Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 16 Ιαν 2013
Τετ  α τετ Αλέξη Τσίπρα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Περίπου μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στα πλαίσια της τετραήμερης επίσκεψης του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στο Βερολίνο.

Στο κρίσιμο τετ α τετ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε στον αρχηγό της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι "δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής".

Σύμφωνα με πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που μίλησε στο Reuters, ο κ. Σόιμπλε κάλεσε τον κ. Τσίπρα να υποστηρίξει το δρόμο που έχει υιοθετηθεί.

"Η Ελλάδα θα μπορέσει να μείνει στο ευρώ μόνον εάν το πρόγραμμα προσαρμογής εφαρμοστεί επιτυχώς. Όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτό πρέπει να τιμήσουν τις αμοιβαίες υποχρεώσεις τους", φέρεται να είπε ο κ. Σόιμπλε.

Χρήσιμη και εποικοδομητική χαρακτήρισε από την πλευρά του, την συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Έκανε μάλιστα λόγο για "καλό κλίμα" και "καλή αρχή".

Τσίπρας: "Τα σχέδια λιτότητας έχουν αποτύχει"

Ο κ. Τσίπρας μετά το τέλος της συνάντησης, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα, τόνισε ότι ανέλυσε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση και επανέλαβε ότι "τα σχέδια λιτότητας έχουν αποτύχει".

"Τα μνημόνια της λιτότητας τα απέρριψε η ίδια η ζωή. Και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις. Να αντιμετωπίσουμε την εξαθλίωση την ανεργία, την άνοδο του φασισμού. Αυτός ο εφιάλτης δεν μπορεί να ξαναγυρίσει ούτε να επεκταθεί στην Ευρώπη" δήλωσε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε την ανάγκη, "τόσο να χαραχθεί μια εναλλακτική οικονομική πολιτική, όσο και να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη, για να μπορούν να σταθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ανοικοδόμηση του κράτους και την παραγωγική ανασυγκρότηση".

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ακόμη ότι "στόχος είναι η Ελλάδα να βγει από την κρίση με την κοινωνία όρθια και τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να ζουν με αξιοπρέπεια, σε μια νέα Ελλάδα, απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος και απαλλαγμένη από εκείνες τις δυνάμεις, το κοινωνικό και πολιτικό κατεστημένο που μας οδήγησε ως εδώ".

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Α. Τσίπρας έθεσε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και της Siemens, ωστόσο η απάντηση του Σόιμπλε ήταν τυπική, χωρίς να μπει στην ουσία.

news247 Ιανουάριος 14 2013 08:30

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα έχει σήμερα Δευτέρα στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψής του στην γερμανική πρωτεύουσα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Deutsche Welle, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο ραντεβού του με τον κ. Σόιμπλε σημειώνοντας ότι δεν συνηθίζει να συναντά μόνο ανθρώπους με τους οποίους συμφωνεί, αλλά και ότι έχει πάντοτε την ελπίδα όταν συνομιλεί με ανθρώπους ότι μπορεί να τους πείσει να αλλάξουν γνώμη.

Ανέφερε εξάλλου ότι, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι στην κυβέρνηση μελλοντικά, πρέπει να υπάρξει από τώρα ένας δίαυλος επικοινωνίας.

"Μπορεί αύριο να είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Αυτό το γνωρίζει η γερμανική πλευρά. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν.

Πρέπει να δούμε αν υπάρχει ένα πεδίο διαπραγμάτευσης κατ' αρχάς. Άρα το τελευταίο που με ενδιαφέρει σε αυτές τις συναντήσεις είναι η εικόνα, ο επικοινωνιακός αντίκτυπος.

Με ενδιαφέρει η πραγματική πολιτική ουσία, δηλαδή, να προσπαθήσω να πείσω τον συνομιλητή μου και την γερμανική κυβέρνηση ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής για να διατηρηθεί η ευρωζώνη και βεβαίως η Ελλάδα εντός αυτή", επισήμανε.

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις τόσο για τις αιτίες τις κρίσης όσο και για τον τρόπο και την μέθοδο με τους οποίους θα ξεπεραστεί.

Δεν μπορεί όμως να παραβλεφθεί, όπως είπε, ότι τα μνημονιακά μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα έχουν αποτύχει.

"Συνεπώς θα πρέπει με βάση αυτά τα δεδομένα και αυτά τα αποτελέσματα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε κάτι, δηλαδή, ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλες θυσίες και ότι χρειάζεται να αναθεωρηθεί αυτό το πρόγραμμα.

Χρειάζεται να δούμε όλοι τρόπους μέσα από τους οποίους, και οι δύο πλευρές, θα καταφέρουν να πετύχουν, διότι η αποτυχία του προγράμματος στην Ελλάδα και η οικονομική κατάρρευση δεν θα είναι προς όφελος της Γερμανίας και του γερμανικού λαού», ανέφερε και πρόσθεσε πως «το πρώτο βήμα για να καταλήξει κανείς κάπου είναι να συζητά".

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με τις κοινοβουλευτικές ομάδες του SDP, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων στη γερμανική βουλή, ενώ είναι ομιλητής της εκδήλωσης του Die Linke.

Οι επαφές του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκαν με τη συνάντηση της Τρίτησ με την κοινοβουλευτική ομάδα του Die Linke.

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου