Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 07 Μάρ 2024
Ουκρανία: Οσμή μυστικής διπλωματίας στις επαφές Μητσοτάκη με Ζελένσκι – Κρίσιμα ερωτήματα
Κλίκ για μεγέθυνση

 


Κυριάκος Μητσοτάκης και Βολόντιμιρ Ζελένσκι, φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Petros Giannakouris)

Κανονικά έγινε η συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουκρανία, καθώς η ισχυρή έκρηξη στην αυτοκινητοπομπή του Ουκρανού προέδρου, δεν έσπασε το σχέδιο ασφαλείας.

Παρόλα αυτά η συνάντηση έγινε εν κρυπτώ, με αποτέλεσμα να γεννιούνται μία σειρά από ζητήματα για τις κινήσεις του πρωθυπουργού στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας, την στιγμή μάλιστα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν καμία πολιτική ενημέρωση. Από την μεριά του Μαξίμου, υποστηρίζουν ότι η συνάντηση έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα για λόγους ασφαλείας.

 

«Η Ελλάδα θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση»

Όπως σημειώνεται από το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον Ζελένσκι επισήμανε «τη βούληση της Ελλάδας να συνδράμει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με έμφαση στην Οδησσό, πόλη που έχει ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική σημασία για τη χώρα μας. Εξετάστηκαν επίσης άλλοι τομείς συνεργασίας, όπως στον τομέα της ενέργειας, όπου η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του νότιου διαδρόμου εφοδιασμού της Ευρώπης και αναπτύσσει τον κάθετο συνδετήριο διάδρομο για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης».

Οπως… όταν ο Σολτς αποκάλυψε τα όπλα προς την Ουκρανία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκτεθεί επανειλημμένως σε ότι αφορά την διαχείριση του πολέμου στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται, ότι η ελληνική κοινή γνώμη, όπως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είχαν μάθει τον Μάϊο του 2022 από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ότι η ελληνική κυβέρνηση στέλνει όπλα στην Ουκρανία, και μάλιστα τότε έκανε λόγο για τεθωρακισμένα.

Επίσης, πριν λίγες μέρες, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου Θανάση Αυγερινού, ανέφερε ότι η Μόσχα καταγράφει «όλες τις εχθρικές ενέργειες, είτε πρόκειται για την Ελλάδα, είτε για οποιαδήποτε άλλη χώρα και δίνουμε σε αυτές σαφή απάντηση, πολιτική, διπλωματική, στρατιωτική».

Είπε ακόμη ότι η Μόσχα «πολλές φορές προειδοποίησε» την Αθήνα «για τυχόν παραβίαση της ελληνορωσικής διακυβερνητικής συμφωνίας» του 1995, «όπου υπάρχουν αυστηρές υποχρεώσεις να μην παραδίδονται σε τρίτες χώρες χωρίς αμοιβαία γραπτή συνεννόηση εξοπλισμός και στρατιωτικά μέσα, που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας».

Τέλος, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας σημείωσε ότι «Η ελληνική κυβέρνηση θα λογοδοτήσει για τα όπλα που στέλνει στην Ουκρανία».

Οφείλει να δώσει απαντήσεις

Ο πρωθυπουργός οφείλει να δώσει απαντήσεις, σχετικά με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Ελλάδα σε ότι αφορά τέτοια κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, διότι, οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, δεσμεύουν ολόκληρη τη χώρα.

Επίσης πρέπει να απαντήσει, τουλάχιστον στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τι είδους όπλα και σε τι ποσότητες έχει στείλει στην Ουκρανία, επειδή αυτά τα όπλα δεν τα έχει αγοράσει από την τσέπη του και οι έως τώρα πληροφορίες για αυτά έρχονται από ξένες πηγές.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει αβίαστα αποκαλύψει ότι η Ελλάδα έχει στείλει τεθωρακισμένα, πυρομαχικά, αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger και θα εκπαιδεύσει τους πιλότους της στα F16.

06.03.2024 | 17:45

από: https://www.documentonews.gr 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου