Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 17 Μάρ 2023
Εργαλειοποιούν και τον κατώτατο μισθό εν όψει εκλογών
Κλίκ για μεγέθυνση











Κωστής Χατζηδάκης

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

17.03.2023, 12:59
 
 

Μια σειρά από εκβιαστικά διλήμματα έθεσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση του νέου κατώτατου μισθού, που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Ούτε λίγο ούτε πολύ, συνέδεσε τις αυξήσεις στους μισθούς και την απελευθέρωση των τριετιών με την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι αυτά μπορεί να τα εξασφαλίσει η κατά την κυβέρνηση Μητσοτάκη «πολιτική σταθερότητα».

Το πρωί της Παρασκευής, παρουσία και του πρωθυπουργού, ανακοινώθηκε ότι ο κατώτατος μισθός, από 1/4/2023, από 713 ευρώ (μικτά) ανεβαίνει στα 778 ευρώ (667 καθαρά), με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας να καθιστούν ουσιαστικά την ανακοίνωση για τον κατώτατο μισθό σε βήμα προεκλογικής καμπάνιας των ιδίων και της κυβέρνησης.

Στην προσπάθειά του να πείσει για την επιτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης, ο Κωστής Χατζηδάκης έφτασε στο σημείο να συνδυάσει ενδεχόμενη πτώση της ανεργίας, που βάσει των μνημονιακών νόμων θα οδηγήσει σε απελευθέρωση των τριετιών, με τη συνέχιση διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. 

Αντιπαραβάλλοντας όλα τα στοιχεία με το 2019, έφτασε στο σημείο να πει ότι, με κριτήριο την αύξηση του ΑΕΠ, η αύξηση του κατώτατου μισθού φτάνει ακόμα και το 20%, κάνοντας διάφορες νοητικές ακροβασίες, όπως ότι επειδή οι εργαζόμενοι παίρνουν επίδομα αδείας και δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, ο κατώτατος μισθός φτάνει τα... 910 ευρώ.

«Η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού σημαίνει αύξηση 20% τα τελευταία δύο χρόνια. Αν λογαριάσουμε τον κατώτατο μισθό σε 12μηνη βάση και βάλουμε μέσα και τα δώρα, όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι 910 ευρώ. Η αύξηση αυτή σημαίνει ότι σε σχέση με το 2019 τώρα υπάρχει κατώτατος μισθός 152 ευρώ παραπάνω ανά εργαζόμενο», είπε.

Βέβαια, το ερώτημα που τίθεται και στο οποίο κανείς μας δεν μπορεί να απαντήσει, είναι αν όσοι θα πάρουν αυτόν τον αυξημένο κατώτατο μισθό, των 667 ευρώ καθαρά, καταλαβαίνουν τι σημαίνει η αύξηση σε σχέση με το ΑΕΠ.

Ακόμη και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε στις on camera δηλώσεις του ότι «ξέρουμε πως οι αμοιβές στη χώρα μας είναι χαμηλές» και ότι «η νέα αυτή αύξηση δεν λύνει το πρόβλημα αλλά προσφέρει μια ανακούφιση». Τόση όση να υποθέσουμε όπως άλλα μέτρα της κυβέρνησης, όπως το «καλάθι του νοικοκυριού».

Άλλωστε, η αύξηση που δόθηκε, πλήρως προσαρμοσμένη στις επιθυμίες των εργοδοτικών φορέων και απολύτως αναντίστοιχη με τις ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, με τις οποίες έχουν βρεθεί επί μήνες αντιμέτωποι όλοι οι πολίτες, είναι όχι μόνο μικρή, αλλά και απολύτως ανεπαρκής. Η αύξηση δεν ακολουθεί τον πληθωρισμό στα τρόφιμα που παραμένει σταθερά κοντά στο 15%, ενώ είναι μικρότερη και από το 6,1% του γενικού πληθωρισμού, ποσοστό στο οποίο έπεσε μόλις τον Φεβρουάριο.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς εισηγούνταν στην πλειοψηφία τους η αύξηση να μην ξεπεράσει τα 784 ευρώ και μόνο η ΓΣΕΕ ζητούσε μεγαλύτερη στο 16% και στα 826 ευρώ μικτά.

Η νέα αύξηση θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Το επίδομα ανεργίας θα διαμορφωθεί στα 479 ευρώ.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου