Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 01 Σεπ 2023
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο δρόμο για τον Μεσαίωνα
Κλίκ για μεγέθυνση

 


Μας είχε ζαλίσει η ΝΔ, και η κυβέρνηση Μητσοτάκη ειδικότερα, με τους «άριστους», τους τεχνοκράτες, τους ειδικούς που δήθεν θα χρησιμοποιούσε για να παίρνει τις αναγκαίες για τη διακυβέρνηση αποφάσεις.

Οταν όμως τα πράγματα ζορίζουν στην Ελλάδα, εξαιτίας της πολτικής της, που είναι συνδυασμός ανικανότητας και ανάλγητου νεοφιλελευθερισμού, η κυβέρνηση δραπετεύει στα… πυρονέφη του ανορθολογισμού. Φέρνει με μεγάλη ευκολία τον Μεσαίωνα στον πολιτικό λόγο. Αντί να απευθύνεται σε «άριστους», χαϊδεύει ψεκασμένους που νομίζουν ότι οι θετικές επιστήμες είναι… άποψη.

Τελευταίο κατάπτυστο δείγμα αντιεπιστημονικού λόγου είναι η δήλωση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Στέλιου Πέτσα που είπε «βλέπω μια… πολιτικοποίηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που δεν μου αρέσει καθόλου».

Αυτό επειδή το Αστεροσκοπείο, θεσμός με 181 χρόνια ιστορίας, ανακοινώνει επιστημονικά δεδομένα για τις πυρκαγιές. Για παράδειγμα ότι φέτος είχαμε 20% λιγότερες δασικές πυρκαγιές και 270% αύξηση των καμένων εκτάσεων. Το Αστεροσκοπείο δεν είπε κάτι πολιτικό, δεδομένα παράθεσε. Η πολιτική ερμηνεία αυτών των δεδομένων δεν το αφορά, όσο κι αν η πολιτική ερμηνεία είναι μία: Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Αυτή η επίθεση στους επιστήμονες δεν είναι η πρώτη ούτε η μοναδική. Πριν τέσσερις ημέρες η υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη μίλησε για «προπαγάνδα των αριθμών» επειδή και αυτής δεν της άρεσαν προηγούμες μετρήσεις του Αστεροσκοπείου.

Πριν από αυτήν υπήρξε ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος που αμφισβητούσε τις μετρήσεις καμένων στρεμμάτων με τη χρήση δορυφορικών φωτογραφιών λόγω της «ύπαρξης καπνού (αφού αρκετά περιστατικά πυρκαγιών βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη)». Είναι ντροπή στο υπουργείο Περιβάλλοντος να μη γνωρίζουν ότι οι δορυφόροι που χρησιμοποιεί το Copernicus έχουν αισθητήρες όχι μόνο για το ορατό φως αλλά για πολλές άλλες περιοχές του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Εκτός αν και αυτό δεν ήταν «λάθος» αλλά άλλη μία χοντροκομένη προπαγάνδα.

Το σύνθημα για την αμφισβήτηση της επιστήμης, κάθε φορά που τα δεδομένα της έρχονται σε σύγκρουση με το κυβερνητικό αφήγημα, το είχε δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής όταν στην έξαρση του κορονοϊού τον Δεκέμβριο 2021, ενώ πέθαιναν άνθρωποι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία, είχε πει επί λέξει:

«Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς, σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις μονάδες εντατικής θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Δεν έχω. Έχετε εσείς; Φέρτε τη!».

Λίγες μέρες μετά είδε το φως της δημοσιότητας η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, που έδειχνε θνησιμότητα αυξημένη κατά 87% και ήταν γνωστή στην κυβέρνηση. Ταυτόχρονα είχαν αποδειχθεί τα ψέματα της κυβέρνησης που μιλούσε για 1500 ΜΕΘ και κάθε φορά που νοσηλεύονταν περίπου 500 ασθενείς άρχιζαν οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ.

Με τα ψέματα της κυβέρνησης και την άρνηση της επιστήμης ο απολογισμός του Covid-19 για την Ελλάδα είναι εως τώρα 37.331 νεκροί, αριθμός που τοποθετεί τη χώρα στην 13η χειρότερη θέση στον κόσμο σε αναλογία νεκρών ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Με απλά λόγια, η άρνηση της επιστήμης σκοτώνει. Ανθρώπους, δάση, μυαλά…

πηγη: https://www.documentonews.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου