Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 27 Ιαν 2023
Υπαρκτό το σκάνδαλο των υποκλοπών, λένε κορυφαίοι επιστήμονες
Κλίκ για μεγέθυνση

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

27.01.2023, 10:02
 
 
Τα συμπεράσματα της εκδήλωσης «Μένουμε Ευρώπη;» με ομιλητές τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Νίκο Αλιβιζάτο, Ξενοφώντα Κοντιάδη, Ιφιγένεια Καμτσίδου και Δημήτρη Χριστόπουλο • Ποια πολιτικά στελέχη από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έδωσαν το «παρών»

Παρά την έντονη κακοκαιρία κατά τη χθεσινή ημέρα το αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε ήταν κατάμεστο. Πολιτικά πρόσωπα και επιστημονικοί φορείς από όλο το δημοκρατικό-προοδευτικό φάσμα έδωσαν το «παρών» στην πολυσυζητημένη επιστημονική εκδήλωση τόσο λόγω του τίτλου και του θέματος όσο και λόγω της σύνθεσης του πάνελ.

«"Μένουμε Ευρώπη"; Υποκλοπές - Δικαιώματα - Κράτος Δικαίου» με συνδιοργανωτές τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παντείου, την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Πρωτοβουλία «Ωρα Μηδέν» για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Ομιλητές οι Νίκος Αλιβιζάτος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ιφιγένεια Καμτσίδου και Ξενοφών Κοντιάδης. Συντονιστής ο Ανδρέας Τάκης, ενώ την εισαγωγική προσφώνηση έκανε ο Δημήτρης Χριστόπουλος.

Μια εκδήλωση που επικρίθηκε πριν από τη διεξαγωγή της, ωστόσο οι συμμετέχοντες -εκκινώντας από διαφορετική αφετηρία ο καθένας- συμφώνησαν σε γενικές γραμμές σε δύο σημεία: πρώτον, ότι η Ελλάδα μένει Ευρώπη και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας δεν διακυβεύεται, αυτό όμως δεν σημαίνει υποχώρηση ή κλείσιμο των ματιών σε παραβιάσεις που αφορούν το κράτος δικαίου και την έλλειψη σεβασμού προς τις ανεξάρτητες αρχές. Δεύτερον, το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι υπαρκτό και η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τους χειρισμούς της επιδιώκει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υποστηρίζει, αντί δηλαδή της διαλεύκανσης επιχειρεί τη συσκότιση.

Πιο ειδικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξήγησε ότι αποδέχτηκε την πρόταση, παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές έχουν πολιτική προδιάθεση φιλική προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ενάντια στην κυβέρνηση, αλλά και παρά το ότι ο τίτλος «μένουμε Ευρώπη» με ερωτηματικό είναι «προβοκατόρικος και πολιτικά εσφαλμένος», ωστόσο -όπως είπε- υπερασπίζεται την επιστημονική του συνείδηση, είναι «κομματικά απελεύθερος» και για την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών δεν νοείται να σιωπά.

«Οποιος πιστεύει ότι πρέπει να σωπάσουμε για να μην επωφεληθούν οι άλλοι, απλώς δεν βοηθά τους άλλους να είναι πράγματι άλλοι» σχολίασε, κάνοντας λόγο για απόστημα υποκλοπών, οργανωμένη εκστρατεία αποτροπής των ελέγχων και συκοφάντησης του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, τον οποίο χαρακτήρισε «λαμπρό δικαστικό». Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς κράτος δικαίου και ανεξάρτητες αρχές». Πρόσθεσε ότι οι παρακολουθήσεις ήταν παράνομες και απαιτείται μια εύλογη απάντηση από τον πρωθυπουργό.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα ήταν και μένει στη φιλελεύθερη δημοκρατική Ευρώπη και υπογράμμισε ότι η υπόθεση των υποκλοπών έδειξε με κραυγαλέο τρόπο τα αδιέξοδα μιας νοοτροπίας, «που είναι διαχρονική», ενώ χαρακτήρισε αδιανόητη τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τον κ. Ράμμο.

Σύμφωνα με τον Ξενοφώντα Κοντιάδη «η πολιτική ευθύνη είναι αντικειμενική και μη μεταβιβάσιμη και η ανάληψή της θα έπρεπε να οδηγήσει στην παραίτηση του πρωθυπουργού», ενώ με τη σειρά του απένειμε εύσημα στην ΑΔΑΕ κάνοντας λόγο για «σύμβολο για την υπεράσπιση της δημοκρατίας μπροστά στη διολίσθηση προς τον αυταρχισμό». Για απανωτά λάθη της κυβέρνησης στο σκάνδαλο των υποκλοπών μίλησε ο Δημήτρης Χριστόπουλος, ο οποίος παρατήρησε ότι κάποια άτομα που παρακολουθούνταν για μήνες σκύβουν το κεφάλι. Η συμπόρευση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με κυβερνητικές επιλογές κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών, μένουμε στην Ευρώπη ως καχεκτική δημοκρατία που δεν σέβεται τα μίνιμα του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου» ήταν η άποψη της Ιφιγένειας Καμτσίδου.

Μεταξύ άλλων παρόντες ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιάννης Ραγκούσης, Νίκος Φίλης, Σία Αναγνωστοπούλου, Γιάννης Μουζάλας, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, η εκπρόσωπος Τύπου Πόπη Τσαπανίδου, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο βουλευτής Κώστας Σκανδαλίδης, ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού, Παναγιώτης Δουδωνής, ο πρώην βουλευτής Πάρις Κουκουλόπουλος, ο πρώην υπουργός της Ν.Δ., Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο συνταγματολόγος Γιώργος Σωτηρέλης, η επίκουρη καθηγήτρια Αθηνά Σκουλαρίκη κ.ά.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου