Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 09 Μάρ 2024
Τα νησιά της Ελλάδας, τόποι υγειονομικής εξορίας
Κλίκ για μεγέθυνση
Τα νησιά της Ελλάδας, τόποι υγειονομικής εξορίας

 


 

Σε πρόσφατη ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο βουλευτής Σάμου της Ν.Δ. και ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ Χριστόδουλος Στεφανάδης, απολογούμενος για λογαριασμό της διοικήτριας του Γ.Ν. Σάμου γιατί, παρά τις τεράστιες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, προκηρύχθηκε μόλις μία θέση μόνιμου ιατρικού προσωπικού, μίλησε για μη ευνοϊκούς δείκτες επισκεψιμότητας (αναλογίας γιατρών-ασθενών), βάσει των οποίων προκηρύσσονται οι θέσεις. Και αυτό για ένα δημόσιο νοσοκομείο το οποίο λειτουργεί με προσωπικό μικρότερο του 50% των προβλεπόμενων στον οργανισμό του θέσεις και το οποίο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα κτηριακών υποδομών και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Οπως γνωρίζει ο καλός συνάδελφος, όχι μόνο στη βουλευτική ιδιότητα αλλά και στην Καρδιολογία, οι δείκτες που αναγκάζεται να επικαλεσθεί για να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του και του Άδωνη Γεωργιάδη προκύπτουν από ένα πρόγραμμα ιδιωτικής εταιρείας στο οποίο δεν καταγράφονται τα περιστατικά που προσέρχονται στο νοσοκομείο μετά τις 3 το μεσημέρι, τις αργίες και τα σαββατοκύριακα διότι δεν υπάρχει γραμματεία! Δηλαδή επικαλείται τέτοια διαχειριστικά εργαλεία που ενδεχομένως αποβαίνουν επωφελή για τις εμπορικές εταιρείες που κερδοφορούν, αλλά δεν έχουν καμιά σχέση με τον πυρήνα του κοινωνικού κράτους και τον ρόλο που καλείται να παίξει το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Πέρα όμως από αυτά, η προκήρυξη μόλις μίας θέσης γιατρού κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο της Σάμου, ενός ακριτικού νησιού μας που είναι μια δρασκελιά από την Τουρκία, αποδεικνύει την αντίληψη της νεοδεξιάς κυβέρνησης της Ν.Δ. όσον αφορά την Υγεία και τη νησιωτικότητα.

Καθίσταται, δηλαδή, προφανές με αυτές τις θέσεις ότι η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της νησιωτικότητας (άρ. 101 παρ. 4 του συντάγματος) όταν λαμβάνει αποφάσεις που αφορούν τα νησιά μας, και δη τα παραμεθόρια και ακριτικά. Προφανώς θεωρεί ότι η αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων πολλών δισ. ευρώ αρκεί για τη θωράκιση της νησιωτικής Ελλάδας. Πρόκειται για μια συντηρητική, λαϊκιστική και επιβλαβή αντίληψη, η οποία δεν επιλύει κανένα πρόβλημά των νησιωτών μας, αντιθέτως ρίχνει νερό στον μύλο της πατριδοκαπηλίας και της Ακροδεξιάς.

Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση της Ν.Δ. να εκπονήσει ένα ολιστικό σχέδιο περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης των παραμεθόριων περιοχών, στο πλαίσιο του οποίου θα εντάσσεται και η χάραξη δημόσιων πολιτικών θεσμικής και λειτουργικής ενίσχυσης του ΕΣΥ μέσω της στελέχωσης, της αυξημένης χρηματοδότησης και της κτηριακής και ιατροτεχνολογικής αναβάθμισής του, αρνείται τον νησιωτικό τους χαρακτήρα, εφαρμόζει μοντέλα διαχείρισης που αρμόζουν σε ιδιωτικές εταιρείες πώλησης καταναλωτικών αγαθών και με πρόσχημα αυτά συνεχίζει την απαξίωση του ΕΣΥ με μοναδικό στόχο την ενεργητική και παθητική μεροληψία υπέρ του ιδιωτικού τομέα της Υγείας. Ταυτόχρονα, δε, αποδυναμώνει την όποια προσπάθεια για παραμονή των κατοίκων στα νησιά τους, αφού νιώθουν πολίτες β’ κατηγορίας που η ζωή τους ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει από την επιτηδευμένη, λόγω των εφαρμοζόμενων πολιτικών, ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Κίνητρα

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεσμευόμαστε να επεξεργαστούμε και να εφαρμόσουμε μια ολιστική και διατομεακή πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης των παραμεθόριων περιοχών της χώρας, στο πλαίσιο της οποίας θα δοθούν κίνητρα υλικά και μη στους επαγγελματίες Υγείας ώστε να στελεχώσουν κατάλληλα τις εκεί δομές του ΕΣΥ. Διότι δεν είναι απλώς ευθύνη του υπουργείου Υγείας η επίλυση των ιδιαίτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η νησιωτική χώρα, αλλά συναρμοδιότητα περισσότερων (π.χ., Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ενέργειας και Υποδομών, Παιδείας, Τουρισμού, Ναυτιλίας κ.λπ.), τα οποία οφείλουν να συνεργαστούν με στόχο η νησιωτικότητα να καταστεί συγκριτικό πλεονέκτημα και όχι αφετηριακό βάρος για τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος είναι βουλευτής Αχαΐας, τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Α’ Αντιπρόεδρος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου