Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 27 Μάι 2012

Μόνο μαζί, Ευρώπη κι Ελλάδα θα βρουν λύση στην κρίση

 

Κοινή συνέντευξη τύπου Κον Μπεντίτ-Χρυσόγελου στο Ευρωκοινοβούλιο

 

 

 

Οι συγκεκριμένες προτάσεις των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο για διέξοδο της Ελλάδας από την κρίση παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 23/5, στο Στρασβούργο, σε συνέντευξη τύπου στα διεθνή κι ελληνικά ΜΜΕ, από τους Ντάνυ Κον Μπεντίτ, συν-πρόεδρο των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Νίκο Χρυσόγελο, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων. Οι Πράσινοι θα αναλάβουν τις επόμενες μέρες μια σειρά πρωτοβουλίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να προχωρήσουν οι προτάσεις τους για μια κοινωνικά δίκαιη και ισορροπημένη λύση στην ελληνική κρίση.

Ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ παρουσιάζοντας την κεντρική φιλοσοφία των προτάσεων των Πράσινων, δήλωσε: «Είναι γεγονός ότι η λιτότητα στην Ελλάδα έχει προχωρήσει πέρα από το όριο αντοχής μεγάλου μέρους του ελληνικού πληθυσμού. Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται υπό καθεστώς σοκ. Αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρέπει να υπάρξει πραγματική συζήτηση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη στη βάση ενός εναλλακτικού σχεδίου. Το δίλημμα για την Ελλάδα δεν είναι “ναι στο μνημόνιο” ή “όχι στο μνημόνιο” ώστε να αντιμετωπιστεί με ένα δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του μνημονίου. Αφορά πολύ περισσότερο τη δημοκρατία. Η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι στην Ευρώπη αλλά και η Ευρώπη απέναντι στην Ελλάδα. Επομένως είναι αδύνατον να προκύψει λύση μέσα από μονομερείς ενέργειες. Μόνο από κοινού θα αντιμετωπιστεί η κρίση».

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη. Για να επιτευχθεί πράγματι αυτό χρειάζεται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ώστε να ξεπεράσει τη βαθύτερη κρίση στην πιο πρόσφατη ιστορία της, χρόνο για να πετύχει τη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και κινητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας για να προωθηθούν οι αναγκαίες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις με δίκαιο τρόπο. Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει. Χρειάζεται, όμως, και μια Πράσινη Κοινωνική Συμφωνία, ένα Green New Deal, για να αναζωογονηθεί η οικονομία της, να στραφεί προς πράσινη κατεύθυνση και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για νέους.

 

Οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προς τις χώρες που βιώνουν την κρίση αλλά και τη δέσμευσή τους να αγωνιστούν για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης. Έχουμε συζητήσει και διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις για ορισμένες αλλαγές στις πολιτικές που προωθούνται από την Τρόικα και τους όρους του Μνημονίου που οδηγεί στο Δεύτερο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, συγκροτώντας μια τρίτη, διαφορετική πολιτική άποψη σε σχέση με όσες πολιτικές δυνάμεις απλώς αρνιούνται τις αναγκαίες αλλαγές ή με όσες ρισκάρουν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Οι προτάσεις μας έχουν ρεαλισμό αλλά και όραμα. Θα βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν τους πολίτες να ζουν καλύτερα και τις νέες γενιές να έχουν ένα βιώσιμο μέλλον αλλά και την Ευρώπη να αποκτήσει συνοχή, βιωσιμότητα και σταθερότητα. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να περάσει από την οργή σε μια νέα εποχή συνειδητών, δίκαιων και ισορροπημένων αλλαγών. Χρειαζόμαστε νέες πολιτικές αλλά και νέες αξίες.»

 

Οι προτάσεις των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο για τις για αλλαγές στους όρους του Μνημονίου που οδηγεί στο Δεύτερο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής

 

1. Παράταση του χρόνου που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων κατά δυο (2) χρόνια (έως το 2016 αντί του 2014), ώστε να πετύχει. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει να χρηματοδοτήσει αυτή την παράταση.

 

2. Πακέτο Επενδύσεων Πράσινης Κοινωνικής Συμφωνίας για την Ελλάδα (Green New Deal Investment Package) για την Ελλάδα με στόχο την τόνωση και τον βιώσιμο αναπροσανατολισμό της πραγματικής οικονομίας. Η Ελλάδα πρέπει να υποστηριχθεί για να επενδύσει στην ενεργειακή αποτελεσματικότητα και την αποτελεσματική χρήση των φυσικών πόρων, στην χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και στην πράσινη και κοινωνική καινοτομία. Για τη χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης και την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας χρειάζεται έξτρα ενίσχυση από “ομόλογα έργου” και εγγυήσεις, δίκαιη φορολόγηση του πλούτου και φόρο επί των βραχυπρόθεσμων χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, συμπληρωματικά με την αποτελεσματική αξιοποίηση των αδιάθετων ακόμα πόρων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και την καινοτόμο χρήση οικονομικών εργαλείων από τους πόρους του προϋπολογισμού που έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως πχ ταμείο εγγυήσεων, εργαλείο διάχυσης κινδύνου, συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και επιτάχυνση της απορρόφησης της χρηματοδότησης από Jeremie και Jessica από εγχώριους δανειστές.

 

3. Προσαρμογή των όρων του Μνημονίου στις ευρωπαϊκές πολιτικές και τους στόχους τους όσον αφορά στην απασχόληση, την εξάλειψη της φτώχειας, τον κοινωνικό διάλογο και την αειφορία (βιωσιμότητα). Είμαστε υπέρ της αναστολής των κανονισμών που επιτρέπουν την νομοθετική παρέμβαση στους μισθούς κάτω από το όριο που προβλέπεται από συλλογικές συμβάσεις των κοινωνικών εταίρων, καθώς και υπέρ των ελάχιστων μισθών, της κοινωνικής συνοχής, των βιώσιμων και δίκαιων συντάξεων, της δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων ομάδων, της περιβαλλοντικής και κλιματικής πολιτικής. Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει την εμπειρία σε σχέση με αυτά, να καταθέσει νέες προτάσεις, κυρίως για να βοηθήσει τις πιο φτωχές οικογένειες, και να τις υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

4. Διασφάλιση των ελληνικών συνόρων με ευρωπαϊκές εγγυήσεις ώστε να παγώσουν για 3 χρόνια όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα.

 

5. Εξασφάλιση ευρωπαϊκής υποστήριξης για τους μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα.

 

6. Ενεργή συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προσπάθεια να δοθούν αναλυτικά στοιχεία από τις ελβετικές κι άλλες τράπεζες για τις καταθέσεις ελλήνων ώστε να ελεγχθούν γκρίζες περιουσίες και παράνομη εξαγωγή καταθέσεων που δεν έχουν καταβάλει τους αντίστοιχους φόρους αλλά και να δοθούν πλήρη στοιχεία για το μαύρο χρήμα που διακινήθηκε από ευρωπαϊκές εταιρίες στην περίπτωση της Ελλάδας. Βοήθεια για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ελληνικής φορολογικής διοίκησης καθώς και δίκαια μέτρα φορολογικής εναρμόνισης στην Ευρώπη. Ταυτοχρόνως, υποστηρίζουμε την προώθηση της εφαρμογής κοινωνικά δίκαιης φορολογικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα.

 

7. Οι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί θα πρέπει να στηρίξουν άμεσα τις Ελληνικές Περιφέρειες και τους Δήμους στην αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας, με απορρόφηση των υπαρχόντων ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και την κινητοποίηση συμπληρωματικών επενδύσεων. Ένα σημαντικό μέρος των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων θα πρέπει να διατεθεί αποτελεσματικά - όπου είναι απαραίτητο, χωρίς συγχρηματοδότηση - για κοινωνικούς σκοπούς, την καταπολέμηση της φτώχειας και την δημιουργία θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους,

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου