Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 09 Μάρ 2024
Ιδιωτικά πανεπιστήμια / Με τις ψήφους ΝΔ και πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών πέρασε το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο
Κλίκ για μεγέθυνση

 
 

Μόνο με τις ψήφους της ΝΔ και του πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών και νυν ανεξάρτητου, Χαράλαμπου Κατσιβαρδά, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος με τη σύσταση ιδιωτικών πανεπιστημίων εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής. Το νομοσχέδιο πέρασε με 159 ναι, ενώ τα όχι ήταν 129 και τα παρών 11.

 

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο, πλην των Σπαρτιατών που δήλωσαν «παρών». Παράλληλα, στην ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν άρθρα σε σχέση με τα δημόσια πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε «ναι» σε 6 άρθρα και την τροπολογία για το επίδομα της φοιτητικής στέγης, καταψήφισε 131 και δήλωσε «παρών» σε 46.

Νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια «ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση και μία γενναία μεταρρύθμιση ανάπτυξης αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης, ισχυριζόμενος ότι «το θεμέλιο αυτής της μεταρρύθμισης είναι η ανάταξη και ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων ότι με τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας «μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων διεθνών πανεπιστημίων» -όπως τα χαρακτηρίζει η κυβέρνηση- και στη χώρα μας προφανής στόχος είναι «να πάψουν δεκάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα να φεύγουν κάθε χρόνο για σπουδές εκτός των συνόρων ξοδεύοντας πολύτιμο συνάλλαγμα και πολύτιμους πόρους εκτός χώρας. Έτερος στόχος είπε είναι οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί να επενδύσουν στην Ελλάδα και με την τεχνογνωσία τους να βοηθήσουν στη συνολική ανάπτυξη της εκπαίδευσης».

«Είναι πολλά τα λεφτά των κολλεγίων κ. Μητσοτάκη» υπογράμμισε από πλευράς του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, προσθέτοντας πως «τα κάνετε όλα αυτά για να κερδοσκοπήσουν κάποια funds και οι κολλητοί σας». Σηκώνοντας το γάντι που πέταξε ο πρωθυπουργός με τις επικρίσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Στ. Κασσελάκη, αναρωτήθηκε δηκτικά αν ο κ. Μητσοτάκης σπούδασε σε δημόσιο Πανεπιστήμιο, ενώ θύμισε ότι η πρώτη φορά που «συναντήθηκε» με την καριέρα του πρωθυπουργού ήταν με την ιδιότητα του προέδρου της Εξεταστικής για τα «θαλασσοδάνεια» κομμάτων και ΜΜΕ και συγκεκριμένα όταν έπεσε πάνω στο απλήρωτο δάνειο εκατομμυρίων του «Κήρυκα Χανίων».

Με αφορμή την παραβίαση του άρθρου 16, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε και ξαναζήτησε απαντήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών και την εξαγωγή του Predator από τον σημερινό διευθυντή της ΝΔ, κ. Σμυρλή, ενώ επισήμανε τη συγκάλυψη των ευθυνών Καραμανλή και Τριαντοπούλου στην Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών, όπως επίσης και τη συσκότιση σε σχέση με το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας.

Κατά τη δευτερολογία του ο Σωκράτης Φάμελλος έριξε πυρά προς την κυβέρνηση ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις. «Πρώτο ερώτημα, εφόσον ο κύριος πρωθυπουργός έλεγε το 2019 ότι απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος για να γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, τι άλλαξε τώρα και προχωράτε αντισυνταγματικά με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων; Δεν μας έχει απαντήσει κανείς.  Εμείς λέμε ότι είναι πολλά τα λεφτά, τα κέρδη των κολεγίων και των funds. Βρείτε μια άλλη απάντηση, αλλά δώστε μια απάντηση» επισήμανε. 

«Δεν μπορεί να είναι η απάντηση οι γνωμοδοτήσεις τριών συνταγματολόγων, ενώ υπάρχουν άλλες, δέκα, για παράδειγμα, γνωμοδοτήσεις σε αντίθετη κατεύθυνση. Δεν είναι απάντηση αυτή. Εκπροσωπείτε θεσμό, εκπροσωπείτε την πολιτεία. Δεν εξαρτάται από τις γνωμοδοτήσεις η νομοθέτηση. Τι άλλαξε και δεν μπορούσατε και τώρα μπορείτε; Συγκεκριμένα, όμως, να μας πείτε τι άλλαξε» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, ο Σωκράτης Φάμελλος τον ρώτησε «γιατί δεν αφαιρείται η άδεια από τα υβριδικά εκπαιδευτήρια που θέλετε να δημιουργήσετε, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια -τα ανώτατα κολέγια, μάλλον, καλύτερος ορισμός αυτός- όταν διαπιστώνονται όλες αυτές οι παραβάσεις που ανέφερα στην πρώτη μου ομιλία; Μαθητολόγιο, εκπαιδευτική κατάσταση, κτιριακή, απονομή τίτλων, δηλαδή θα δίνει κάποιος τίτλους λαθραία και θα τον αφήσετε να λειτουργεί; Θα το ψηφίσετε αυτό;».

Και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Γιατί επιτρέπεται, με την πληρωμή παροχής υπηρεσιών και δικαιωμάτων franchising, η μεταφορά κερδών στη μητρική κερδοσκοπική εταιρεία; Πρόκειται επομένως για κερδοσκοπική δραστηριότητα, αφού η μητρική παραμένει κερδοσκοπική. Απαντήστε μας στο ερώτημα «γιατί». Δεν μας έχει απαντήσει κανείς. Θα μεταφέρονται τα κέρδη και μάλιστα σε εξωχώριες εταιρείες, δεν θα μένουν ούτε καν στην Ελλάδα». 

Συνεχίζοντας ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός «ήρθε να μας παρουσιάσει τη δική του ανάγνωση». «Ναι, αλλά εμείς κάναμε ερωτήματα. Και ξέρετε ο πρωθυπουργός υποχρεούται να απαντάει στα ερωτήματα» επισήμανε και πρόσθεσε μεταξύ άλλων:

«Μας είπε βέβαια -και το σημείωσα, γιατί είναι απίστευτη η προσέγγιση- ότι δεν υποβαθμίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο και προσφέρει ποιοτική δωρεάν παιδεία. Με τριάντα επτά λιγότερα τμήματα, με σαράντα μία χιλιάδες λιγότερους εισακτέους και με τη λογική ότι όποιος δεν μπορέσει να μπει στο πανεπιστήμιο -γιατί αυτό λέει- θα υπάρχει εναλλακτική. Ναι, αν έχει λεφτά. Αν δεν έχει; Κλείνετε τα υπόλοιπα τμήματα. Άρα, ακόμα και γι’ αυτούς που δεν μπορούν να μπουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο, δημιουργείται μια κερκόπορτα από την οποία αν δεν έχεις λεφτά, δεν μπαίνεις. Αυτή είναι δίκαιη πολιτική; Γιατί; Για να βγάζει λεφτά το όποιο fund έρθει να επενδύσει; Διότι θα βγάζει λεφτά, μην κρυβόμαστε. Δεν κάνουν για φιλανθρωπία αυτή την επένδυση».

Στέφανος Κασσελάκης: Αντισυνταγματική μπίζνα της ΝΔ με πανεπιστήμια σούπερ μάρκετ

«Για εμάς, για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ανώτατη εκπαίδευση δεν είναι αρπαχτή. Είναι το θεμέλιο για το αύριο της Ελλάδας μας» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ παρέθεσε τις πέντε προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα δημόσια πανεπιστήμια:

1.Διπλασιασμός του διδακτικού προσωπικού, προκειμένου να φτάσουμε στο μέσο όρο της ΕΕ στην αναλογία καθηγητών-φοιτητών.

2.Πρόγραμμα «Εστία παντού». Ανέγερση φοιτητικών εστιών με χρηματοδότηση από έσοδα του δημοσίου από τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

3.Διπλασιασμός των κονδυλίων που δίνονται στα πανεπιστήμια για την έρευνα.

Γιατί χωρίς την έρευνα δεν μπορεί να διασυνδεθεί το πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας.

4.Έκπτωση ενοικίων για φοιτητική στέγη από το φορολογητέο εισόδημα.

-Για μισθώματα έως 500€.

-Για οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000€.

-Ωφελούμενοι: 150.000 οικογένειες.

-Δημοσιονομικό κόστος: 225.000.000 €.

5.Δημιουργία αυτοδιοικούμενων πυλώνων ξένων πανεπιστημιακών προγραμμάτων εντός των ελληνικών πανεπιστημίων. Έτσι θα έρθουν πανεπιστήμια με κύρος στην Ελλάδα.

Παράλληλα τόνισε ότι «στο εξωτερικό τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση, με τεράστια κεφάλαια και πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο. Δεν είναι αυτή η αντισυνταγματική μπίζνα που στήνει η ΝΔ με πανεπιστήμια - σούπερ μάρκετ που δίνουν πτυχία franchise».

 

Αναλυτικά η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη:

«Γιατί να μην έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια;», θα ρωτήσετε.

«Δεν μπαίνεις στο δημόσιο, πας στο ιδιωτικό. Περισσότερες ευκαιρίες!»

Όταν όμως η κυβέρνηση κόβει θέσεις από το δημόσιο πανεπιστήμιο για να μην μπεις, ώστε να αναγκαστείς να πας στο ιδιωτικό πληρώνοντας, τότε έχεις λιγότερες ευκαιρίες.

Όταν η Ελλάδα είναι τελευταία στην ΕΕ σε αναλογία καθηγητών-φοιτητών, τότε έχεις λιγότερες ευκαιρίες.

Όταν η χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης πριν από 15 χρόνια ήταν 380 εκατομμύρια ευρώ και τώρα 126, τότε έχεις λιγότερες ευκαιρίες.

Όταν περιφερειακά πανεπιστήμια κλείνουν και πόλεις ερημώνουν, τότε έχεις λιγότερες ευκαιρίες.

Ένα σύγχρονο κράτος κρίνεται από το επίπεδο της Παιδείας που παρέχει στους πολίτες του.

Και οι ιδιώτες που θέλουν να προσφέρουν, μπορούν να το κάνουν με δωρεές στα δημόσια πανεπιστήμια, όχι φτιάχνοντας ιδιωτικά.

Οι δικές μας προτάσεις - σημειώστε τις!

1.Διπλασιασμός του διδακτικού προσωπικού, προκειμένου να φτάσουμε στο μέσο όρο της ΕΕ στην αναλογία καθηγητών-φοιτητών.

2.Πρόγραμμα «Εστία παντού». Ανέγερση φοιτητικών εστιών με χρηματοδότηση από έσοδα του δημοσίου από τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

3.Διπλασιασμός των κονδυλίων που δίνονται στα πανεπιστήμια για την έρευνα.
Γιατί χωρίς την έρευνα δεν μπορεί να διασυνδεθεί το πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας.

4.Έκπτωση ενοικίων για φοιτητική στέγη από το φορολογητέο εισόδημα.
-Για μισθώματα έως 500€.
-Για οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000€.
-Ωφελούμενοι: 150.000 οικογένειες.
-Δημοσιονομικό κόστος: 225.000.000 €.

5.Δημιουργία αυτοδιοικούμενων πυλώνων ξένων πανεπιστημιακών προγραμμάτων εντός των ελληνικών πανεπιστημίων. Έτσι θα έρθουν πανεπιστήμια με κύρος στην Ελλάδα.

Όπως μπορεί να γνωρίζετε, σπούδασα στην Αμερική, σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο, με υποτροφία.

«Τότε γιατί είσαι κατά του νομοσχεδίου;», θα ρωτήσετε.

Η απάντηση είναι απλή:

Στο εξωτερικό τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση, με τεράστια κεφάλαια και πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο.

Δεν είναι αυτή η αντισυνταγματική μπίζνα που στήνει η ΝΔ με πανεπιστήμια - σούπερ μάρκετ που δίνουν πτυχία franchise.

Για εμάς, για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ανώτατη εκπαίδευση δεν είναι αρπαχτή.

Είναι το θεμέλιο για το αύριο της Ελλάδας μας.

Αλέξης Τσίπρας: Άλλο ένα σκαλοπάτι στο κατήφορο της συστηματικής απαξίωσης του Συντάγματος

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «πρόκειται για άλλη μια ευκαιρία κερδοσκοπίας ημετέρων συμφερόντων». Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και τέως πρωθυπουργός υπογράμμισε, σε σχετική δήλωση, ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί σήμερα, μια αντιδραστική ρεβάνς. Νομοθετεί τη δυνατότητα ίδρυσης κερδοσκοπικών ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος. Αλήθεια γιατί τόσα χρόνια, από τις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα, ενώ η ΝΔ σταθερά υποστηρίζει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ουδέποτε διανοήθηκε να προχωρήσει ή να προτείνει τη νομοθέτησή τους, δίχως την αναθεώρηση του άρθρου 16;».

Και τόνισε μεταξύ άλλων: «Σήμερα ανακάλυψαν ότι το Σύνταγμα δεν αποτελεί εμπόδιο; Προφανώς όχι. Πρόκειται για άλλο ένα σκαλοπάτι στο κατήφορο της συστηματικής απαξίωσης των θεσμών, ακόμη και του ίδιου του Συντάγματος, από μια κυβέρνηση που κάθε φορά που για αυτό εγκαλείται, απλώς απαντάει ότι εκλέχθηκε με 41%».

από:https://www.avgi.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου