«Αναμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να παρουσιάσει κάτι παραπάνω από όσα ήδη λέει η νομοθεσία εδώ και χρόνια» αναφέρει για τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αναφορικά με τις απευθείας αναθέσεις, που θα αφορούν στις αναδασώσεις και στα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «επιμένει στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες».

«Όπως και τον Αύγουστο του 2021» αναφέρει, «συγκέντρωσε πληθώρα υπουργών στο Μέγαρο Μαξίμου για να “αποφασίσουν” την εφαρμογή όσων ισχύουν ήδη στο θεσμικό πλαίσιο για τις καμένες εκτάσεις, αλλά και την παραχώρηση της αποκατάστασης και της διαχείρισης των δασικών εκτάσεων σε ιδιώτες». Παράλληλα, καταλογίζει στην κυβέρνηση ανικανότητα στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Μέτρα που ισχύουν ήδη “ανακοίνωσε” ο κ. Μητσοτάκης για τις πληγείσες περιοχές – Επιμένει στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες”Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να καλύψει τις προσωπικές του ευθύνες για την τραγική εξέλιξη των πυρκαγιών με τη συνηθισμένη, αλλά επικίνδυνη πλέον επικοινωνιακή τακτική του.

Όπως και τον Αύγουστο του 2021, συγκέντρωσε πληθώρα υπουργών στο Μέγαρο Μαξίμου για να “αποφασίσουν” την εφαρμογή όσων ισχύουν ήδη στο θεσμικό πλαίσιο για τις καμένες εκτάσεις, αλλά και την παραχώρηση της αποκατάστασης και της διαχείρισης των δασικών εκτάσεων σε ιδιώτες.

Οι μεγαλόστομες δηλώσεις αφορούν σε μέτρα τα οποία πρέπει υποχρεωτικά να ληφθούν, όπως η κήρυξη ως αναδασωτέων των δασικών εκτάσεων που έχουν πληγεί, ή η άμεση υλοποίηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, καθώς και οι αποζημιώσεις προς τους πληγέντες.

Πιστοί όμως στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία, ότι όλα μπορεί να τα λύσει η αγορά, περίοπτη θέση στις κυβερνητικές ανακοινώσεις κατέχει ο “ανάδοχος αποκατάστασης”, που δεν εξασφαλίζει ότι θα γίνει αποκατάσταση όλων των πληγέντων δασικών οικοσυστημάτων, με τα ίδια έργα και με κοινό χρονοδιάγραμμα, αλλά μόνο με βάση τα συμφέροντα και τις ανάγκες των “αναδόχων – χορηγών”.

Αναμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να παρουσιάσει κάτι παραπάνω από όσα ήδη λέει η νομοθεσία εδώ και χρόνια. Και ειδικότερα ένα σοβαρό σχέδιο αποκατάστασης των περιοχών που έχουν πληγεί, με έμφαση στην περιβαλλοντική αποκατάσταση, αλλά και στις οικονομικές και κοινωνικές λειτουργίες.Αλλά και την ουσιαστική αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας και της πολιτικής πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών που για 4 χρόνια δεν ήταν στις προτεραιότητές του, όπως απέδειξε με τραγικό τρόπο το φετινό καλοκαίρι.

Ας καταλάβει ο κ. Μητσοτάκης ότι το παραμύθι του “επιτελικού” κράτους έχει καταρρεύσει.

πηγη: https://thepressproject.gr