Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 11 Οκτ 2021
Τι προβλέπει το Σύνταγμα για σύσταση Εξεταστικής από την αντιπολίτευση
Κλίκ για μεγέθυνση

 


Τη σκυτάλη από το σκάνδαλο του επιστήθιου φίλου του πρωθυπουργού και τέως καγκελάριου Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, παίρνει η αξιωματική αντιπολίτευση, καταθέτοντας αίτημα σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τις λίστες Πέτσα με βάση το δικαίωμα που της δίνει η πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση. Τι προβλέπει, όμως, το αναθεωρημένο άρθρο 68 παρ. 2 του Συντάγματος που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ;

Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, η κατάθεση αιτήματος συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής απαιτεί τις υπογραφές τουλάχιστον 60 βουλευτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 86. Από εκεί και πέρα, στο κοινοβουλευτικό «παιχνίδι» μπαίνουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν θεωρηθεί ότι η κυβερνητική πλειοψηφία ταχθεί κατά του αιτήματος, σενάριο που θα προκαλέσει μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό του ενδιαφέρον.

Για να εγκρίνει η Ολομέλεια της Βουλής τη συγκρότηση της Επιτροπής θα πρέπει να έχει τη θετική ψήφο των 2/5 του συνόλου των παρόντων βουλευτών. Ήτοι, 120 στην περίπτωση που παρίστανται και οι 300. Ως εκ τούτου, υπολείπονται 34 βουλευτές, με το ΚΙΝΑΛ να διαθέτει 22, το ΚΚΕ 15, την Ελληνική Λύση 10, το ΜέΡα25 8, ενώ 2 είναι οι ανεξάρτητοι.

Στις πρώτες επικοινωνίες που έκανε το documentonews.gr για να πληροφορηθεί τις προθέσεις τόσο της συμπολίτευσης όσο και των λοιπών κομμάτων της αντιπολίτευσης για το αίτημα σύστασης Εξεταστικής, η απάντηση ήταν πως το ζήτημα πρέπει να τεθεί επί τάπητος στα αρμόδια κομματικά όργανα προκειμένου να ληφθούν συλλογικές αποφάσεις. Πρόκειται για μία αντίδραση, αφού το αίτημα κατατέθηκε πριν λίγη ώρα.

Η παρ. 2 του άρθρου 68:

Η Βουλή συνιστά από τα μέλη της εξεταστικές επιτροπές, με απόφασή της που λαμβάνεται με πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν μπορεί να είναι κατώτερη των δύο πέμπτων του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση του ενός πέμπτου του όλου αριθμού των βουλευτών. Προκειμένου να συσταθούν εξεταστικές επιτροπές για ζητήματα που ανάγονται στην εξωτερική πολιτική και την εθνική άμυνα, απαιτείται απόφαση της Βουλής που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Η Βουλή μπορεί να συνιστά δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο εξεταστικές επιτροπές, εφόσον η σχετική πρόταση δέκα τουλάχιστον βουλευτών υπερψηφισθεί από τα δύο πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας. Τα σχετικά με τη συγκρότηση και τη λειτουργία των επιτροπών αυτών καθορίζονται από τον Κανονισμό της Βουλής. Tα σχετικά με τη συγκρότηση και τη λειτουργία των επιτροπών αυτών καθορίζονται από τον Kανονισμό της Bουλής.
πηγη: https://www.documentonews.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου