Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 21 Ιούλ 2019
Ήρθε ο Κυριάκος με τα δώρα!
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Ως νέος Μαυρογιαλούρος, δεν έμεινε τίποτα που να μην μας τάξει! Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, ανακοίνωσε σχεδόν... τα πάντα!

Ως νέος Μαυρογιαλούρος, δεν έμεινε τίποτα που να μην μας τάξει! Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, ανακοίνωσε σχεδόν... τα πάντα! 

Μέχρι και μια μικρή... «κωλοτούμπα», όπως ο ίδιος αποκάλεσε χαριτολογώντας, σε μια σαφή αιχμή προς την προηγούμενη κυβέρνηση, την επίσπευση του μέτρου της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 22% από τον Αύγουστο του 2019 – αντί από το 2020, όπως προβλεπόταν στο πρόγραμμα της ΝΔ! Μένει να δούμε πόσες κωλοτούμπες θα ακολουθήσουν! Ειδικά αν όλα αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός πέσουν στον... τοίχο των εταίρων-δανειστών μας!

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο, με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Έτσι, στα εκκαθαριστικά που θα σταλούν τον Αύγουστο: Για τις μικρές ιδιοκτησίες η μείωση θα είναι 30%. Κατά 20% μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ σε όλη τη μεσαία τάξη της χώρας. Και για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία (με αξία άνω του εντός εκατ.) η μείωση θα είναι 10%.

Τώρα, βέβαια, η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μας εξήγησε πού τοποθετεί οικονομικά τη μεσαία τάξη! Γιατί η αδελφή του και κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, την υπολόγισε πρόσφατα μεταξύ 20 και 70 χιλιάδων ευρώ! Καλό θα ήταν, συνεπώς, να μιλάμε με νούμερα, κύριε πρόεδρε...

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε βελτιώσεις και στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο, που θα περιλαμβάνονται στο ίδιο νομοσχέδιο. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μπουν στη ρύθμιση περισσότεροι πολίτες και να παραμένουν σε αυτήν. Και αυτό, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, θα γίνει με μικρότερη ελάχιστη μηνιαία δόση, ευνοϊκότερα κριτήρια υπαγωγής και κίνητρα παραμονής στη ρύθμιση. Μεταξύ των άλλων, ανακοίνωσε ότι η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, το επιτόκιο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από 5 σε 3%, καθώς και ότι αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, ενώ θεσπίζεται νέα πάγια ρύθμιση από 12 έως 24 δόσεις, για όσους έχουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους.

Θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στον προϋπολογισμό για το 2020 δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία, ούτε και θα αμφισβητηθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης! Ε δεν γίνονται όλα από τον Αύγουστο.... Όπως τόνισε, όμως, επιτυγχάνοντας τους στόχους, θα δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση για να διεκδικήσει μέσα στην επόμενη χρονιά τη μείωση των πλεονασμάτων. Τόση σιγουριά! Καλά, ας πιάσουμε πρώτα τους στόχους και βλέπουμε...

Για την καθημερινότητα των πολιτών

Στον τομέα της υγείας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 2.000 άμεσες προσλήψεις στα νοσοκομεία, κυρίως νοσηλευτών. Δήλωσε ότι, αρχής γενομένης από τη Βουλή, εφαρμόζεται αμέσως ο αντικαπνιστικός νόμος. Τα φάρμακα των καρκινοπαθών και βαρέως πασχόντων θα διανέμονται κατ’ οίκον ή από φαρμακείο της επιλογής τους. Επίσης, είπε ότι θα καταβληθούν άμεσα οι συντάξεις χηρείας.

Στην παιδεία, ανακοίνωσε ότι συνδέεται με την οικονομία, για να μην παράγει άνεργους πτυχιούχους (σ.σ. ό,τι κι αν... σημαίνει αυτό!). Άμεση πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή και οριστική αντιμετώπιση εντός διετίας του ζητήματος των αναπληρωτών. Ξεκινά η πολιτική ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της χρήσης της τεχνολογίας και της ανάπτυξης πειραματικών σχολείων, με το πρώτο να ιδρύεται στο Περιστέρι (σ.σ. δεν θα βγάζει μόνο ψυκτικούς τελικά!). Και κατέληξε με την άμεση κατάργηση του ασύλου «της ανομίας και της παραβατικότητας» στα πανεπιστήμια.

Στον τομέα της ασφάλειας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι επανεξετάζονται οι προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, ώστε να τροποποιηθούν άμεσα. «Αποτρέπεται η αποφυλάκιση δολοφόνων ισοβιτών και τρομοκρατών», όπως είπε και προσέθεσε ότι ιδρύονται φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου Γ’ (σ.σ. κάγκελα, κάγκελα παντού!) και προσλαμβάνονται άμεσα 1.500 αστυνομικοί. Εντός εξαμήνου αντικαθίσταται ο εξοπλισμός και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα του προσωπικού της ΕΛΑΣ και μέσα στο 2020 εξασφαλίζονται νέα περιπολικά και μηχανές.

Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες και πρόσφυγες, ανακοίνωσε ότι η διαδικασία παροχής ασύλου θα ολοκληρώνεται με μεγάλη ταχύτητα, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

«Τέλος στη γραφειοκρατία»! Πόσες φορές το έχουμε ακούσει αυτό, τα τελευταία 15 χρόνια! Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι κάθε νέα γέννηση θα δηλώνεται μόνο μία φορά και κάθε παιδί θα εγγράφεται μόνο την πρώτη φορά στην εκπαίδευση. Είπε ότι καθιερώνεται νέα ψηφιακή ταυτότητα, με την οποία κάθε πολίτης θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική του κατάσταση και θα μαθαίνει ό,τι θέλει από το Δημόσιο, ενώ θα μπορεί να εισάγεται αν χρειαστεί στο νοσοκομείο. Οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι υπογραφές μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές και η επικοινωνία με το Δημόσιο θα γίνεται μόνο μία φορά. Μετά, θα είναι χρέος των υπηρεσιών να ενημερώνονται εσωτερικά, χωρίς να ενοχλούν τον πολίτη. Οι... υπηρεσίες το ξέρουν;

ΔΕΗ, ανάπτυξη, επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις

Με τη γενικόλογη υπόσχεση πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σώσει τη ΔΕΗ, χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα και θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Και φυσικά, αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση, θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής...

Πωλείται το 30% του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ιδιωτικοποιούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια. Βάλτε τώρα που γυρίζει. ξεπουλάμε όσο-όσο! Αξιοποιείται η περιουσία του Δημοσίου – αξιοποίηση το λέμε τώρα – ενώ η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεκινήσει άμεσα «και θα γίνει το σύμβολο της νέας Ελλάδας (σ.σ. και του Αδώνιδος!).

Οι αλλαγές στο κράτος

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει τακτικά και θα διαμορφώνει ένα επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα υλοποιούν τα αρμόδια Υπουργεία.Το σχέδιο αυτό θα παρακολουθεί η Προεδρία της Κυβέρνησης, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος «ΜΑΖΙ», ώστε να καταπολεμώνται συναρμοδιότητες και καθυστερήσεις. Μετά την συγκέντρωση υπερ-αρμοδιοτήτων στον πρωθυπουργό, μάλλον θα είναι αυτό που λέμε... «και μαζί και χώρια»!

Αντιμετωπίζεται η κακονομία και η πολυνομία με ένα ευρύ πλέγμα κανόνων «καλής νομοθέτησης». Γιατί ως γνωστόν, υπάρχει και κακή νομοθέτηση! Υλοποιείται άμεσα ένα γενναίο πρόγραμμα απλοποίησης και κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Η κυβέρνηση θα δώσει αρμοδιότητες στη Διοίκηση, καθιερώνοντας θέση Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα σε κάθε Υπουργείο. Θα επιλέγεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ (σ.σ. θυμηθήκαμε τον ΑΣΕΠ τώρα;) και θα επιβλέπει τις δαπάνες και το προσωπικό του Υπουργείου.

Αποκομματικοποιείται το κράτος, επιστρέφοντας το δικαίωμα υπογραφής εκεί όπου ανήκει, δηλαδή στους Γενικούς Διευθυντές και τους «άξιους» δημοσίους υπαλλήλους. Από τους άριστους στους άξιους... μια αποκομματικοποίηση δρόμος!

«Δεν θα μετρηθούμε με τους αντιπάλους μας, αλλά με τα προβλήματα της κοινωνίας»

«Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, πραγματικά δεν ξέρω τι ιδεολογικό πρόσημο θα έβαζε κανείς. Εγώ θα την αποκαλούσα πολιτική του μέτρου, της λογικής και του αποτελέσματος», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι, στο εξής, ο κυβερνητικός λόγος θα είναι «λιτός και αληθινός. Θα αποφεύγει τα πολλά επίθετα, επιμένοντας στα ουσιαστικά. Και από τον μέλλοντα χρόνο, θα προτιμά τον ενεστώτα. Τον ενεστώτα της δράσης και του αποτελέσματος». Εκτός από το... «point system» στους υπουργούς, θα τους μοιράσει και λεξικά! «Δεν θα μετρηθούμε με τους αντιπάλους μας, αλλά με τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας», ανέφερε και απηύθυνε ενωτικό κάλεσμα σε όλους τους πολίτες, ακόμη και σε όσους είναι επιφυλακτικοί απέναντι στη νέα κυβέρνηση. Ας δούμε πρώτα «το μέτρο, τη λογική» και, κυρίως, «το αποτέλεσμα», και εμείς εδώ είμαστε Πρόεδρε...

Πηγή: documentonews.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου