Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 04 Ιούλ 2021
Γ. Κατρούγκαλος: Η σύνταξη δεν προσφέρεται για τζόγο
Κλίκ για μεγέθυνση





16:04
| 04.07.2021

 

«Στις δημοκρατίες δεν νοούνται προνόμια. Είναι μεν δυνατή συνταγματικά η διαφοροποίηση ανόμοιων κατηγοριών, όπως είναι, από υγειονομική άποψη, εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, χωρίς όμως να διαμορφώνεται ένα καθεστώς αναίτιου απαρτχάιντ σε βάρος των τελευταίων.», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Γ. Κατρούγκαλος, Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

 
*Συνέντευξη του Τομεάρχη Εξωτερικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργου Κατρούγκαλου στην εφημερίδα Kontra News

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί τόσο δριμεία κριτική στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο; Από την κυβέρνηση λένε πως δεν πρόκειται να χαθούν τα χρήματα των εργαζομένων…

Η διεθνής εμπειρία όμως άλλα λέει. Για το λόγο αυτό από τις 30 χώρες που επέλεξαν το κεφαλαιοποιητικό σύστημα «Πινοσέτ» 18 επέστρεψαν ήδη στο αναδιανεμητικό, της αλληλεγγύης των γενεών. Οι λόγοι αποτυχίας είναι οι εξής: υψηλό  κόστος μετάβασης από το ένα σύστημα στο άλλο (56 δις υπολογίζεται στα καθ’ ημάς), υψηλά διαχειριστικά  κόστη, σημαντική  μείωση των συντάξεων, ιδίως σε περίπτωση κρίσης ή πτώσης των χρηματιστηρίων και σημαντικές ανισότητες που προκλήθηκαν μεταξύ των δύο φύλων: οι γυναίκες, που έχουν πιο άστατο και διακεκομμένο εργασιακό ιστορικό είδαν τις συντάξεις τους να κατακρημνίζονται. Με απλά λόγια: η σύνταξη δεν προσφέρεται για τζόγο.

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά; Ποια νομοσχέδια της κυβέρνησης δεσμεύεται να καταργήσει αν αναλάβει τη διακυβέρνηση;

Πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε μια συνεκτική και συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων. Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένες από αυτές: Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας, επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και αναθεώρηση του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων. Επίσης ριζικές τομές για τους εργαζόμενους σε νέες επισφαλείς μορφές απασχόλησης (εργολαβικοί εργαζόμενοι, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, εργαζόμενοι με καταχρηστικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου) με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας και την αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών και όχι αυτοαπασχολούμενων. Η διαφορά μας όμως από τη ΝΔ δεν προσδιορίζεται απλώς από το άθροισμα των  προτάσεων αυτών αλλά από την διαφορετική λογική που τις συνδέει: το σχέδιο Μητσοτάκη είναι ένα νεοφιλελεύθερο σχέδιο συνολικής αναδιοργάνωσης κοινωνίας και οικονομίας, στα βήματα της Θάτσερ. Το δικό μας είναι σχέδιο επιστροφής στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Αντίθετα με ό,τι έκαναν οι νέοι Εργατικοί του Μπλερ, εμείς στην επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, θα καταργήσουμε τις αντισυνταγματικές και αντεργατικές διατάξεις της Νέας Δημοκρατίας.

Τι απαντάτε σε όσους λένε πως όλα αυτές οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι απλά υποσχέσεις; Είναι κοστολογημένες αυτές οι εξαγγελίες;

Όχι απλώς είναι κοστολογημένο τεχνοκρατικά, αλλά στοχεύει στη σωτηρία της εργασίας και της κοινωνίας, που δεν αντέχει τρίτο σοκ, μετά από αυτό της μνημονιακής κρίσης και της πανδημίας.

Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει περισσότερα για τους εργαζόμενους όταν ήταν στην κυβέρνηση; Πχ να αυξήσει τότε τον κατώτατο μισθό στα 800€;

Εμείς σε πιο δύσκολες περιόδους αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό για 880.000 από τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας και, ακόμα σημαντικότερο, καταργήσαμε τον υποκατώτατο. Ήταν η πρώτη φορά αναστροφής της τάσης των μνημονίων για υποβάθμιση των μισθολογικών απολαβών των εργαζομένων, που καταβαραθρώθηκαν έως και κατά 32%!

Συγκεκριμένα, από τον Φεβρουάριο του 2019 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 650 ευρώ το μήνα (μεικτά), από τα 586,08 ευρώ που ήταν το 2012 (και το  κατώτατο ημερομίσθιο στα 29,04 ευρώ/ημέρα μεικτά, από τα 26,18 ευρώ (αύξηση 11%). Λόγω της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού για τους νέους έως 25 ετών ο κατώτατος μισθός γι αυτούς αυξήθηκε κατά  27%.

Πώς σχολιάζετε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα προνόμια των εμβολιασμένων;

Στις δημοκρατίες δεν νοούνται προνόμια. Είναι μεν δυνατή συνταγματικά η διαφοροποίηση ανόμοιων κατηγοριών, όπως είναι, από υγειονομική άποψη, εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, χωρίς όμως να διαμορφώνεται ένα καθεστώς αναίτιου απαρτχάιντ σε βάρος των τελευταίων. Είναι σαφείς οι σχετικές κατευθύνσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης ήδη από το πρώτο Ψήφισμα του Ιανουαρίου 2021. Δεν είναι επίσης συνταγματικά ανεκτή η μετάθεση της ευθύνης για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πολιτεία στους ιδιώτες, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη. Τέλος, ακραία υποτιμητική για τη νέα γενιά είναι η επιχείρηση «γοητείας και εξαγοράς» των 150 ευρώ που σκαρφίστηκε η Νέα Δημοκρατία. Συνεπώς, θα πρέπει να ακολουθηθούν πιστά οι οδηγίες των αρμόδιων διεθνών οργανισμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Συμβούλιο της Ευρώπης για πλήρη εμβολιασμό που θα χτίσει τείχος ανοσίας, με σεβασμό όμως και όχι υπονόμευση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Γιατί είπατε πως η κυβέρνηση εφαρμόζει πλημμελώς τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Γιατί η κυβέρνηση εξακολουθεί να κινείται ενοχικά απέναντι στη Συμφωνία, την οποία τόσο δημαγωγικά είχε κατηγορήσει την περίοδο της διαπραγμάτευσης και της κύρωσης της και ασκεί εξωτερική πολιτική με εσωκομματικά και όχι εθνικά κριτήρια. Δεν καθυστερεί απλώς να φέρει στη Βουλή τα τρία μνημόνια συνεργασίας που προωθούν τα εθνικά μας συμφέροντα (το ένα από αυτά αφορά την εναέρια κάλυψη της Βόρειας Μακεδονίας από την αεροπορία μας) αποκλειστικά και μόνον λόγω των ενδοκομματικών της αντιθέσεων και των αντιδράσεων της εθνικιστικής της πτέρυγας. Με σημαντικές καθυστερήσεις εφαρμόζει τη Συμφωνία, προς βλάβη των εθνικών μας συμφερόντων, και σε άλλους κρίσιμους τομείς. Μεγάλες είναι, για παράδειγμα, οι καθυστερήσεις στη λειτουργία των Επιτροπών για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού στα σχολικά βιβλία και τα σήματα.   Αναντίρρητα η αντιφατική αυτή στάση αποδυναμώνει τη διπλωματική θέση της Ελλάδας, τους μοχλούς πίεσης προς τη γείτονα, αλλά και τις δυνατότητες προσέγγισης της. Όσοι εξακολουθούν και σήμερα να αμφιβάλλουν για την εθνική σημασία της Συνθήκης των Πρεσπών ας σκεφτούν όσα αναφέρει ο Στρατηγός Γιώργος Καμπάς, πρώην ΑΓΕΣ σε πρόσφατη συνέντευξη του: Χωρίς αυτή, η Τουρκία θα απειλούσε και από το Βορρά. Αν δεν ήταν τα ελληνικά μπορεί να  ήταν τα τουρκικά F-16 που θα περιπολούσαν στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, σε 5 λεπτά απόσταση από τη Θεσσαλονίκη.
πηγη: https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου