Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 05 Σεπ 2019
Νέα επιστολή Θάνου προς την Κομισιόν
Κλίκ για μεγέθυνση
 
 
 

Mε νέα επιστολή της προς την Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, ζητεί την άμεση σύσταση της Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να εφαρμοστούν τα όσα ορίζει το Ενωσιακό Δίκαιο και η νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως σημειώνει η κυρία Θάνου στην επιστολή της, η οποία δημοσιεύθηκε στο Τvxs.gr, η διάταξη με την οποία η ΝΔ «καρατόμησε» την ίδια αλλά και άλλα μέλη της Επιτροπής είναι «φωτογραφική».

Η Βασιλική Θάνου γνωστοποιεί στην Κομισιόν ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησε με ταχύτατες διαδικασίες – μέσα στις θερινές διακοπές του Αυγούστου – όχι μόνο στην αποπομπή των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εκδίδοντας σε χρόνο ρεκόρ τη σχετική υπουργική απόφαση αλλά και το ότι ενώ δεν είχε εκδικαστεί η αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της εν λόγω απόφασης που είχε καταθέσει στο ΣτΕ, η ΝΔ έσπευσε να εκκινήσει και να ολοκληρώσει τη διαδικασία διορισμού των νέων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Εκτιμά επίσης ότι «η κυβέρνηση έδειξε αυτό τον ζήλο προκειμένου «να προλάβει και να επηρεάσει την κρίση των Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας».

«Η βιασύνη της κυβέρνησης να διορίσει νέα Διοίκηση, όχι μόνον δεν επιλύει το πρόβλημα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά αντίθετα το επιτείνει, αφού θα τεθεί αμέσως υπό αμφισβήτηση η νομιμότητα των νέων διορισμών», υπογραμμίζει, ενώ υπενθυμίζει ότι κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για την έκφραση γνώμης, σχετικά με τον διορισμό των νέων προσώπων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, θετική ψήφο έδωσε μόνο το κυβερνών κόμμα, και κανένα από τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι όλα τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, έχουν εκφράσει την έντονη αντίρρησή τους στη θέση που διατυπώνεται στην αιτιολογική έκθεση της επίμαχης διάταξης νόμου, ότι δηλαδή προκύπτει αμάχητο τεκμήριο ότι ένα πρόσωπο στερείται αμεροληψίας από το γεγονός και μόνον ότι για κάποιο χρονικό διάστημα στο παρελθόν, σε βάθος πέντε χρόνων, παρείχε, τις επιστημονικές υπηρεσίες του, ως νομικός ή οικονομικός σύμβουλος σε κυβερνητικό γραφείο και τονίζουν ότι κατά τη διάρκεια της μέχρι σήμερα θητείας τους, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ουδέποτε αμφισβητήθηκε η αμεροληψία και η αντικειμενικότητά τους και ουδέποτε υποβλήθηκε σε βάρος τους αίτηση εξαίρεσης, για όσες υποθέσεις έχουν χειρισθεί.

Στην επιστολή επισημαίνεται, στη συνέχεια,η κ. Θάνου τονίζει επίσης ότι η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της αντιπολίτευσης, να επεκταθεί το ασυμβίβαστο αυτό και στις λοιπές Ανεξάρτητες Αρχές.

Πέραν του φωτογραφικού χαρακτήρα της διάταξης, η Βασιλική Θάνου υπενθυμίζει στην Κομισιόν πως η επίμαχη διάταξη είναι αντίθετη προς το Ενωσιακό Δίκαιο και προς τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία επιβάλλουν πως σε περίπτωση νομοθετικής αλλαγής, τα πρόσωπα του Προεδρείου των Ανεξάρτητων Αρχών παραμένουν στη θέση τους, μέχρι τη λήξη της θητείας τους, ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία των Ανεξάρτητων Αρχών, καθώς και την πάγια νομολογία για το ότι τα κράτη-μέλη και κατά τη διάρκεια της προθεσμίας μεταφοράς της Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, πρέπει να απέχουν από τη θέσπιση μέτρων, που θέτουν σε κίνδυνο, την υλοποίηση των σκοπών που αυτή επιδιώκει.

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Κομισιόν είχε χειριστεί παρόμοια θέματα που είχαν προκύψει στο παρελθόν, η κ. Θάνου υπενθυμίζει ότι το 2016 υπήρξε άμεση παρέμβαση της Ευρωπαίας Επιτρόπου, για την τήρηση της νομιμότητας.

Επισημαίνεται επίσης ότι η έλλειψη οποιασδήποτε παρέμβασης της Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην προκείμενη περίπτωση, έδωσε το χρονικό περιθώριο στην ελληνική κυβέρνηση να δημιουργήσει «τετελεσμένα γεγονότα», τα οποία «για πρώτη φορά συμβαίνουν στο δημοκρατικό πολιτικό βίο της Ελλάδας». Δηλαδή, «τη βίαιη και άμεση διακοπή της θητείας των μελών μιας Ανεξάρτητης Αρχής».

 
 
 
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου