Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 13 Ιούν 2022
Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας είναι σίγουρος ότι δεν απομένουν ούτε 100 μέρες μέχρι να στηθούν οι κάλπες (του Νίκου Φελέκη)
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Ενδεχομένως, ούτε 100 ημέρες να μην απομένουν μέχρι να στηθούν οι κάλπες. Αυτό είναι η γνώμη του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εμφανίζεται να μην έχει πλέον καμμία αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο θα προκηρύξει εκλογές. Στην Κουμουνδούρου έχουν κυκλώσει τέσσερεις πιθανές ημερομηνίες στο ημερολόγιο. Τρεις του Σεπτεμβρίου (11, 18 και 25) και μία του Οκτωβρίου, την πρώτη 2 του μηνός. Ο τέως πρωθυπουργός θεωρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία επειδή οι μήνες του Φθινοπώρου και του Χειμώνα θα είναι “φωτιά και λαύρα” για την κυβέρνηση αφού νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στους φουσκωμένους λογαριασμούς, τις αυξήσεις σε προϊόντα, μεταφορές, ενοίκια και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης του πληθυσμού. Επιπροσθέτως, η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, η απειλή του στασιμοπληθωρισμού και η πιθανότητα εκ νέου έξαρσης της πανδημίας από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημιουργούν ασφυκτικό περιβάλλον, το οποίο η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να το ξεπεράσει χωρίς να «ματώσει».

Αν μάλιστα σε αυτά προσθέσουμε και την όξυνση στα ελληνοτουρκικά τότε, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η πιθανότητα πρόωρων εκλογών μοιάζει με μονόδρομο. Στις συζητήσεις του Αλέξη με τους στενούς του συνεργάτες έχουν ειπωθεί τρεις ακόμη λόγοι που συνηγορούν υπέρ της εσπευσμένης προσφυγής στις κάλπες. Ο πρώτος σχετίζεται με τη νεολαία. Ο Μητσοτάκης, λένε, φοβάται το «μαύρισμα» από τους νέους ηλικίας 17-34 ετών, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται καταφανώς. Τον συμφέρει να στήσει κάλπες όταν οι νέοι είναι ακόμη στις παραλίες, παρά τον Μάρτιο, που μπορεί, οι μεγάλης ηλικίας ψηφοφόροι, όπου προηγείται η ΝΔ, να μην προσέλθουν, για διάφορους λόγους, στις κάλπες. Ο δεύτερος, αφορά τα αυξημένα έξοδα των οικογενειών λόγω της έναρξης της σχολικής περιόδου. Και ο τρίτος επειδή δεν θέλει στις αρχές Οκτωβρίου να καταθέσει το προσχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο, κατά την εκτίμηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, θα δείξει ότι τα πράγματα το 2023 δεν θα είναι τόσο ρόδινα όσο θέλει να τα παρουσιάζει η κυβέρνηση.

Κάποιοι συνομιλητές του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν έναν ακόμη λόγο. Οι εκλογές στη χώρα μας θα πρέπει, λένε, να έχουν προηγηθεί των τουρκικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για την Άνοιξη του 2023. Αν συμπέσουν και λόγω απλής αναλογικής έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση υπάρχει ο κίνδυνος ο Ερντογάν να προχωρήσει σε επιθετική κίνηση, την οποίαν θα είναι δύσκολο να διαχειριστεί μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά. Θυμίζουμε ότι τα Ίμια έγιναν την περίοδο που ο Ανδρέας Παπανδρέου, είχε παραιτηθεί, λόγω ασθένειας, από πρωθυπουργός και στη θέση του η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τοποθέτησε, μετά από ψηφοφορία, τον Κώστα Σημίτη. Το κενό εξουσίας είναι όντως κάτι που ίσως θελήσει να εκμεταλλευθεί ο Ερντογάν τότε και όχι τώρα που οι ΗΠΑ, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν επικεντρωθεί στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με Σουηδία και Φινλανδία και είναι λογικό να μην θέλουν νέα μέτωπα και ιδιαίτερα αναταραχή στο εσωτερικό της ατλαντικής συμμαχίας. Βεβαίως, το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που οι εκλογές γίνουν τον Σεπτέμβρη και λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης το κενό εξουσίας θα διαρκέσει τουλάχιστον έως και τον Οκτώβριο. Ίσως το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου να είναι περισσότερο πιθανό για κάποιο «θερμό επεισόδιο» από αυτό του Μαρτίου – Απριλίου καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθούν για μήνες οι εμπρηστικές δηλώσεις και οι απειλές Ερντογάν κατά Μητσοτάκη και Ελλάδας.

Όσο κρίσιμος είναι λοιπόν ο Απρίλιος εξίσου κρίσιμος είναι και ο Σεπτέμβριος. Ενδεχομένως, λένε οι συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, κάποιοι θερμοκέφαλοι κυβερνητικοί παράγοντες να μην είναι αντίθετοι με την όξυνση των ελληνοτουρκικών αφού από ένα περιορισμένης έκτασης «επεισόδιο», θεωρούν, όπως είχε γίνει και με τον Έβρο, θα ενισχυθεί η δημοφιλία της κυβερνήσεως. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί «επικίνδυνα» τέτοια παιχνίδια όχι μόνον επειδή χαρακτηρίζει «ανίκανη» την κυβέρνηση να τα διαχειριστεί επ’ ωφελεία των εθνικών συμφερόντων, αλλά και γιατί μπορεί να βλάψουν σοβαρά τη χώρα. Εκ παραλλήλου, δεν θέλει να αφήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να εκμεταλλεύεται τα πατριωτικά αισθήματα των πολιτών με βασική επιδίωξη την εκλογική ωφέλεια της ΝΔ και της δεξιάς παράταξης» ή όπως μάς λέει διακεκριμένο κυβερνητικό στέλεχος: «Ο Τσίπρας θα ανεβάζει τους τόνους στα ελληνοτουρκικά προκειμένου να μην εισπράξει όλο το χαρτί η ΝΔ, αλλά και για να ισορροπήσει την άρνησή του για τους εξοπλισμούς με τα επιπλέον Ραφάλ, τις γαλλικές φρεγάτες και την πιθανή αγορά των F35». Ανεξαρτήτως προθέσεων το γεγονός είναι πως ο Αλέξης τις τελευταίες ημέρες ανεβάζει συνεχώς τους τόνους της κριτικής στα ελληνοτουρκικά, αφενός επιτιθέμενος στον αναθεωρητισμό του Ερντογάν και καλώντας τις δυνάμεις της τουρκικής αντιπολίτευσης να αναλάβουν πρωτοβουλίες συνεννόησης για ειρήνη και καλή γειτονία. Και αφετέρου κατηγορώντας την κυβέρνηση για «παλινωδίες που εκθέτουν καθημερινά τη χώρα». Και θα συνεχίσει, λένε οι πληροφορίες, να το κάνει.

Οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν σοβαρό πρόβλημα το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, όχι μόνον ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά και τους υπόλοιπους αξιωματούχους ένθεν κακείθεν. Σημειώνουν ότι επί των ημερών τους, αλλά και διαχρονικά ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές τα κανάλια επικοινωνίας δεν είχαν διακοπεί και ποτέ οι σχέσεις των επικεφαλής των δύο χωρών δεν ήταν τόσον κακές όσο σήμερα, όπως φαίνεται από τους απαξιωτικούς άμα και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί ο Ταγίπ Ερντογάν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ανυπαρξία διαύλων επικοινωνίας εγκυμονεί, όπως λένε, σοβαρούς κινδύνους αφού ένα επεισόδιο αν δεν αντιμετωπιστεί με διάλογο και διπλωματικό τρόπο τις δύο τρεις πρώτες ώρες μπορεί, εάν γίνει γνωστό στην κοινή γνώμη, να οδηγήσει, ακόμη και για λόγους γοήτρου, στη διατύπωση κατηγοριών που με τη σειρά τους μπορεί να πυροδοτήσουν ανάφλεξη και σύγκρουση. Το επεισόδιο μπορεί να αφορά μεταναστευτικές ροές, υπερπτήσεις, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πετρελαϊκές έρευνες, στρατιωτικές ασκήσεις, υβριδικό πόλεμο και μπορεί να είναι στο Αιγαίο, στον Έβρο, στην Κύπρο.

Η ισχυρή πιθανότητα να στηθούν κάλπες τον Σεπτέμβριο δικαιολογούν, εκ των πραγμάτων, την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να θέσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογικό συναγερμό. Όπως λέει στους συνεργάτες του προέχει το επόμενο διάστημα και οπωσδήποτε πριν τον Αύγουστο να συγκροτηθούν τα ψηφοδέλτια. Πρόθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σε αυτά να περιλαμβάνονται πρόσωπα ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής. Οι υποψήφιοι βουλευτές θα πρέπει να φέρνουν ψήφους στο κόμμα και όχι η κομματική ιδιότητα να αποτελεί προϋπόθεση για να είναι κάποιος υποψήφιος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης δεν πρόκειται να έχει κάποιο κομματικό στέλεχος, πρώην υπουργό, βουλευτή ή πολιτευτή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Σε αυτό θα συμμετέχουν προσωπικότητες που δεν μπορούν να εκλεγούν με σταυρό και τα οποία χρειάζεται να τα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Η γνώμη του τέως πρωθυπουργού είναι ότι «δεν ψηφίζει κάποιος το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά το πρόγραμμα του κόμματος και τα πολιτικά στελέχη με βάση τη δραστηριότητες τους στους κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους. Το ψηφοδέλτιο επικρατείας είναι η εικόνα του κόμματος και για να είναι η εικόνα καλή θα πρέπει να περιλαμβάνει πρόσωπα που διακρίνονται για τις επαγγελματικές τους δεξιότητες, την επιστημονική τους επάρκεια, τις τεχνοκρατικές τους ικανότητες και την κοινωνική τους καταξίωση και συνεισφορά. Τους ψήφους θα τους φέρουν οι υποψήφιοι».

Και γι’ αυτό πρόθεση του Αλέξη είναι στις 59 εκλογικές περιφέρειες να βάλει στα ψηφοδέλτια εκείνα τα πρόσωπα που θα του φέρουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψήφους και όχι αυτούς που στα βιογραφικά τους έχουν κομματικά ένσημα. Οι εκλεκτοί του θα είναι αυτοί που μπορούν να πάρουν ψήφους από τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25, αλλά και να επαναπατρίσουν αν όχι όλο το μεγαλύτερο ποσοστό από το αριστερόστροφο 7% των ψηφοφόρων του το 2019, που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πλέον κρατά αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Τσίπρας δεν πρόκειται στο όνομα παλαιών δεσμών ή φιλικών σχέσεων να χαριστεί σε κανέναν. «Ο Αλέξης τους έκανε υπουργούς, βουλευτές τους έδωσε αξιώματα, δεν χρωστάει πλέον σε κανένα» μάς λέει άνθρωπος από το περιβάλλον του. Και προσθέτει «τώρα πρέπει να τρέξουν οι ίδιοι για να εκλεγούν και να διεκδικήσουν, έστω κάποιοι εξ αυτών, να ξαναβρεθούν σε κυβερνητικά έδρανα». Και είναι λογικό η συγκρότηση των ψηφοδελτίων να εξυπηρετεί πρωτίστως τον στόχο να ηττηθεί ο Μητσοτάκης και να υπάρξει προοδευτική κυβερνητική πλειοψηφία και όχι την (όποια ακόμη και θεμιτή) ιδιοτέλεια των κομματικών στελεχών.

Η συνέχεια του άρθρου στο matrix24.gr

πηγη: https://thefaq.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου