Η φωτιά στον Έβρο καίει για 12η μέρα. Κάηκαν 808.000 στρέμματα Είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά στα Βαλκάνια από το 1957, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην ιστορία της ΕΕ, σύμφωνα με την Κομισιόν. Η κυβέρνηση λέει ούτε λίγο ούτε πολύ «πως κάνετε έτσι για λίγα σπιτάκια;» και αποσιωπά ότι χάθηκαν στις φωτιές  άνθρωποι, ζώα, δέντρα. Αποσιωπά κυρίως το μέγεθος της καταστροφής και την πλήρη ανικανότητα της να θέσει την πυρκαγιά σε έλεγχο.

Κι όταν μιλούν οι επιστήμονες με αριθμούς, η κυβέρνηση θέλει να φιμώσει κι αυτούς. Όπως η κ. Βούλτεψη που αμφισβήτησε το αστεροσκοπείο μιλώντας για «προπαγάνδα των αριθμών» κι αυτό αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση και να διευκρινίσει πως έχει ιστορία 181 ετών λειτουργίας και ασχολείται με πλήθος επιστημονικών θεματικών μεταξύ των οποίων της σεισμολογίας, της μετεωρολογίας, της πυρομετεωρολογίας, της κλιματολογίας, της φυσικής της ατμόσφαιρας, της δορυφορικής τηλεπισκόπησης, της ηλιακής και διαστημικής φυσικής, της αστροφυσικής και κοσμολογίας.

Η πυρκαγιά κάποτε θα σβήσει. Εκτός από τις στάχτες όμως και την τεράστια θλίψη, εκτός από την απόγνωση των ανθρώπων της περιοχής, εκτός από τις επιπτώσεις της καταστροφής που θα αντιμετωπίσουμε, θα μας μείνει και κάτι άλλο. Το τεράστιο, κυνικό, χυδαίο  «SO WHAT?» (ε, και) που πλανάται πάνω από τη χώρα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι η πρώτη στην ιστορία της χώρας (μετά τη μεταπολίτευση), που ακολουθεί την επικοινωνιακή πολιτική της υποτίμησης των καταστροφών και των εγκλημάτων τόσο πιστά και απόλυτα. Είναι η πρώτη κυβέρνηση που επιδιώκει με πάθος μια συλλογική αναισθησία και για να το πετύχει αυτό, χρειάζεται την εκ βάθρων αλλαγή -ή μάλλον κατάργηση- μιας πολιτικής κουλτούρας που προστάζει πως όσο διεφθαρμένη κι αν είναι μια κυβέρνηση, πρέπει να διαθέτει ο πρωθυπουργός στοιχειώδη πολιτική ευθιξία, οφείλει να μην ξεπερνάει την κόκκινη γραμμή.

O Μητσοτάκης παρουσιάζει τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών του, ως ένα ακόμα σκετς ανάμεσα σε τεράστια διαφημιστικά διαλείμματα, προσπαθώντας να επιβάλλει με την προπαγάνδα του σε όλους και όλες την κουλτούρα του «so what?».

Το καλοκαίρι του 23 χαθηκαν στις φωτιές 35 άνθρωποι. Ε, και; Θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι. Πρόκειται για εθνικό δρυμό. Ε και; Μιλάμε για εξαφάνιση σπάνιων ειδών όπως τα ελάχιστα ζεύγη πελεκάνων. Ε και; Ο φασισμός καλπάζει με τις ευλογίες της κυβέρνησης. So what?  ακροδεξιών τραμπούκων και στελεχών της κυβέρνησης περί προσφύγων εμπρηστών κατέπεσαν στα δικαστήρια. Ε και; Οι γονείς των θυμάτων των Τεμπών καταγγέλλουν ξανά την κυβέρνηση για συγκάλυψη. So what? Ο διεθνής τύπος χρεώνει στην κυβέρνηση τον χαμό 700 προσφύγων στην Πύλο. Ε, και; Θα πνίξουμε την είδηση στα γέλια. ΜΜΕ έχουμε, στρατό φιλοκυβερνητικών δημοσιογράφων έχουμε, λεφτά έχουμε. So what?

Όπως έγραψε η Δέσποινα Κουτσούμπα στο fb:

Πρωινό ραδιόφωνο η φάση είναι

Μπλα μπλα γελάκια

-Πάντως το ότι καίει η φωτιά για 12η μέρα είναι ένα κάποιο θέμα

-Ναι, και όταν δεν ήταν η μόνη

-Ας περιμένουμε να δούμε τι θα πουν στη Βουλή

-Πάμε τώρα σε άλλο θέμα

Μπλα μπλα μπλα γελάκια