Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 13 Νοέ 2013

 

 

Η εικόνα του σφραγισμένου Παραρτήματος των τελευταίων μηνών σίγουρα δεν αποτελεί παράδειγμα αξιοποίησης ενός ιστορικού χώρου που αποτέλεσε σημείο αντίστασης και αγώνων ενάντια στο φασισμό. Η συμπυκνωμένη μνήμη που περικλείει ο συγκεκριμένος χώρος είναι στενά συνδεδεμένη με τη σχέση του Πανεπιστημίου και της φοιτητικής νεολαίας με την Πάτρα αλλά και με ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες.

Με δεδομένο ότι η σημερινή μνημονιακή πραγματικότητα χαρακτηρίζεται από ωμές προσπάθειες παραβίασης δημοκρατικών κατακτήσεων και εφαρμογής ακραίων νεοφιλελεύθερων μοντέλων κοινωνικής και οικονομικής δραστηριοποίησης, οι απαιτήσεις για την ενίσχυση της συλλογικότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης είναι περισσότερο αναγκαίες από ποτέ. Η αξιοποίηση του Παραρτήματος λοιπόν, πρέπει να έχει ως βάση αφενός την ιστορικότητα του χώρου ως σημείο αναφοράς δημοκρατικών αγώνων και αφετέρου τις ανάγκες στέγασης δραστηριοτήτων που δεν μπορούν να στεγαστούν αλλού, ειδικά δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη νεολαία.

Η παραμονή του υπάρχοντος ιδιοκτησιακού καθεστώτος, δηλαδή στο Δήμο Πατρέων, θεωρείται αναπόσπαστο στοιχείο της όποιας αξιοποίησης αφού είναι ο κατεξοχήν φορέας που συνδυάζει τη δυνατότητα του άμεσου έλεγχου από τους πολίτες και την μεγαλύτερη εγγύτητα των κέντρων εξουσίας με τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου. Η διαχείρισή του, όμως, οφείλει να αποτελέσει παράδειγμα του Δήμου που έχουμε ανάγκη υιοθετώντας αντιλήψεις και πρακτικές συνεργασίας με τους φορείς και τις συλλογικότητες που θα εμπλακούν άμεσα στη λειτουργία του Παραρτήματος. Να δίνεται ως χώρος έκφρασης και δραστηριοποίησης στο πιο δυναμικό τμήμα της κοινωνίας, τη νεολαία.

Η πρόταση που καταθέτουμε περιλαμβάνει δραστηριότητες που υπάρχουν ήδη στην Πάτρα και αναζητούν στέγη και άλλες που επιδιώκουμε να αναπτυχθούν.

Το Παράρτημα περιλαμβάνει ένα αμφιθέατρο και μια μεγάλη ενιαία αίθουσα εκτός από τους βοηθητικούς χώρους.

· Η λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση του αμφιθεάτρου είναι απαραίτητη ώστε να χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις λόγου και τέχνης, με δωρεάν παραχώρηση σε συλλογικότητες, φορείς συλλόγους και ομάδες πολιτών/ιδων ( όπως άλλωστε συμβαίνει και με άλλους δημοτικούς χώρους, όπως το Μέγαρο Λόγου και Τέχνης ή η Αγορά Αργύρη). Η διαμόρφωση του αμφιθεάτρου θα μπορούσε να περιλαμβάνει και δράσεις κινηματογράφου ή προβολών video σε συνεργασία με τις υπάρχουσες ομάδες που λειτουργούν στην Πάτρα. Ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες μπορούν να βρούν στέγη εκεί.

Η μεγάλη αίθουσα μπορεί εύκολα να κατατμηθεί σε μικρότερες που θα περιλαμβάνουν γραφεία, ηχομονωμένα studio μουσικής, χώρους που θα παρουσιάζονται διάφορες δραστηριότητες.

· Τα studio μουσικής μπορούν να χρησιμοποιούνται από νεανικά και μαθητικά συγκροτήματα, με προκαθορισμένες ώρες λειτουργίας. Ας σημειωθεί ότι δεκάδες τέτοια συγκροτήματα αναγκάζονται να ενοικιάζουν studio ή να περιορίζουν τις πρόβες τους λόγω ενοχλήσεων που προκαλούν στη γειτονιά όταν καταφεύγουν σε οικιακούς χώρους. Η σύνδεση με το μουσικό σχολείο που υπάρχει στην Πάτρα θα μπορούσε να δημιουργήσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μουσικής και καλλιτεχνικής παιδείας.

· Οι υπό κατάτμηση χώροι της μεγάλης αίθουσας προσφέρονται για πρωτοβουλίες ανταλλακτικής και αλληλέγγυας οικονομίας, όπως για παράδειγμα δανειστική και χαριστική βιβλιοθήκη, ανταλλαγή βιβλίων και cds, ρούχων και ειδών οικιακής κατανάλωσης, ηλεκτρονικού εξοπλισμού και διανομή ειδών διατροφής, πρωτοβουλίες που σιγά-σιγά κάνουν την εμφάνισή τους στην τοπική κοινωνία ως απόρροια των μνημονιακών πολιτικών.

 

Ως εκ τούτου, ο χαρακτήρας του Παραρτήματος πρέπει να είναι ευρύτατα κοινωνικός, ανοικτός, δημοκρατικός και ζωντανός. Δεν θέλουμε έναν χώρο κλειστό, περιορισμένης κοινωνικής αναφοράς, με μουσειακό χαρακτήρα, αποκομμένο από τις κοινωνικές διεργασίες. Θέλουμε να στεγαστούν δράσεις και πρωτοβουλίες που να απευθύνονται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα τμήματα της τοπικής κοινωνίας. Θέλουμε να δοθεί η ευκαιρία σε συλλογικότητες και κινήσεις να αναπτύξουν εγχειρήματα που θα προωθούν την αλληλεγγύη, την ανταλλακτική οικονομία και τον πολιτισμό.

Η διαχείριση του χώρου θα πρέπει να αποτυπώνει και να υπηρετεί την παραπάνω λογική, και άρα θα πρέπει να αποτελεί συλλογική ευθύνη των φορέων/ κινήσεων/ ομάδων που θα λειτουργούν μόνιμα στο Παράρτημα.

Για αυτό το λόγο απευθύνουμε κάλεσμα – πρόσκληση στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο ΑΤΕΙ, στην ΕΛΜΕ Αχαΐας, σε εργατικούς/συνδικαλιστικούς φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε ανθρώπους και συλλογικότητες που έδρασαν στον αντιδικτατορικό αγώνα μέσα από το χώρο του Παραρτήματος, στη νεολαία και σε ομάδες που αναπτύσσουν δράσεις που περιγράφονται στην πρότασή μας, στο Δήμο Πατρέων, να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα αξιοποιούν τον συγκεκριμένο χώρο με βάση την ιστορικότητά του και θα τον καθιστούν ανοικτό στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.

 

 

 

Το Γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΪΑΣ

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου