουσφετιού.

5. Πέμπτον, να θέσουμε ως εθνικό στόχο και να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ανάκτηση της εργασίας στη χώρα μας.

 

Tο πρώτο μέτρο κατά της ανεργίας, στο δεσμευτικό μας συμβόλαιο, θα είναι δική σας και όχι δική μας υποχρέωση. Είναι η ίδια η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και της κυβέρνησης που την εφαρμόζει. Ταυτόχρονα όμως δεσμευόμαστε για μια δέσμη μέτρων που έχουν ως στόχο την πιο γρήγορη καταπολέμηση της ανεργίας

•επαναφέρουμε το εργατικό δίκαιο, να επανέλθει η προστασία των εργαζομένων.

•Να χτυπήσουμε τον εργασιακό μεσαίωνα ενισχύοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

•Να καθιερώσουμε ρήτρα απασχόλησης

•Να θεσμοθετήσουμε νομικό πλαίσιο για συνεταιριστικά αυτοδιαχειριστικά σχήματα.

 

Αυτό το συμβόλαιο όμως έχει ένα σκληρό όρο: Ο έλεγχός της τήρησης του να ανήκει στο λαό και όχι στο ΣΥΡΙΖΑ.

Σας καλούμε να αλληλοδεσμευτούμε και στη μεγάλη μάχη της δημοκρατίας. Στη μάχη για να αλλάξουμε και το ίδιο το πολιτικό σύστημα.

 

ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα σημαίνει ταυτόχρονα και το τέλος της διαπλοκής οικονομικής και πολιτικής εξουσίας. Το τέλος της κυριαρχίας των φαύλων που οικοδόμησαν ένα σύστημα στα μέτρα τους. Το τέλος της ασυλίας των επίορκων, που κρυμμένοι πίσω από νόμους όπως εκείνος περί ευθύνης υπουργών, τσαλαπάτησαν βάναυσα και προκλητικά το περί δικαίου αίσθημα του ελληνικού λαού. Το τέλος της ασυλίας και ταυτόχρονα την αρχή μιας νέας, ριζικής, ζωογόνας, δημοκρατικής επανίδρυσης για το πολιτικό μας σύστημα.

 

Που σημαίνει πάνω από όλα βάθεμα της δημοκρατίας, συνταγματική καθιέρωση των θεσμών της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, της λαϊκής αρνησικυρίας και των δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών, καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα διεξαγωγής όλων των εκλογικών αναμετρήσεων σε Βουλή, Ευρωβουλή και Αυτοδιοίκηση, καθώς και δυνατότητα ανακλητότητας βουλευτών από τον ίδιο το λαό, καθιέρωση ανώτατου ορίου συνολικής βουλευτικής θητείας. Κατάργηση των βουλευτικών προνομίων στην αποζημίωση, τη σύνταξη, τη συμμετοχή σε επιτροπές κλπ, οριστικό τέλος στον άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

 

 

Η δέσμευσή μας είναι απλή: Θα εφαρμόσουμε τους νόμους. Για μας κανένας δεν είναι πιο ίσος από τον άλλο απέναντι στο νόμο.

 

Εμείς δεσμευόμαστε να ξαναστήσουμε μια νέα ισχυρή ΕΡΤ. Σύγχρονη, αξιοκρατική, πλουραλιστική και ταυτόχρονα ανταγωνιστική.

 

Δεσμευόμαστε να βάλουμε τέλος στην ασυλία όσων οδήγησαν εκατομμύρια Έλληνες στη σημερινή κατάσταση. Όσοι κερδοσκοπούν απομυζώντας το δημόσιο πλούτο και εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος θα αποκαλυφθούν και θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και στους θεσμούς της ελληνικής δημοκρατίας.

Στεκόμαστε αποφασιστικά και αταλάντευτα δίπλα στον αγώνα δασκάλων και καθηγητών για την Παιδεία, για το μέλλον των παιδιών μας, για το παρόν των σχολείων που υποβαθμίζονται, κλείνουν, κινδυνεύουν να ρημάξουν χωρίς φύλακες και χωρίς διδακτικό προσωπικό.

Όλα αυτά όμως τα ρυάκια αγώνα, όλα τα κινήματα, όλες οι αντιστάσεις, όλοι όσοι δεν θέλουν και δεν μπορούν να συμμορφωθούν προς τις υποδείξεις, πρέπει και μπορούν σήμερα να συνενωθούν σε ένα ορμητικό ποτάμι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και μπορεί αν ο λαός θέλει και μάχεται. Σας καλώ να πάρουμε όλοι μαζί στα χέρια μας την υπόθεση της ανατροπής και της σωτηρίας. Σας καλώ σε ανένδοτο αγώνα για την ανατροπή.

Σας καλώ να δεσμευτούμε σε ένα ηθικό και πολιτικό, σε ένα εθνικό συμβόλαιο για να ξανακερδίσουμε τη κυριαρχία της πατρίδας μας, για να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια του λαού μας, για να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα.

 

 

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου