Ενώ η ασυνέπεια μηνών του υπουργείου απέναντι στους φορείς που υλοποιούν το πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο ESTIA έχει δημιουργήσει δυσθεώρητες οφειλές και απλήρωτους εργαζομένους και ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, το υπουργείο έκανε ένα δώρο της τελευταίας στιγμής στην Hopeten, δίνοντας τη Μεγάλη Τρίτη εντολή να της καταβληθούν περίπου 355.000 ευρώ. Το πρόγραμμα ESTIA είναι πρόγραμμα παροχής στέγασης σε αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου με ευρωπαϊκούς πόρους. Στην παρούσα φάση, το πρόγραμμα υλοποιούν τουλάχιστον δέκα φορείς της αυτοδιοίκησης.

Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι πως το πρόγραμμα πραγματοποιείται μετ’ εμποδίων, σε μεγάλο βαθμό επειδή το υπουργείο συνεχώς καθυστερεί να καταβάλει στους φορείς τα χρήματα που τους αναλογούν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ΜΚΟ Hopeten είναι ο μόνος φορέας υλοποίησης του ESTIA που εμφανίζεται να έχει λάβει χρήματα, και συγκεκριμένα περίπου 355.565 ευρώ, μέσω τριών σχετικών εντολών (290.27449.801, και 15.491 ευρώ, αντίστοιχα) στις 19 Απριλίου 2022. Ως αιτιολογία, και στις τρεις εντολές πληρωμής αναφέρεται πως πρόκειται για αμοιβή «έναντι».

Προκειμένου να δοθεί μια απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, θα πρέπει πρώτα να εξηγήσουμε ποια είναι η ΜΚΟ Hopeten και γιατί μέσα στον μόλις ενάμιση χρόνο λειτουργίας της έχει συγκεντρώσει το δημοσιογραφικό και πολιτικό ενδιαφέρον. Η έρευνα των Solomon και Reporters United έδειξε πως ο εταίρος της MKO Hopeten, Γεώργιος Πουλαδάκης, είναι θείος (αδερφός της μητέρας) του διευθυντή της εταιρείας DESTINY, Πέτρου Καψά. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι δύο μήνες πριν τη δημιουργία της Hopeten, που πέρα από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ESTIA δεν αναπτύσσει καμία άλλη δραστηριότητα, ο Πέτρος Καψάς και ο υπουργός Νότης Μηταράκης ήταν μαζί στη Μύκονο.

Το Solomon απευθύνθηκε τόσο στο υπουργείο Μετανάστευσης όσο και στην Hopeten.Σε σαφώς πιο φιλικό τόνο από την τελευταία αλληλογραφία μας, όταν η Hopeten απάντησε με εξώδικο στις ερωτήσεις που έθετε η κοινή έρευνα Solomon και Reporters United, η Hopeten δήλωσε πως «ουδέποτε υπήρξε προνομιακή μεταχείριση της Οργάνωσης μας από το Υπουργείο (όπως προκύπτει από τις γραπτές απαντήσεις του Υπουργείου στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου)».

Σημείωσε ακόμη πως η επίμαχη πληρωμή αφορούσε «πληρωμές της Σύμβασης του έτους 2021 και τα οποία πήραμε με μεγάλη καθυστέρηση», ενώ η ΜΚΟ παραμένει απλήρωτη για το 2022 «παρά τις πολλαπλές οχλήσεις» της.

Το υπουργείο Μετανάστευσης παραδέχεται πως ξεκίνησε η καταβολή των οφειλόμενων χρημάτων «με 2 φορείς να έχουν λάβει συνολικά 388.023 ευρώ». Στη Διαύγεια, πάντως, δεν εμφανίζεται κάποια άλλη πληρωμή πέρα από τα συνολικά 355.565 ευρώ που δόθηκαν στη Hopeten.

Και είναι τα μόνα χρήματα που καταβλήθηκαν εγκαίρως για το δώρο Πάσχα.

πηγη: https://thepressproject.gr