Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 13 Αύγ 2013

 

 

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος και ο Γενικός Γραμματέας του ΧΡΙ.Κ.Ε. Νίκος Νικολόπουλος, σχετικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ, σημειώνουνι τα εξής:

 

«Δυστυχώς για τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, η οποία με εμφανή αδεξιότητα, αλλά και νευρικότητα, προσπαθεί να αξιοποιήσει κάθε «ψίχουλο» στήριξης που της παρέχεται για να κερδίσει χρόνο μήπως και διασωθεί από την ανελέητη κατακραυγή των Ελλήνων, τα προβλήματα του ελληνικού λαού, όπως και τα ερωτηματικά για το μέλλον της χώρας, είναι απολύτως αμείλικτα και καυτά:

 

Ποια λύση θα δοθεί για το αβάστακτο χρέος της Ελλάδας, το οποίο τα μνημόνια της ύφεσης και της λιτότητας επιτείνουν;

Με ποια συγκεκριμένα μέτρα και κονδύλια θα επιτευχθεί η ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της χώρας και η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ώστε να σταματήσει ο αφανισμός της μεσαίας τάξης και ο πολλαπλασιασμός των ανέργων, των υποαπασχολούμενων και της «μαύρης» εργασίας;

Και ακόμα: Ποιο είναι το σχέδιο για την ελληνική ΑΟΖ και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων; Ποιες συμφωνίες θα γίνουν; Θα υπάρξει συνεκμετάλλευση με την Τουρκία; Επίκειται επαναφορά του σχεδίου Ανάν για την Κύπρο και λύση – πακέτο για το Σκοπιανό με το όνομα «Μακεδονία» να εμπεριέχεται σε αυτή;

Και εν τέλει: Ποιοι είναι οι φίλοι και ποιοι οι εχθροί μας, αλλά όχι οι απλοί και υστερόβουλοι δανειστές μας; Ποιό είναι το γεωστρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας, ποιοί οι στρατηγικοί μας σύμμαχοι σε αυτό και ποιό είναι το «δόγμα» της εξωτερικής μας πολιτικής για τα επόμενα χρόνια;

 

Απαντήσεις σε όλα αυτά, τα πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα, δεν δόθηκαν μέχρι τώρα, ούτε από την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ, παρά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από την κυβέρνηση και παρά την μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε να χρησιμοποιηθεί η αποστροφή μίας έκφρασης του Προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα ως προάγγελος θετικών εξελίξεων για την χώρα, στο απροσδιόριστο μέλλον.

 

Αντίθετα, οι δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ένα σύντομο και περιεκτικό μάθημα προς τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ιδίως το σημείο στο οποίο ξεκάθαρα τόνισε πως η οικονομική ανάπτυξη είναι άμεσα συνυφασμένη με την αύξηση των θέσεων εργασίας. Αλλά και ως μία συνοπτική αναφορά του οικονομικού μοντέλου που προκρίνουν οι ΗΠΑ, απέναντι στο μοντέλο της αιματηρής λιτότητας που στραγγαλίζει την πραγματική οικονομία, το οποίο έχει επιβάλει ην γερμανική λογική στις ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη και καλύτερη την πλήρως υποταγμένη Ελλάδα του κ. Σαμαρά.

 

Οι δηλώσεις, ωστόσο, δεν συνιστούν δεσμεύσεις. Και τα λεκτικά χτυπήματα συμπάθειας στην πλάτη, δεν διασώζουν από την πολεμική καταστροφή που υφίσταται η χώρα εν καιρώ ειρήνης.

 

Οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες πιστεύουν στην ανάγκη αναβάθμισης των Ελληνο-Αμερικανικών σχέσεων, αλλά και στην ανάγκη της χώρας μας να εκμεταλλευτεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να ξεφύγει από τον κλοιό της φτώχειας. Επίσης, γνωρίζουν το πολυσύνθετο παζλ διεθνών σχέσεων και συμφερόντων, ιδιαίτερα στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Κυρίως, όμως, υποστηρίζουν ό,τι και όποιον τάσσεται με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, κάνοντας ξεκάθαρες συμφωνίες και όχι εν αγνοία του λαού.

 

Το ταξίδι του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ δεν έκανε κανέναν σοφότερο και δεν κομίζει κάποιο νέο. Εκτός και αν ο Πρωθυπουργός, με την επιστροφή του, μας ενημερώσει για ζητήματα που ενδεχομένως τέθηκαν και συμφωνήθηκαν, αλλά δεν ειπώθηκαν μπροστά στις κάμερες. Θα τον περιμένουμε στη Βουλή για ενημέρωση, την οποία εξάλλου, θα επιδιώξουμε να παράσχει στους εκπροσώπους του λαού».

 

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου