Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 31 Μάι 2021
Η Ελλάδα αυτοαπογράφεται ξεκινώντας από τα... χωράφια
Κλίκ για μεγέθυνση







31.05.2021, 14:19

 

 
 
Μέχρι τις 20 Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η δράση της ΕΛΣΤΑΤ που απευθύνεται στους κατόχους γεωργικών-κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της χώρας.

Αν δεν είστε επαγγελματίας αγρότης, οι πιθανότητες να γνωρίζετε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το κοπιώδες έργο της Απογραφής Γεωργίας-Κτηνοτροφίας 2021 δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές. Κι όμως πρόκειται για μια δράση που έχει ξεκινήσει από τις 22 Μαρτίου, ενώ ήταν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα, ολοκληρώνεται στις 20 Ιουνίου και απευθύνεται στους κατόχους γεωργικών-κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της χώρας που για πρώτη φορά κλήθηκαν να αυτοαπογραφούν μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

Η μέθοδος αποτελεί πιλοτικό πρότυπο για την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 που ξεκινάει τον Οκτώβριο. Πρόκειται για το πλέον εμβληματικό έργο της ΕΛΣΤΑΤ, που επαναλαμβάνεται κάθε 10 χρόνια και αποκαλείται χαρακτηριστικά «η μεγαλύτερη επιχείρηση που διεξάγει το κράτος σε περίοδο ειρήνης».

Θα προηγηθεί τον Ιούλιο η Απογραφή Κτιρίων 2021, που θα διενεργηθεί επίσης μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, με συσκευές αφής που θα καταχωρίζουν το στίγμα κάθε κτιρίου σε εφαρμογή γεωχωρικού εντοπισμού, έργο προπαρασκευαστικό για την Απογραφή Πληθυσμού και χρήσιμο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, για την αποτελεσματικότερη αντισεισμική θωράκιση της χώρας.

Πέρα όμως από τις επίσημες περιγραφές των έργων, που βρίσκονται αναρτημένες στο statistics.gr, ποια είναι η εξέλιξη, οι προοπτικές και η σκοπιμότητα των νέων απογραφικών μεθόδων; Σε μια εποχή που παντού ακούμε για Big Data και 4η Βιομηχανική Επανάσταση, αλλά το επιτελικό κράτος συνεχίζει να πατάει ψηφιακές μπανανόφλουδες με τελευταίο κρούσμα τα κενά ασφάλειας στο gov.gr, πόσο προετοιμασμένοι είναι απογραφείς και απογραφόμενοι γι’ αυτό το απαιτητικό νέο καθήκον;

Απευθυνθήκαμε στην ΕΛΣΤΑΤ θέτοντας ερωτήματα και απορίες που γεννιούνται στον καθένα μας. Οι απαντήσεις που λάβαμε είναι ένα πρώτο βήμα για την κατανόηση ενός σύνθετου έργου, το οποίο αφορά κυριολεκτικά όλο τον πληθυσμό της ελληνικής επικράτειας.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την ψηφιακή απογραφή

• Ποια η ανταπόκριση μέχρι τώρα των αγρο-κτηνοτρόφων στην ψηφιακή απογραφή και τι εξυπηρετεί η νέα μέθοδος;

Τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Φαίνεται ότι οι απογραφόμενοι έχουν αγκαλιάσει τη μέθοδο της αυτοαπογραφής καθώς (και με τη βοήθεια των απογραφέων μας) περίπου οι μισοί από όσους έχουν ήδη απογραφεί έχουν επιλέξει τη μέθοδο της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής. Η εφαρμογή της μεθόδου αυτής από την ΕΛΣΤΑΤ συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων και στην άμεση παρακολούθηση της πορείας της διενέργειας της απογραφής, ενώ παρέχει διευκολύνσεις λειτουργικού χαρακτήρα που αφορούν τη συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων τα οποία συλλέγονται.

Τα στοιχεία συλλέγονται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, υπόκεινται κατά την υποβολή τους σε λογικούς ελέγχους, αποθηκεύονται απευθείας σε servers της ΕΛΣΤΑΤ και τυγχάνουν άμεσης ηλεκτρονικής επεξεργασίας από τα αρμόδια Τμήματα της ΕΛΣΤΑΤ. Στην περίπτωση της χρήσης έντυπων ερωτηματολογίων μεσολαβούν επιπλέον στάδια που αφορούν τη χειρόγραφη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, τη συλλογή ερωτηματολογίων και καταχώριση των δεδομένων τους σε ειδική εφαρμογή, παράδοση ερωτηματολογίων σε κτίριο της ΕΛΣΤΑΤ και ακολούθως την επεξεργασία τους.

• Η ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, που εισήχθη με τον νόμο 4772/2021, είναι καινοτομία λόγω των ειδικών συνθηκών του κορονοϊού ή θα παγιωθεί ως νέο μοντέλο;

Η έννοια της αυτοαπογραφής, η συμπλήρωση δηλαδή ερωτηματολογίων από τους ίδιους τους απογραφόμενους, δεν είναι μια νέα μέθοδος στις στατιστικές έρευνες. Στη χώρα μας η διαδικασία της αυτοαπογραφής αξιοποιήθηκε ενδεικτικά στις Απογραφές Πληθυσμού του 1861, του 1879, του 1940 και του 1951. Η μέθοδος της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής στις Απογραφές Γεωργίας-Κτηνοτροφίας και Πληθυσμού-Κατοικιών εφαρμόζεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά και υπαγορεύεται από την ανάγκη για έγκυρη και αξιόπιστη στατιστική πληροφορία σε συντομότερους χρόνους επεξεργασίας των συλλεχθέντων δεδομένων, τις τεχνολογικές εξελίξεις και ασφαλώς από τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας.

• Ποιο το κόστος των απογραφών;

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του νόμου 4772/2021 αναφορικά με τις Γενικές Απογραφές Γεωργίας η συνολική δαπάνη για τα έτη 2021-2023 ανέρχεται σε 101,5 εκατ. ευρώ περίπου και αντιμετωπίζεται από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού της ΕΛΣΤΑΤ.

• Πώς θα γίνουν οι προσλήψεις των συμβασιούχων απογραφέων;

Η πρόσληψη των 301 έκτακτων υπαλλήλων (σύμβαση ορισμένου χρόνου διάρκειας οχτώ μηνών) γίνεται σύμφωνα με τον νόμο 2190/1994 και τα σχετικά κριτήρια μοριοδότησης και τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Για τους τομεάρχες και τους απογραφείς πρόσθετο απαραίτητο προσόν (σε σύγκριση με άλλες προκηρύξεις) αποτελεί η γνώση χρήσης Η/Υ ή τάμπλετ. Οι τομεάρχες πρέπει να έχουν ευχέρεια στο χειρισμό τάμπλετ καθώς θα διενεργήσουν την Απογραφή Κτιρίων με ηλεκτρονικές συσκευές αφής και με τον ίδιο τρόπο θα παρακολουθούν την πορεία εργασιών της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών στην περιοχή ευθύνης τους.

• Πώς διασφαλίζεται η ασφάλεια και το απόρρητο των δεδομένων των απογραφομένων;

Ολα τα στοιχεία που θα συλλεγούν θα καταχωριστούν σε βάσεις δεδομένων που τηρούνται σε αποκλειστικό εξυπηρετητή εντός του εσωτερικού δικτύου της ΕΛΣΤΑΤ. Αυτός είναι ειδικά κρυπτογραφημένος, ώστε να υπάρχει πρόσβαση στις περιεχόμενες πληροφορίες μόνον μέσω του λογισμικού διαχείρισης των βάσεων δεδομένων. Επιπλέον λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία οργανωτικά μέτρα προστασίας, προκειμένου τα αρχεία των ανωτέρω βάσεων να είναι απροσπέλαστα από οποιαδήποτε άλλη βάση δεδομένων και τα παρασχεθέντα δεδομένα να προστατεύονται από κάθε ανεξουσιοδότητη ή μη νόμιμη επεξεργασία. Περαιτέρω όλοι όσοι απασχολούνται στις Γενικές Απογραφές θα δεσμεύονται για την προστασία του απορρήτου των στοιχείων.

Τα προβλήματα με τους απογραφείς

«Είναι πρακτικά αδύνατο να υλοποιηθεί επιτυχημένα. Κάναμε μια αναλυτική πιλοτική έρευνα τον Φεβρουάριο σε έναν νομό, λίγο πριν αρχίσει η απογραφή γεωργίας και δεν λειτούργησε. Μόλις το 25-30% απογράφηκε από το μητρώο που είχαμε εμείς. Που δεν είναι καν το πλήρες. Από τις 14.000 γεωργικές επιχειρήσεις μόλις 200 είχαν email»

Εργαζόμενος της ΕΛΣΤΑΤ

Σοβαρές επιφυλάξεις για την ακολουθούμενη διαδικασία της απογραφής γεωργίας-κτηνοτροφίας, αλλά και για την πιο σημαντική, αυτή του γενικού πληθυσμού, διατυπώνονται από ορισμένους έμπειρους εργαζομένους της ΕΛΣΤΑΤ σε όλη τη χώρα. Καταγεγραμμένες είναι και οι ενστάσεις υπαλλήλων της στατιστικής υπηρεσίας, οι οποίοι κάνουν λόγο για απαρχαιωμένα και ελλιπή μητρώα στον αγροτικό πληθυσμό, βάσει των οποίων θα γίνει η απογραφή, για προχειρότητες και για μεγάλη πίεση στους απογραφείς, καθώς και για ελλιπή εκπαίδευση των νέων απογραφέων, αφού σημαντική πλειονότητα αυτών των υπαλλήλων ορισμένου χρόνου εκπαιδεύτηκε πρόσφατα μέσω κάποιων τηλεσεμιναρίων λόγω πανδημίας, ενώ δεν διαθέτουν οι περισσότεροι τα ανάλογα εκπαιδευτικά προσόντα (π.χ. γεωπόνοι) ή έστω την εντοπιότητα.

Στο έργο της απογραφής γεωργίας συμβάλλουν περίπου 3.000 απογραφείς, οι οποίοι βοηθούν ήδη εκπροσώπους γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στη συμπλήρωση του ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι εφικτή η συλλογή των δεδομένων μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής, οι απογραφείς πραγματοποιούν συνεντεύξεις με τους κατόχους των εκμεταλλεύσεων, σε συναντήσεις που γίνονται σε κατάλληλους χώρους ανά δήμο ή μέσω τηλεφώνου ή πολύ σπάνια στην οικία του απογραφομένου.

«Εχει τεράστια προβλήματα η αυτοαπογραφή. Είναι πρακτικά αδύνατο να υλοποιηθεί επιτυχημένα. Κάναμε μια αναλυτική πιλοτική έρευνα τον Φεβρουάριο σε έναν νομό, λίγο πριν αρχίσει η απογραφή γεωργίας και δεν λειτούργησε. Μόλις το 25-30% απογράφηκε από το μητρώο που είχαμε εμείς. Που δεν είναι καν το πλήρες. Από τις 14.000 γεωργικές επιχειρήσεις μόλις 200 είχαν email», μας εξηγεί εργαζόμενος της ΕΛΣΤΑΤ με 25 χρόνια εμπειρίας στον χώρο (σ.σ. τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της «Εφ.Συν.»). Ενας απογραφέας, για παράδειγμα, έχει μια λίστα με περίπου 150 αγροτικές επιχειρήσεις (καλλιεργούμενης έκτασης από 5 στρέμματα η καθεμία και πάνω) των οποίων πρέπει να κάνει την απογραφή σε ένα σύνθετο ερωτηματολόγιο έως και 200 ερωτήσεων (π.χ. καλλιεργούμενες εκτάσεις κατά ανάλυση, τι ακριβώς χημικά χρησιμοποιούνται κ.ά.). Κι όλα αυτά απομακρυσμένα μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας.

«Και παλαιότερα συναντούσαμε προβλήματα, όμως τώρα που δεν υπάρχει η προσωπική επαφή εξαιτίας της αυτοαπογραφής ή η εντοπιότητα των απογραφέων, αφ’ ενός μεν χάνονται χρήσιμες ποιοτικές πληροφορίες, αφ’ ετέρου δεν τους βρίσκουμε καθώς πολλοί δεν είναι καταχωρισμένοι στα συγκεκριμένα μητρώα του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) με αποτέλεσμα η δουλειά να γίνεται κάπως πρόχειρα.

Είναι προφανές πως έχει πιεστεί η διοίκηση για αποτελέσματα και κατ’ επέκταση πιέζονται αφόρητα οι απογραφείς. Η κατάσταση ενδεχομένως θα χειροτερέψει με την επικείμενη απογραφή πληθυσμού. Στη Γερμανία πάντως λόγω της πανδημίας αναβλήθηκε για έναν χρόνο η απογραφή», αναφέρει εργαζόμενος της ΕΛΣΤΑΤ από την επαρχία με εμπειρία δεκαετιών στον χώρο. Σημειώνεται, πάντως, πως ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Αθανάσιος Θανόπουλος είχε δηλώσει τουλάχιστον ως προς την απογραφή πληθυσμού ότι για νοικοκυριά που το επιθυμούν θα γίνει κανονική συνέντευξη αλλά σε δημοτικά καταστήματα ή τηλεφωνικά, ενώ συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί και για τις ομάδες πληθυσμού που διαμένουν σε συλλογικές δομές (ιδρύματα, νοσοκομεία, καταυλισμούς, δομές προσφύγων).

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου