Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 16 Οκτ 2014

 

Η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, θεωρώντας το Υπουργείο παράρτημα του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ., επέλεξε να σχολιάσει υπηρεσιακά το Σχέδιο Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πολιτισμό, υποκαθιστώντας με αντιδεοντολογικό τρόπο το ανύπαρκτο Τμήμα Πολιτισμού του κόμματος του κυρίου Τασούλα. Πρόκειται για διοικητική και αντιδημοκρατική εκτροπή, αλλά δεν εκπλησσόμαστε: όσο η ώρα της κατάρρευσης πλησιάζει, τόσο πιο σπασμωδικές θα είναι οι κυβερνητικές αντιδράσεις.

Επισημαίνουμε πάντως στους συντάκτες της ανακοίνωσης πως:

 

Α) ο ειδικός φόρος 4% στους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και νέων τεχνολογιών (νέα ψηφιακά μέσα), δηλαδή σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, υπάρχει σε όλη την Δυτική Ευρώπη και δεν αφορά τον καταναλωτή αλλά τις εταιρείες που χρησιμοποιούν πνευματικά προϊόντα χωρίς να αποδίδουν τίποτα στους δημιουργούς και τους συντελεστές

Β) Το 8% υπέρ κινηματογραφίας από τα έσοδα των εταιρειών προβολών ταινιών με χρέωση (on demand) θα πηγαίνει στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για την παραγωγή ελληνικών ταινιών. Ας αποφασίσει το Υπουργείο, πρέπει να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή ταινιών, ή προτιμά οι θεατές να παρακολουθούν μόνο ξένες ταινίες; Το ρωτάμε, γιατί η μόνη σχέση του Υπουργείου με τον ελληνικό κινηματογράφο τα τελευταία χρόνια είναι οι συνεχείς περικοπές των σχετικών χρηματοδοτήσεων και οι εκ των υστέρων φωτογραφήσεις δίπλα σε βραβευμένους Έλληνες δημιουργούς - οι οποίοι όμως το μόνο που εισπράττουν ως βοήθεια από την Πολιτεία είναι αντίγραφα των φωτογραφιών.

Γ) Αναφορικά με την προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί διπλασιασμού των πόρων που διατίθενται στο ΥΠΠΟΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, έχουμε να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο σημείο έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα υπαρχόντων πόρων. Αλήθεια, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ θεωρεί ότι επαρκεί το 0,23% του προϋπολογισμού που απευθύνεται στο Πολιτισμό;

 

Δ) Οι Διεθνείς Εκθέσεις με θέμα την Ελλάδα που με «υπερηφάνεια» παρατίθενται από την κυβέρνηση, αποτελούν καρπό σκληρής επιστημονικής δουλειάς των εργαζομένων του Υπουργείου, αυτών δηλαδή των εργαζομένων που η Κυβέρνηση αμείβει με ελάχιστους μισθούς, διαθεσιμότητες και επαπειλούμενες απολύσεις.

Ε) Το «συγκλονιστικό έργο σε 640 μέτωπα σε όλη τη χώρα ύψους 740 εκ. ευρώ» που επιτελείται από το Υπουργείο αφορά προγράμματα ΕΣΠΑ. Αυτό που το Υπουργείο παραλείπει να αναφέρει είναι πως ένα χρόνο πριν τη λήξη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων η απορρόφηση είναι μόλις 55% και άρα κινδυνεύουν σχεδόν τα μισά από αυτά τα χρήματα να χαθούν τελικά.

ΣΤ) Το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πολιτισμό που αναρτήθηκε προς διαβούλευση μιλάει επίσης για την ανεργία, την μαύρη εργασία, την εξάλειψη εργασιακών δικαιωμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο του Πολιτισμού. Θα θέλαμε και επί αυτών να αρθρώσουν κάτι οι συντάκτες του κυβερνητικού δελτίου τύπου. Επίσης, θα θέλαμε να μας εξηγήσουν σε τι εξυπηρετούν τον Πολιτισμό η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου, η διάλυση του ΕΚΕΒΙ , η παράδοση της περιουσίας του Υπουργείου στο ΤΑΙΠΕΔ και η υποχρηματοδότηση όλων των πολιτιστικών θεσμών που οδηγούνται σε αργό θάνατο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, και στον Πολιτισμό, χαράσσει ριζοσπαστικές στρατηγικές σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες και τους διανοούμενους της χώρας, προκειμένου να υπάρξει έξοδος από την οικονομική και κοινωνική κρίση που υφιστάμεθα όλοι εμείς που δεν ζούμε στις μυθοπλασίες του «success story » της μνημονιακής Κυβέρνησης. Για τη Ν.Δ., δυστυχώς, ο Πολιτισμός είναι επικοινωνιακή πολιτική επί των ευρημάτων της Αμφίπολης, διορισμοί ημετέρων και παραχωρήσεις «φιλέτων» σε ιδιώτες. Αντίθετα, για την Αριστερά, ο Πολιτισμός είναι στάση ζωής.

 

Τμήμα και Επιτροπή Ελέγχου Κυβερνητικού 'Εργου (ΕΕΚΕ) Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ

 

 

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου