Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 21 Δεκ 2016
Απάντηση της βουλευτή Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ Σιας Αναγνωστοπούλου στον δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Λαζουρά
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Καταρχάς ο δήμαρχος κ. Λαζουράς γνωρίζει πολύ καλά (έχουμε επικοινωνήσει καλή τη πίστη αρκετές φορές στο παρελθόν) ότι τίποτε δεν είπα κακόπιστα ούτε βεβαίως είχα την πρόθεση να επιδοθώ σε κυνήγι μαγισσών. Γνωρίζει ότι αυτά που είπα αποδίδουν στο ακέραιο όσα αναφέρθηκαν στην προ έκδοσης της υπουργικής απόφασης συνομιλίας μας. Άλλωστε το ζήτημα δεν προσφέρεται για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις: τα Καλάβρυτα, όπως έχει αποφασίσει με απόλυτη σαφήνεια η αμείλικτη γεωγραφική πραγματικότητα είναι ορεινός δήμος. Η νομοθεσία πάλι είναι πιο μπερδεμένη.

Δεύτερον, τόσο ο κ. Λαζουράς όσο και εγώ τον νόμο τον γνωρίζαμε (ή τέλος πάντων τον μάθαμε μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης) πολύ καλά. Δε ν θα προβώ σε ερμηνείες νόμων, ούτε θα σκιαμαχήσω μικροκομματικά. Απλώς θα παραθέσω την απάντηση που έλαβα σήμερα το πρωί από το γραφείο της υφυπουργού κ. Παπανάτσου όπου είχα υποβάλει σχετικό ερώτημα, κάνοντας αναφορά στον νόμο του 2012:

«Με την Υπουργική Απόφαση αριθ. ΠΟΛ 1189/2016 (ΦΕΚ 4076 Β), χορηγήθηκε επιπλέον επίδομα θέρμανσης (ανώτερη κλιματική Ζώνη) αποκλειστικά στους Δήμους που χαρακτηρίζονται ως ορεινοί στο άρθρο 1 του ν.3852/2010 .Έχουν μικρό πληθυσμό και το χαρακτηριστικό της ορεινότητας. Βασιζόμενοι σ’ αυτά τα δύο στοιχεία μπορούσαμε να χορηγήσουμε το επιπλέον επίδομα χωρίς πρόβλημα ως προς το προϋπολογισθέν ποσό στον Προϋπολογισμό του 2017.Αν λαμβάναμε υπόψη την Οδηγία 85/148 ΕΟΚ θα έπρεπε να δώσουμε σε περισσότερους, με αποτέλεσμα είτε να ξεπεράσουμε κατά πολύ τον Προϋπολογισμό είτε να δώσουμε πολύ μικρότερο επίδομα στους δικαιούχους καθώς το ποσό είναι συγκεκριμένο με μικρά περιθώρια απόκλισης».

Τρίτον, ας σημειωθεί ότι και δήμοι, όπως τα Χάνια ή η Μακρυνίτσα του Πηλίου, που ανήκουν στην εκλογική περιφέρεια της κ. Παπανάτσου, παρότι ορεινοί (ορεινότατοι) έμειναν εκτός της ευνοϊκής ρύθμισης. Επομένως δεν υπήρχε πρόθεση εξαίρεσης του δήμου Καλαβρύτων. Το ζήτημα λοιπόν είναι ότι, παρά την αδικία (πράγματι αποκλείονται ορεινοί δήμοι), η Κυβέρνηση προσπάθησε να ενισχύσει με παραπάνω επίδομα όσες περιοχές η στενή επιτήρηση των θεσμών επιτρέπει –χωρίς να κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση ότι προβαίνει σε «μονομερείς ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας». Προσπάθησε δε να ενισχύσει επιπλέον εκείνους τους μικρούς, ορεινούς δήμους οι οποίοι έχουν σημαντικά προβλήματα επιβίωσης αλλά και ύπαρξης, βασιζόμενη στον νόμο του 2010, σύμφωνα με τον οποίο αυτοί χαρακτηρίζονται ρητώς ως ορεινοί.

Αν θέλουμε να ενισχυθούν όλοι οι ορεινοί δήμοι (δηλαδή να αναθεωρηθεί προς τα πάνω το αρχικό ποσόν των 105 εκ. ευρώ που προβλέπεται στον προϋπολογισμό), αν θέλουμε να μην κοπούν τα επιδόματα γενικώς, όπως απειλούν διαρκώς οι δανειστές, τότε η αντιπολίτευση (κατεξοχήν η αξιωματική) θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό της Κυβέρνησης και εναντίον των δανειστών, όταν αυτοί εκβιάζουν. Αν θέλουμε να δίνουμε νικηφόρες μάχες σε τέτοια και σε πολλά άλλα κρίσιμα ζητήματα, τότε και η αντιπολίτευση (κυρίως η αξιωματική) πρέπει να πάρει θέση απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών. Δεν γίνεται να είναι κανείς «και με τον χωροφύλαξ και με τον αγροφύλαξ». Δεν γίνεται να είναι δήθεν με την κοινωνία και ταυτοχρόνως με τις πιο άδικες απαιτήσεις των δανειστών, στο όνομα ότι πρέπει «να κάνουμε καλά τα μαθήματά μας για να μας αγαπάει ο Σόϊμπλε και το ΔΝΤ». Κάποια μαθήματα πρέπει να τα κάνουμε καλύτερα από τα άλλα, όπως αυτό για την αναδιανομή της υπεραπόδοσης του πλεονάσματος.

Θέλω να πιστεύω ότι ο δήμαρχος κ. Λαζουράς συμμερίζεται τα παραπάνω. Εμείς δεσμευόμαστε ότι είμαστε στη διάθεσή του για όποια ενέργεια θεωρεί ότι θα μπορούσε να συμβάλλει στην επίλυση του ζητήματος ενίσχυσης του επιδόματος πετρελαίου για τα Καλάβρυτα.

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου