Αν και δήλωσε θετικός στη συνεργασία με κόμματα με πολιτικές διαφορές, ο Αλέξης Τσίπρας απέκλεισε ουσιαστικά το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτο κόμμα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «οι κυβερνήσεις συνεργασίας λοιπόν με προγραμματικές συγκλίσεις δεν δημιουργούν αστάθεια, αλλά σταθερότητα και εμπιστοσύνη. Και νομίζω πως έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε την πιο προοδευτική κυβέρνηση στον τόπο. Και ασφαλώς μπορώ να συνεργαστώ με κάποιο κόμμα που έχω πολιτικές διαφορές. Αλλά το βάρος που θα έχει η προγραμματική σύγκληση θα έχει να κάνει με το βάρος που θα έχει δώσει ο λαός στα πολιτικά κόμματα».

Σχολιάζοντας τα «περί τερατογένεσης του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης λέει τερατογένεση να μην είναι ο ίδιος στην εξουσία, ενώ οι πολίτες θεωρούν τερατογένεση να παραμείνει στην εξουσία και να συνεχίζει να εφαρμόζει αυτές τις πολιτικές. Στο εξωτερικό, σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας».

Όπως προσέθεσε «πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή, να μάθουμε να ακολουθούμε προγραμματικές συγκλήσεις. Ασφαλώς δεν μπορούν να υπάρξουν τέτοιες συγκλήσεις μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, αλλά μπορούν να υπάρχουν ανάμεσα σε προοδευτικές δυνάμεις ή ανάμεσα σε συντηρητικές δυνάμεις. Έτσι γίνεται σε μεγάλες χώρες. Και εν τέλει ποια είναι πιο ισχυρή κυβέρνηση: Μια κυβέρνηση που θα έχει πλατιά και ισχυρή νομιμοποίηση ή μια κυβέρνηση που κυβερνά με το 1/3;».

Επιπλέον, όπως υπογράμμισε, δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι «κυβέρνηση των ηττημένων». «Για αυτό θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές. Διαφορετικά την πρώτη εντολή θα τη λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με τον Κυριάκο Βελόπουλο. Για αυτό λέμε πως για να προχωρήσει αυτή η προοπτική της νέας μεγάλης αλλαγής πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές».

Ο ίδιος τόνισε μάλιστα και για δεύτερη φορά πως «αυτό που θα ανοίξει το δρόμο για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας το βράδυ των εκλογών, είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την μεγάλη αλλαγή. Δεν είναι μόνο οι αριθμοί. Είναι και η ηθική νομιμοποίηση».

Για συνεργασία με Ανδρουλάκη

Για το ενδεχόμενο να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε πως «στο μυαλό μας υπάρχει ένας στόχος: Το όραμα για μια δημοκρατική κυβέρνηση, πλατιάς λαϊκής αποδοχής. Αυτό θα γίνει με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπα πριν. Νίκη της ΝΔ θα δώσει στη ΝΔ τη δυνατότητα να φτιάξει μια κεντροδεξιά κυβέρνηση».

»Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει και την ηθική και την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπάρχει προγραμματική σύγκληση και μίας κυβέρνηση μακράς πνοής.

»Αν προκύψουν άλλες εξελίξεις θα επανακαθορίσουμε τους στόχους μας. Πιστεύουμε ότι η χώρα θα αποφύγει μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Πιστεύω βαθύτατα ότι η μεγάλη αλλαγή θα είναι οι συνεργασίες.

»Ο καθένας έχει υποχρέωση να διεκδικεί αυτόνομη πορεία και την απήχηση από τον λαό. Κανένας, παρά μόνο ο λαός, δεν ορίζει τις εξελίξεις. Κανένας δεν βγάζει πρωθυπουργούς από το παράθυρο ή την πόρτα. Έτσι συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας και δεν μπορεί να γίνεται κάτι διαφορετικό στην Ελλάδα».

Για το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας με ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Στο ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας με ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι αυτό θα ήταν «τερατογένεση» Μάλιστα, χαρακτήρισε και σαν τερατογένεση τη σύμπλευση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ το 2012. «Όλες οι προγραμματικές συγκλήσεις έχουν έναν άξονα στην ΕΕ. Κεντροαριστερά – Κεντροδεξιά. Σύμπλευση δύο πόλων του πολιτικού συστήματος δικαιολογείται μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Να χτυπήσω ξύλο δεν έχουμε και εύχομαι να μην έχουμε το επόμενο διάστημα».

«Δεν μας αφορούν σενάρια συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, δεν μας αφορούν σενάρια πρωθυπουργών που θα έχουν βγει από τον δοκιμαστικό σωλήνα ή από παρακάμερες συμφερόντων. Αυτό σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και εμένα προσωπικά είναι απόλυτα σαφές» τόνισε ο Α. Τσίπρας.

Τέλος, δήλωσε ότι «πιστεύω πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές. Θα είναι η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Αυτή είναι η δική μου πρόβλεψη. Η πολιτική αλλαγή είναι αναπόφευκτη. Ο ελληνικός λαός όμως θα το κρίνει αυτό. Το μόνο βέβαια είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι απερχόμενος πρωθυπουργός. Εκτός αν πιστεύετε ότι το θύμα με το θύτη μπορούν να συνεργαστούν. Ο ωτακουστής να συνεργαστεί με αυτόν που άκουγε...».

Για το ενδεχόμενο αυτοδύναμης κυβέρνησης

Σχετικά με το σενάριο σχηματισμού μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος τόνισε πως «έχουν ενδιαφέρον αυτά τα σενάρια, αλλά εγώ θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Σχηματίσαμε κυβέρνηση το 2015 με το μπόνους. Αλλά αξιοποιήσαμε αυτή τη δυνατότητα για να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο και να τον κάνουμε πιο δίκαιο. Άρα, είναι σαφές, δεν θα αφήσουμε τον τόπο σε ακυβερνησία εάν τα πράγματα έρθουν έτσι ώστε να μην μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο μας και πάμε σε δεύτερες εκλογές τις οποίες κερδίσουμε. Και σε αυτή την εκδοχή, όμως, θα επιδιώξουμε τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων παρά την πλειοψηφία και την εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου. Δεν είναι όμως στο μυαλό μου οι δεύτερες εκλογές. Όποιος χάσει τις πρώτες εκλογές, χάνει και το τρένο των πολιτικών εξελίξεων. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος θα έχουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, σας διαβεβαιώνω γι' αυτό. Για εμάς είναι κρίσιμο να μην υπάρχει αποχή και αδιαφορία, ούτε χαλαρή ψήφος, στις πρώτες κάλπες».


πηγη: https://tvxs.gr