Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 05 Δεκ 2019
Απόφαση της 14ης Συνόδου του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
Κλίκ για μεγέθυνση


Η λύση είναι περισσότερη Αριστερά….

Το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια διπλή εκλογική ήττα από τη ΝΔ, μια ήττα αναπάντεχη και συνάμα αιφνιδιαστική συνολικά για το χώρο συμπεριλαμβανομένου του Κόμματος, της Νεολαίας και της ηγεσίας. Η αδυναμία όλων των παραπάνω να αντιληφθούν τη κοινωνική δυναμική που είχε δημιουργηθεί και οδήγησε σε αυτή την ήττα, φανέρωσε με το πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι το κόμμα μας, ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούσαν να κατανοήσουν τη πραγματικότητα που είχε διαμορφωθεί σε μια κοινωνία που επί δέκα χρόνια μαστιζόταν από τη κρίση.
Η σταδιακή αποξένωση του ΣΥΡΙΖΑ από τα κοινωνικά στρώματα που εκπροσωπούσε, τον οδήγησε στην αναζήτηση εύκολων και πεπατημένων λύσεων που του προσέφεραν μια σειρά τεχνοκρατών, ειδημόνων και πολιτικών προσώπων του παλιού πολιτικού κατεστημένου. Οι παραπάνω, σε συνδυασμό με τους διάφορους αυλοκόλακες που περιτριγυρίζουν κάθε κυβέρνηση και γίνονται με χαρακτηριστική ευκολία βασιλικότεροι του βασιλέως, αργά και σταθερά επέτειναν δυστυχώς την απόσταση του ΣΥΡΙΖΑ από τη κοινωνία.
Απόρροια αυτής της κατάστασης, ήταν μερίδα στελεχών του χώρου να οδηγούνται προς έναν άοσμο πολιτικό λόγο που ρέπει προς το τεχνοκρατισμό, επισκιάζοντας έτσι τις προοδευτικές τομές που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιφατική συνύπαρξη ενός mainstream και ενός ριζοσπαστικού λόγου, όλο και συχνότερα έγερνε προς το πρώτο, οδηγώντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πολιτικό καθωσπρεπισμό και σε μια αντιπαράθεση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για το ποιος είναι ο καταλληλότερος διαχειριστής της κατάστασης. Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε να συγκρούεται με τον αντίπαλο, αλλά στο δικό του πλέον πεδίο.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις συγκρούσεις που δώσαμε. Πρέπει να είμαστε περήφανοι και περήφανες για την κυβέρνηση της Αριστεράς και για τις δύο ιστορικές μάχες που έδωσε και κατάφερε να συγκρουστεί ολομέτωπα με τον αντίπαλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η δύναμη που με την στήριξη του ελληνικού λαού έβγαλε τη χώρα από την δίνη των Μνημονίων και της λιτότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η δύναμη που συγκρούστηκε μετωπικά με τον εθνικισμό και μέσω της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών αγωνίστηκε για την ειρήνη και την αδελφοσύνη των λαών στα Βαλκάνια. Η ίδια η συμφωνία παρήγαγε μετασχηματισμούς και μετατοπίσεις στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Χαιρετίζουμε τις δυνάμεις που προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο και αντιλαμβάνονται την ανάγκη συστράτευσης στις μάχες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, τον ΣΥΡΙΖΑ της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, των αγώνων και της ταξικής μεροληψίας υπέρ των φτωχών και αδύναμων, τον ΣΥΡΙΖΑ που συγκρούεται με τον εθνικισμό, την αστική ηγεμονία, τον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά και παλεύει για την υπέρβαση του καπιταλισμού, για τον Σοσιαλισμό με Δημοκρατία και Ελευθερία.

Ανασυγκρότηση μεν, με δημοκρατία και πρόσημο δε

Το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουλίου ανέδειξε με σαφή τρόπο πως η πλειοψηφία των Αριστερών, δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας του έτσι αυξημένες ευθύνες και υποχρεώσεις μπροστά στη παλινόρθωση μιας εκδικητικής δεξιάς με ακροδεξιά χαρακτηριστικά.
Η εκλογική μάχη, όμως, έφερε στην επιφάνεια σημαντικές οργανωτικές αδυναμίες του Κόμματός μας, που για χρόνια βρίσκονταν κάτω από το χαλί ή που για χρόνια αρνούμασταν να αντικρίσουμε κατάματα. Χαρακτηριστικότερη αυτών, είναι η αναντιστοιχία ανάμεσα στον αριθμό των ανθρώπων που στηρίζουν και ψηφίζουν το ΣΥΡΙΖΑ και τον αριθμό των μελών του κόμματος.
Παρά τις δεδομένες δυσκολίες που υπάρχουν και το γενικότερο κλίμα αποστροφής προς τη πολιτική και τη κομματική ένταξη, η αδυναμία αυτή είναι παραπάνω από εμφανής για το κόμμα μας. Συνεπώς, ως χώρος βρισκόμαστε αντιμέτωποι/-ες με μια μεγάλη πρόκληση: τη διεύρυνση του Κόμματος μας και την αύξηση των μελών μας. Με άλλα λόγια, εμείς πιστεύουμε πως χρειαζόμαστε έναν ακόμα μεγαλύτερο και δυνατότερο ΣΥΡΙΖΑ, με χιλιάδες μέλη.
Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει τους χιλιάδες ανθρώπους που πυκνώνουν τις γραμμές του κόμματος και της Νεολαίας. Αυτοί είναι το οξυγόνο και αποτελούν το εχέγγυο της μαζικοποίησης, της διεύρυνσης και της μαχητικής δράσης του κόμματος και της Νεολαίας.
Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα της συγκυρίας και την ανάγκη μαζικής και μαχητικής παρουσίας της οργάνωσης εκεί όπου ζει, σπουδάζει, εργάζεται και δημιουργεί η νέα γενιά συμβάλει από το δικό της μετερίζι σε ένα εγχείρημα αναζωογόνησης και διεύρυνσης του κόμματός μας. Καλωσορίζουμε τους εκατοντάδες αριστερούς, ριζοσπάστες, προοδευτικούς και σοσιαλιστές νέους, που με ανιδιοτελή διάθεση, δημιουργικότητα, συλλογικό αναστοχασμό και δημοκρατικό αίσθημα στρατεύονται στις γραμμές της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Προς αυτή τη νικηφόρα κατεύθυνση κινήθηκε και το κάλεσμα αγώνα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και οργανώσεων νέων για συμπόρευση.
Η ανάγκη, όμως, για τη διεύρυνση δεν συνιστά a priori πολιτικό σχέδιο ή δηλωμένη κατεύθυνση. Το σημαντικό ερώτημα που προκύπτει και σε αυτό που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι σε τι κόμμα εμπλέκεις τα μέλη σου και με ποιον τρόπο καλείς τον κόσμο να συστρατευθεί με αυτό. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θέλει να είναι ένα ακόμα αστικό κόμμα, οι μεγάλες λίστες μελών από μόνες τους δεν είναι αρκετές, αν τα μέλη του δεν είναι δρώντα υποκείμενα στους κοινωνικούς τους χώρους και φορείς ενός σχεδίου που στοχεύει στην κοινωνική ενδυνάμωση, στην κοινωνική δημιουργία, στο ξεπέρασμα της σημερινής κατάστασης.
Για εμάς το δίλημμα «παλιός ή νέος ΣΥΡΙΖΑ», «μαζικός ή 3% ΣΥΡΙΖΑ» είναι ένα αποπροσανατολιστικό ερώτημα που μπορεί να προσφέρει μόνο λάθος απαντήσεις. Για εμάς, το βασικό ζητούμενο είναι πως θα καταφέρουμε τον κόσμο που θα έρθει στο χώρο μας να τον αξιοποιήσουμε και να τον εμπλέξουμε ενεργά στις κοινωνικές διεργασίες που συντελούνται.
Αυτή η συνολική πρόταση απουσίαζε όλο το προηγούμενο διάστημα, με ευθύνες και της ηγεσίας του Κόμματος, η οποία παρέμενε εγκλωβισμένη σε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις ήσσονος σημασίας και μηδαμινού πολιτικού επιδίκου. Κι αυτό καθώς το βλέμμα του Κόμματος ήταν στραμμένο στην κυβέρνηση, χωρίς να παράγει πολιτικό λόγο, με τα τμήματα του κόμματος να αδρανοποιούνται, να αδυνατούν να συζητήσουν πολιτικά και να μένουν χωρίς περιεχόμενο δουλειάς και κοινωνικής παρέμβασης.

ΣΥΡΙΖΑ των πολλών… όχι των παλιών

Απέναντι σε μια εκδικητική δεξιά, που ματώνει την κοινωνική πλειοψηφία με βαρβαρότητα, αυταρχισμό και εθνικισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να δημιουργήσει μια ευρεία συμμαχία πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, με ισχυρή ταυτότητα και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά βασισμένα στις αξίες της Αριστεράς.
Με άλλα λόγια, η ταμπέλα της προόδου αν δεν οριστεί και δεν λάβει συγκεκριμένες αιχμές θα μείνει ένα κενό γράμμα που θα αδυνατεί να δώσει όραμα στις κοινωνικές ομάδες που θέλουμε να έχουμε αναφορά. Εν ολίγοις, η πρόοδος θα μείνει ως εκείνος ο ενοποιητικός παράγοντας ενός κενού περιεχομένου συμβιβασμού, αντιπαραθετικών πολιτικών σχεδίων, διαφορετικών αξιών και αλληλοσυγκρουόμενων ομάδων. Κοινώς, ένα αποτέλεσμα το οποίο θα αδυνατεί να αγγίξει την νεολαία και τη πλειοψηφία της κοινωνίας.
Αποτέλεσμα αυτού του συμβιβασμού που επιχειρείται εδώ και καιρό είναι η αντιφατική εκφώνηση πολιτικού λόγου από στελέχη και βουλευτές/-τριες του ΣΥΡΙΖΑ που είτε στέκονται απέναντι στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, είτε ανέχονται τη ξενοφοβία και το ρατσισμό, είτε για ψηφοθηρικούς λόγους στέκονται απέναντι σε δημοκρατικά κεκτημένα, όπως το φοιτητικό άσυλο.
Σε καμία των περιπτώσεων δεν στεκόμαστε σε μεμονωμένα περιστατικά και δεν αντλούμε από αυτά συνολικά συμπεράσματα, αλλά νοιώθουμε την ανάγκη να αναδείξουμε το ιδεολογικό χάσμα που διαπερνά πιο έντονα από ποτέ τον ΣΥΡΙΖΑ, καθιστώντας το κόμμα μια μικρογραφία της κοινωνίας.
Η δίκη μας Αριστερά πάντοτε επεδίωκε να διαβάζει την εκάστοτε συγκυρία αναζητώντας το διακύβευμα της περιόδου και εκπονούσε το πολιτικό της σχέδιο χωρίς απαραίτητα να αποζητά την ασφάλεια της ιδεολογικής καθαρότητας. Για αυτό το λόγο εξάλλου, στο παρελθόν στηρίξαμε πολλές εκλογικές συμμαχίες που ο χώρος μας έστησε, τόσο με δυνάμεις της κεντροαριστεράς, όσο και της οικολογίας, στη βάση όμως προγραμματικών συμφωνιών και συγκεκριμένων στόχων.
Ο παράγοντας που διαφοροποιεί τη σημερινή κατάσταση, είναι πως σήμερα δεν επιχειρείται διεύρυνση του χώρου ακολουθώντας τη παραπάνω μεθοδολογία, αλλά στη βάση της επιστροφής στη κυβέρνηση. Απόρροια αυτού, είναι μια βίαιη και από τα πάνω προσπάθεια συγκόλλησης ομάδων και προσωπικοτήτων με διαμετρικά αντίθετες πορείες και διαφορετικές στοχεύσεις.
Για εμάς, η ύπαρξη ενός μετώπου, πόσο μάλλον η ενοποίηση διαφορετικών χώρων προϋποθέτει πολιτική όσμωση, προϋποθέτει διάλογο, προϋποθέτει κοινές δράσεις, έτσι ώστε να προκύψουν κοινές θέσεις και συντροφικές σχέσεις.
Δηλώνουμε με σαφήνεια και προς πάσα κατεύθυνση, πως για εμάς ο πολιτικός διάλογος δεν είναι παζάρι των ειδικών και πεφωτισμένων, αλλά μια αμφίδρομη διαδικασία βάσης και ηγεσίας. Για την Αριστερά, η πολιτική των συμμαχιών δεν είναι μια απλή διαδικασία μεταγραφολογίας προσωπικοτήτων για να περιορίζεται σε εντολές, με τελεσίγραφα, εκβιασμούς και συμφωνίες.
Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει επίσης την προσπάθεια παρέμβασης και φραξιονιστικής δράσης πρώην Υπουργών και νυν Βουλευτών στην εσωτερική λειτουργία της οργάνωσης μας. Δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν και καμία στο όνομα προσωπικών και ιδιοτελών στρατηγικών και δημιουργίας προσωπικών μηχανισμών να διαβάλουν την δημοκρατική λειτουργία της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και το καταστατικό της.
Την αξιακή παρακαταθήκη της δημοκρατίας και του ανοιχτού συντροφικού διαλόγου στη βάση ενός συγκροτημένου σχεδίου, οφείλουμε να την διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού γιατί μας κατέστησε τα προηγούμενα χρόνια πρωταγωνιστικό παράγοντα των εξελίξεων μέσα σε όλες τις κοινωνικές αναταραχές των προηγούμενων χρόνων, που τις περισσότερες φορές καθορίσαμε και το αποτέλεσμα τους. Άρα, η ανασυγκρότηση του Κόμματος μας δεν είναι κάτι καινούριο ούτε είναι ένα απλό οργανωτικό ζήτημα, αλλά κορυφαίο πολιτικό και πολιτισμικό γεγονός. Πολιτικό από την μία γιατί οφείλει να ανταποκρίνεται στο στρατηγικό μας σχέδιο και πολιτισμικό γιατί οφείλει να υπηρετεί το αξιακό περιεχόμενο της ιδεολογίας μας.
Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούμε:
Τον απόλυτο σεβασμό του κόμματος στις καταστατικές αποφάσεις του Συνεδρίου του 2016. Μόνη υπεύθυνη για την διεξαγωγή του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Την διεξαγωγή προσυνεδριακού διαλόγου του ΣΥΡΙΖΑ με δημοκρατικό τρόπο και σύμφωνα με τις συνεδριακές αποφάσεις που μας δεσμεύουν.
Να καταστεί σαφής από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο ρόλος αυτού του νέου οργάνου το επόμενο διάστημα.

Το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ
Αθήνα, 30/11/2019
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου